Grace Jones

  • Grace Jones, ursprungligen Grace Mendoza, född 19 maj 1948 i Spanish Town, Jamaica, är en jamaicansk-amerikansk fotomodell, sångerska och skådespelare. Hon blev lika känd för sin androgyna framtoning och sina udda klädutstyrslar som för sin musik och filmkarriär. Några av hennes hitlåtar inkluderar "Private Life" (1980), "Pull Up the Bumper", "I've Seen That Face Before (Libertango)" (båda 1981) och "I'm Not Perfect (But I'm Perfect for You)" (1986). Hon var Bondbrud 1985 i A View to a Kill.

    Diskografi

    • Portfolio (Island) 1977
    • Fame (Island) 1978
    • Muse (Island) 1979
    • Warm Leatherette (Island) 1980 (finns även i en "skandinavian special" med längre versioner)
    • Nightclubbing (Island) 1981
    • Living My Life (Island) 1982
    • Island Life (Island) 1985 - collected singles
    • Slave to the Rhythm (Manhattan/Island) 1985
    • Inside Story (Manhattan) 1986
    • Bulletproof Heart (Capitol) 1989
    • Private Life: The Compass Point Sessions (Island) 1998
    • Universal Masters Collection (Universal) 2003
    • Hurricane (Wall of Sound) 2008

    Filmografi

    • 1973 - Gordons War
    • 1976 - Attention les yeux!
    • 1976 - Quelli della calibro 38
    • 1981 - Deadly Vengeance
    • 1984 - Conan the Destroyer
    • 1985 - Levande måltavla
    • 1986 - Vamp
    • 1987 - Straight to hell
    • 1987 - Siesta
    • 1992 - Boomerang
    • 1995 - Cyber Bandits
    • 1998 - McCinsey's Island
    • 1999 - Palmers Pick Up
    • 2006 - No Place Like Home
    • 2008 - Falco, Verdammt, wir leben noch!

    Referenser

    Noter

    1. ^ Hon föddes egentligen 1948, men har alltid själv använt årtalet 1952. Årtalet 1952 förekommer också i de flesta biografiska källor.

    Källor

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Grace Jones.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.