Dr. Alban

  • Dr. Alban, egentligen Alban Uzoma Nwapa, född 26 augusti 1957 i Oguta, Imo, Nigeria, är en svensk musikartist, musikproducent och tandläkare, bosatt på Östermalm i Stockholm. Han växte upp i Nigeria men flyttade till Sverige 1979. Han började studera odontologi och examinerades som tandläkare 1988. Samtidigt var han diskjockey. Efter två år som praktiserande tandläkare i Uppsala bestämde han sig för att satsa på musikkarriären. 1990 gav han ut debutsingeln "Hello Afrika". Dr. Alban startade 1993 skivbolaget Dr. Records. Fram till 2005 hade det sålt över 14 miljoner CD-skivor världen över.

    Biografi

    Dr. Alban slog igenom 1990 med hiphoplåtar som "Hello Afrika" och "No Coke", som också blev producenten Denniz Pops genombrott. Framgången ledde till att Dr. Alban anlitades av NTF att spela in låten "Tio små moppepojkar" för att förmå unga män att ta det försiktigt med mopeder i trafiken. Dr. Alban ändrade sedan inriktning mot pop och eurodance, och fick framgång med bland annat "It's My Life" (1992), "Sing Hallelujah!" (1992) och "Look Who's Talking" (1994).

    1999 bildade Dr. Alban kvartetten Friends in Need tillsammans med vännerna Mattias Frisk, Tomas Brolin och Björn Borg. De släppte en enda singel, "Alla vi". Det var i den låten som citatet "det är stabilt" föddes. I november samma år var Dr. Alban en av artisterna som skulle framträda vid artistgalan i Soweto i Sydafrika (se Sydafrikasatsningen). Det uppmärksammades när endast tre personer hade köpt biljett till galan.

    Dr. Alban imiterades flitigt i det svenska radioprogrammet Pippirull. Han tog så illa vid sig att han 2001 stämde programmet. Sveriges Radio friades i rätten. Dr. Alban talade ut om händelsen i Kanal 5:s Ett herrans liv våren 2006:

    Dr. Alban startade nattklubben Stacy i centrala Stockholm 2002 där avsikten var att gästerna skulle få en helhetsupplevelse med mat, dryck och artistuppträdanden. Han sålde nattklubben till Stureplansgruppen 2005.

    Dr. Alban och Jessica Folcker deltog i Melodifestivalen 2014, med bidraget Around the World. De kom på femte plats i deltävling 3 som hölls i Göteborg. Dr. Alban var sommarpratare i Sveriges radios program Sommar i P1 den 6 augusti 2014.

    Diskografi

    Album

    • 1990 – Hello Afrika
    • 1992 – One Love
    • 1993 – Hello Afrika (Second Edition)
    • 1994 – Look Who’s Talking
    • 1996 – Born In Africa
    • 1997 – The Very Best of 1990–1997
    • 1997 – I Believe
    • 2000 – Prescription
    • 2008 – Back To Basics

    Singlar

    • 1990 – Hello Afrika (feat. Leila K)
    • 1990 – No Coke
    • 1991 – U & Mi
    • 1991 – Sing Shi-Wo-Wo (Stop The Pollution)
    • 1992 – It's My Life
    • 1992 – One Love
    • 1993 – Sing Hallelujah!
    • 1994 – Look Who's Talking
    • 1994 – Away From Home
    • 1994 – Let The Beat Go On
    • 1995 – This Time I'm Free
    • 1996 – Born In Africa
    • 1996 – Hallelujah Day
    • 1997 – Guess Who's Coming To Dinner (feat. Michael Rose)
    • 1997 – Mr. Dj
    • 1997 – Long Time Ago
    • 1998 – Fly Eagles
    • 1998 – Papaya Coconut (Come Along) (feat. Kikki Danielsson)
    • 1998 – Feel The Rhythm
    • 1998 – Enemies
    • 1998 – Sing Hallelujah '98
    • 2000 – Because Of You
    • 2001 – What Do I Do
    • 2003 – Work Work
    • 2004 – Sing Hallelujah! (Recall 2004)
    • 2008 – I Love The 90's (feat. Haddaway)
    • 2012 – Freedom
    • 2012 – Loverboy
    • 2014 – Around The World

    Referenser

    1. ^ Helena Berg. "Har lärt sig hålla tonen", Svenska Dagbladet 26 augusti 1997
    2. ^ NTF Hallands filmarkiv
    3. ^ Josefsson, Leif Åke (21 november 1999). ”Fiasko för svenska artistgalan i Soweto”. aftonbladet.se. Arkiverad från originalet den 28 april 2012. https://web.archive.org/web/20120428013127/http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9911/21/sydafrika.html. Läst 12 augusti 2014. 
    4. ^ Aftonbladet:Dr Alban förlorade 14 miljoner (Läst den 7 augusti 2014)
    5. ^ ”Alban "Dr Alban" Nwapa - Sommar och Vinter i P1”. Sveriges radio. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/412664?programid=2071. Läst 7 augusti 2014. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.