When The Crowds Are Gone (Video)

Savatage

  • Savatage är ett progressivt metal-band grundat 1979 i Florida, USA, av bröderna Jon och Criss Oliva.

    Under 80-talet och tidigt 90-tal släppte Savatage ett flertal hyllade album varav Streets: A Rock Opera är det som sålt mest.

    Criss Oliva, som tidigt blev populär bland fansen för sin originella stil och instrumentala skicklighet, omkom i en bilolycka 1993 efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist. Efteråt ville Jon lägga ned bandet, men valde att fortsätta för att hålla minnet av sin bror och dennes musik vid liv.

    Savatage har efter Criss' död släppt ytterligare fyra studioalbum samt två livealbum. Bandet har dock inte spelat ihop sedan 2002. Medlemmarna har istället involverat sig i diverse sidoprojekt. Ett av dessa är Trans-Siberian Orchestra, som dragit storpublik i USA och sålt guld ett flertal gånger. Vid sidan av T.S.O har Jon sitt soloband Jon Oliva's Pain, som påminner mycket om klassiska Savatage. Förre sångaren Zak Stevens har sitt nya band Circle II Circle.

    Jon har uttryckt att han vill släppa ett album till och en DVD innan han slutligen lägger ned Savatage.

    Medlemmar

    • Jon Oliva - sång, gitarr, piano, keyboard, trummor, bas (1978-2002, 2014-idag)
    • Johnny Lee Middleton - basgitarr, bakgrundssång (1986-2002, 2014-idag)
    • Chris Caffery - gitarr, keyboard, bakgrundssång (1987-1990, 1995-2002, 2014-idag)
    • Zachary Stevens – sång (1993-2000, 2014-idag)
    • Jeff Plate - trummor (1994-2002, 2014-idag)
    • Al Pitrelli - gitarr, bakgrundssång (1995-1999, 2002, 2014-idag)
    • Criss Oliva - gitarr, bas, bakgrundssång (1978-1993; död 1993)
    • Steve "Doc" Wacholz - trummor (1980-1993)
    • Keith Collins - bas (1981-1985)
    • Alex Skolnick - gitarr (1994)
    • Robert Kinkel - keyboards (1987)
    • Ray Gillen - bakgrundssång (död 1993)
    • Chris Caffery - rytmgitarr, keyboard (1987-1990)
    • Michael Reynolds - trummor (1988)
    • John Zahner - keyboard (1991) ["Streets"-turnén]
    • Wes Garren - rytmgitarr, keyboard (1993) ["Edge of Thorns"-turnén]
    • Andy James - trummor (1993) ["Edge of Thorns"-turnén]
    • Damond Jiniya - sång (2001-2002) ["Poets And Madmen"-turnén]
    • Jack Frost - gitarr (2001-2002) ["Poets And Madmen"-turnén]
    • Jeff Waters - gitarr (2002) ["Summer Festival-tour"]

    Diskografi

    • Sirens (1983)
    • Power of the Night (1985)
    • Fight for the Rock (1986)
    • Hall of the Mountain King (1987)
    • Gutter Ballet (1989)
    • Streets: A Rock Opera (1991)
    • Edge of Thorns (1993)
    • Handful of Rain (1994)
    • Dead Winter Dead (1995)
    • The Wake of Magellan (1998)
    • Poets and Madmen (2001)
    • Japan Live -94 (1995)
    • Live Devastation (1995)
    • Ghost In The Ruins: A Tribute to Criss Oliva (1995)
    • The Dungeons Are Calling (1984)
    • Chance EP (1995)
    • Doesn't Matter Anyway (1995)
    • In the Dream (1985)
    • Gutter Ballet (1989)
    • When the Crowds are Gone (1989)
    • Jesus Saves (1991)
    • Edge of Thorns (1993)
    • Handful of Rain (1994)
    • Chance (1995)
    • Doesn't Matter Anyway (1995)
    • Dead Winter Dead (1995)
    • One Child (1996)
    • Turns to Me (1998)
    • Commissar (2001)
    • From the Dungeons to the Streets (1992)
    • Sirens / The Dungeons Are Calling (1993)
    • From the Gutter to the Stage: The Best of Savatage 1981-1995 (1995)
    • The Best and the Rest (1997)
    • Believe (1998)
    • Ghost in the Ruins / Handful of Rain (2000)
    • Still the Orchestra Plays: Greatest Hits Volume 1 & 2 (2010)
    • The Ultimate Boxset (2014)
    • Return to Wacken (2015)

    Sidoproject

    • Trans-Siberian Orchestra (samtliga medlemmar)
    • Doctor Butcher (Jon Oliva, Chris Caffery)
    • Jon Oliva's Pain (Jon Oliva)
    • Circle II Circle (Zak Stevens)
    • Chris Caffery (solo-karriär)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.