Throwing Muses

  • Throwing Muses, amerikanskt rockband med styvsystrarna Kristin Hersh och Tanya Donelly som tongivande medlemmar. Bandet var ett av de framträdande namnen på den amerikanska collegerockscenen i skarven mellan 80- och 90-tal. Throwing Muses spelade inledningsvis en tämligen kantig och experimentell alternativrock men sökte sig med tiden mot ett mer poporienterat och tillgängligt uttryck. När Donelly lämnade bandet i början av 90-talet, efter att med framgång ha formerat The Breeders med Kim Deal från Pixies och för att därpå fronta det egna bandet Belly, kom Throwing Muses sättning alltmer att varieras och gruppen antog från mitten av 90-talet snarast formen av sidoprojekt för Hersh singer/songwriter-baserade solokarriär. Bandets senaste självbetitlade skiva "Throwing Muses" släpptes 2003.

    Medlemmar

    • Bernard Georges - basgitarr (1992-idag)
    • Kristin Hersh - sång, gitarr (1981-idag)
    • David Narcizo - trummor (1983-idag)
    • Fred Abong - basgitarr (1990-1991)
    • Elaine Adamedes - basgitarr, sång (1981-1983)
    • Becca Blumen - trummor, sång (198-1983)
    • Tanya Donelly - sång, gitarr (1981-1991, gästspel under konserter och inspelning 2001 och 2003)
    • Leslie Langston - basgitarr (1984-1990, deltog under inspelning 1992)

    Diskografi (urval)

    • 1986 - Throwing Muses
    • 1988 - House Tornado (inkluderar EP:n The Fat Skier)
    • 1989 - Hunkpapa
    • 1991 - The Real Ramona
    • 1992 - Red Heaven
    • 1995 - University
    • 1996 - Limbo
    • 2003 - Throwing Muses [2003]
    • 2013 - Purgatory / Paradise
    • 1992 - The Curse
    • 2001 - Live In Providence
    • 1984 - Stand Up
    • 1985 - The Doghouse Cassette
    • 1987 - Chains Changed
    • 1987 - The Fat Skier
    • 1988 - Counting Backwards
    • 1997 - Live To Tape

    Singlar (topp 100 på Billboard Modern Rock Tracks)

    • 1989 - Dizzy (#8)
    • 1991 - Counting Backwards (#11)
    • 1994 - Bright Yellow Gun (#20)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.