Dead Embryonic Cells

Sepultura

  • Sepultura är ett brasilianskt thrash metal-band, grundat 1984 i Belo Horizonte. Debutalbumet Morbid Visions gavs ut 1986. Sepultura har sålt nästan 20 miljoner skivor.

    Historia

    Bandet kommer från Brasilien vilket ibland har satt spår i musiken (trummor och dylikt). Deras mest kända album är Roots från 1996, Chaos A.D. från 1993 och Beneath the Remains från 1989. Sepultura betyder ’grav’ på portugisiska.

    Bandets första sättning var Max Cavalera på sång, Igor Cavalera på trummor, Paulo Jr. på bas och Jairo Guedes på gitarr. Guedes valde efter albumet Morbid Visions att hoppa av på grund av musikaliska meningsskiljaktigheter med övriga bandmedlemmar. Ny gitarrist blev Andreas Kisser.

    Efter albumet Roots 1996 lämnade Max Cavalera Sepultura och började sedan att spela i Soulfly. Sepulturas popularitet och försäljningssiffror har dalat sedan Cavalera lämnade gruppen. Ersättare blev amerikanen Derrick Green. Max bror Igor Cavalera lämnade bandet under 2006 för att prioritera familjen. Bandets nya trummis blev Jean Dolabella.

    Albumet A-Lex, det första med Jean Dolabella på trummor, gavs ut i januari 2009. Skivan är ett konceptalbum och bygger på Anthony Burgess roman A Clockwork Orange.

    Trummisen Jean Dollabella lämnade Sepultura 2011, ersattes av Eloy Casagrande.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1986 – Morbid Visions
    • 1987 – Schizophrenia
    • 1989 – Beneath the Remains
    • 1991 – Arise
    • 1993 – Chaos A.D.
    • 1996 – Roots
    • 1998 – Against
    • 2001 – Nation
    • 2003 – Roorback
    • 2006 – Dante XXI
    • 2009 – A-Lex
    • 2011 – Kairos
    • 2013 – The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart

    Samlingsalbum

    • 1996 – The Roots of Sepultura
    • 1997 – Blood-Rooted
    • 2006 – The Best of Sepultura

    Livealbum

    • 2002 – Under a Pale Grey Sky
    • 2005 – Live In São Paulo
    • 2013 – Metal Veins - Alive at Rock in Rio

    EP

    • 1985 – Bestial Devastation
    • 1992 – Third World Posse
    • 1994 – Refuse/Resist
    • 2003 – Revolusongs

    Hemvideor

    • 1992 – Under Siege (Live in Barcelona) (VHS)
    • 1995 – Third World Chaos (VHS)
    • 1996 – We Are What We Are (VHS)
    • 2002 – Chaos DVD (DVD)
    • 2005 – Live In São Paulo (DVD)

    Bandmedlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Paulo Jr. - bas (1984- )
    • Andreas Kisser - gitarr (1987- )
    • Derrick Green - sång (1997- )
    • Eloy Casagrande - trummor (2011- )

    Tidigare medlemmar

    • Wagner Lamounier - sång, gitarr (1984)
    • Jairo Guedes - gitarr (1984-1986)
    • Max Cavalera - sång, gitarr (1984-1996)
    • Igor Cavalera - trummor (1984-2006)
    • Jean Dolabella - trummor (2006-2011)

    Källor

    Delar av artikeln har följande källor:

    Referenser

    1. ^ http://www.akg.com/site/press_center/powerslave,id,210,nodeid,0,_language,EN,nodeid,33.html (referens från enwp)
    2. ^ "A-Lex" på Encyclopaedia Metallum Läst 2009-01-26

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.