Sanctuary

Wayne Shorter

  • Wayne Shorter, född 25 augusti 1933 i Newark, New Jersey, är en amerikansk jazzsaxofonist.

    I slutet av 1950-talet till mitten av 1960-talet medverkade Shorter i Art Blakey and the Jazz Messengers, med bland andra Lee Morgan, Freddie Hubbard och Cedar Walton. Han värvades 1964 av Miles Davis till dennes andra "superkvintett", tillsammans med Herbie Hancock, Ron Carter och Tony Williams, i vilken ha spelade fram till 1970.

    Shorter var en av stilbildarna inom den så kallade modala jazzen, en kompositiorisk/improvisatorisk stil som utgår mer från modus och skalor snarare än diatoniska ackordföljder. Kända kompositioner är exempelvis "JuJu", "Footprints", "Prince of Darkness".

    Under 1960-talet släppte Shorter en rad album under eget namn, bland annat JuJu och Speak No Evil, samt medverkade på ett mängd album som "side man" till Herbie Hancock, Freddie Hubbard med flera.

    På 1970-talet bildade han tillsammans med Joe Zawinul bandet Weather Report med andra medlemmar, till exempel Miroslav Vitous, Jaco Pastorius, Peter Erskine, Alex Acuña.

    För närvarande leder han sin egen kvartett med bland andra Brian Blade och John Pattitucci.

    Diskografi

    • 1959 – Introducing Wayne Shorter (Vee-Jay)
    • 1962 – Wayning Moments (Vee-Jay)
    • 1964 – Night Dreamer (Blue Note)
    • 1964 – JuJu (Blue Note)
    • 1965 – Speak No Evil (Blue Note)
    • 1965 – The All Seeing Eye (Blue Note)
    • 1966 – Adam's Apple (Blue Note)
    • 1967 – Schizophrenia (Blue Note)
    • 1969 – Super Nova (Blue Note)
    • 1971 – Odyssey of Iska (Blue Note)
    • 1974 – Moto Grosso Feio (Blue Note)
    • 1974 – Second Genesis (Vee-Jay)
    • 1974 – Native Dancer med Milton Nascimento (Columbia)
    • 1979 – The Soothsayer (Blue Note)
    • 1980 – Et Cetera (Blue Note)
    • 1985 – Atlantis (Columbia)
    • 1987 – Phantom Navigator (Columbia)
    • 1988 – Joy Ryder (Columbia)
    • 1995 – High Life (Verve)
    • 1997 – 1 + 1 med Herbie Hancock (Verve)
    • 2002 – Footprints Live! (Verve)
    • 2003 – Alegría (Verve)
    • 2005 – Beyond the Sound Barrier (Verve)
    • 2007 – Live at the Montreux Jazz Festival 1988 med Carlos Santana (Liberation Entertainment)
    • 2013 – Without a Net (Blue Note)

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Wayne Shorter.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.