Animal Collective

  • Animal Collective är en amerikansk experimentell och psykedelisk musikgrupp från Baltimore som bildades 1999. Medlemmarna i bandet är David Portner (Avey Tare), Noah Lennox (Panda Bear), Josh Dibb (Deakin) och Brian Weitz (Geologist), dock varierar medlemmarna mellan varje album. Sedan starten har bandet givit ut nio studioalbum, varav det första, Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished, släpptes 2000. Gruppens tidiga album karaktäriserades av experimentell pop och oljud, men de har sedan dess skapat både freak folk, psykedelisk pop och indierock. Gruppen driver även skivbolaget Paw Tracks där de släpper en del av sitt eget material samt material av andra artister.

    Historia

    Bakgrund och gruppens tidiga år (1995–2003)

    Medlemmarna i Animal Collective möttes under barndomstiden i Baltimore. När David Portner var 16 skrev han låten "Penny Dreadfuls". Denna låt spelade han med Automine, men den kom även att inkluderas på Animal Collectives debutalbum.

    År 1997 började både Noah Lennox (Panda Bear) och Josh Dibb (Deakin) college i Boston (Boston University och Brandeis University), medan Portner och Weitz började i New York (New York University och Columbia University). Lennox och Dibb färdigställde Lennoxs debutalbum, Panda Bear, och etablerade ett eget skivbolag, Soccer Star Records, där albumet senare utgavs.

    Portner avskydde livet som student på New York University, och åkte varje sommar tillsammans med Weitz till Baltimore för att skapa musik med Lennox och Dibb. Portner arbetade samtidigt på ett album, vilket så småningom skulle bli Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished. Portner och Lennox spelade in albumet under sommaren 1999, efter att Lennox hade blivit förfrågad att spela trummor. Albumet färdigställdes av Portner under resten av året, samtidigt som Soccer Star Records bytte namn till Animal Records, med avsikt att släppa musik av alla fyra musiker. Skivbolaget utgav debutalbumet Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished under artistnamnet Avey Tare and Panda Bear sommaren 2000. Albumet är starkt pop och noiseinspirerat.

    Under år 2000 uppträdde gruppen för första gången i New York, tillsammans med Black Dice och The Rapture.

    År 2003 utgavs gruppens tredje studioalbum, Campfire Songs under ett eponymiskt gruppnamn. Albumet spelades in redan 2001 och är den första av gruppens utgivningar där Josh Dibb medverkar. Vissa låtar på albumet spelades live redan på de tidigaste liveshowerna med Portner och Lennox. Inspelningen av albumet skedde i november på en veranda. Hela albumet spelades in under en tagning och innehåller inga musikaliska pauser. Lennox sa i en intervju att inspelningen inte var spontan, utan välplanerad; de jobbade på övergångarna mellan låtarna i ungefär en månads tid. Han tyckte även att övergången mellan "Queen in My Pictures" och "Doggy" är något av det bästa gruppen gjort. Albumet var det första att släppas under namnet Animal Collective.

    Nytt skivbolag och uppmärksamhet (2004–2006)

    Efter utgivningarna av Campfire Songs och Here Comes the Indian 2003 hade gruppen fått allt större uppmärksamhet. Efter att Black Dice introducerat gruppen för FatCat Records återutgav skivbolaget gruppens två första album som dubbel-CD. Samtidigt bestämde sig Portner och Lennox för att koncentrera sig på mer enkel musik, och började spela live som en duo med akustiska gitarrer, sång, en trumma och enbart vissa effekter. Resultatet blev Sung Tongs, utgivet på FatCat Records 2004. Endast Portner och Lennox medverkade på inspelningarna av albumet. Albumet, som var det första att inte släppas på gruppens egna skivbolag, fick mycket positiv kritik från musikkritiker vid utgivningen, och anses vara gruppens genombrott.

    Efter utgivningen av Sung Tongs började Weitz och Dibb spela och skriva låtar med gruppen igen. Gruppen gjorde sin första Europaturné under 2004 som en trio utan Weitz, under vilken de träffade Vashti Bunyan. Tillsammans med henne spelade de in EP-skivan Prospect Hummer, och lät henne sjunga på låtarna. EP:n innehåller spår som inte inkluderades på Sung Tongs och en instrumental låt av Weitz, som inte var med på inspelningarna med Bunyan. Utgivningen av Prospect Hummer 2005 ledde till att FatCat Records gav ut Vashti Bunyans andra studioalbum, och därmed avslutade hon en trettio år långt uppehåll.

    År 2005 utgavs även gruppens nästa studioalbum, Feels, den första utgivningen där alla medlemmar medverkade sedan Here Comes the Indian. Även detta album togs mycket väl emot av musikkritiker; Efter utgivningen av Feels utförde gruppen en omfattande turné i Nordamerika, Europa och Oceanien. Under 2005 och 2006 debuterades många nya låtar live, som senare skulle bli inkluderade på deras nästa studioalbum. I slutet av 2006 utgavs People, en EP-skiva med tre låtar som blev inspelade under Feels-inspelningarna och en liveversion av titelspåret.

    Kommersiell framgång och visuellt album (2007–2010)

    I början av 2007 uppgav Domino Records att de skulle utge nästa album av gruppen. Dibb deltog i inspelningarna av albumet, men meddelade på ett fanforum i början av 2007 att han skulle ta en paus från gruppen. 2007 släppte även Portner ett album med sin dåvarande fru Kría Brekkan, Pullhair Rubeye.

    Redan innan utgivningen av Strawberry Jam började gruppen debutera låtar live som skulle bli inkluderade på deras nästa studioalbum. Gruppen fortsatte turnera under 2007 och 2008 som en trio, utan Dibb, som dock var närvarande vid deras TV-debut, då bandet framförde låten "#1" på Late Night with Conan O'Brien. Under 2008 utgav de även en EP-skiva, Water Curses, som innehåller tre låtar som blev inspelade under Strawbery Jam-inspelningarna och en låt som blev inspelad under 2008.

    I början av 2008 började gruppen spela in sitt nästa album, Merriweather Post Pavilion, fortfarande som en trio. 7 maj 2009 gjorde gruppen ett andra TV-framträdande på The Late Show with David Letterman, där de framförde låten "Summertime Clothes". Gruppen fortsatte turnera under 2009, där de debuterade låtarna "What Would I Want? Sky" och "Bleed". Dessa låtar skulle senare bli inkluderade på EP-skivan Fall Be Kind, utgiven 23 november 2009.

    Under fyra år hade gruppen tillsammans med Danny Perez arbetat på ODDSAC, ett visuellt album. Filmen innehåller animationer och scener som agerar i samtakt med musiken. Lennox sa att de ville skapa en film som skulle likna vad någon skulle se om de slöt ögonen medan de lyssnade på gruppens musik. Filmen debuterade på 2010 års upplaga av Sundance Film Festival. Under 2010 släppte Portner sitt första soloalbum under artistnamnet Avey Tare, Down There.

    Centipede Hz (2011–nutid)

    Under 2011 började Dibb återigen turnera med gruppen. 12 april 2011 släppte Lennox sitt fjärde soloalbum, Tomboy.

    7 maj 2012 släpptes låtarna "Honeycomb" och "Gotham" digitalt som också släpptes som 7"-vinyl 26 juni på Domino Records. Albumet innehåller 11 låtar, men "Honeycomb" och "Gotham" som tidigare gavs ut på singel inkluderades inte på albumet.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2000 – Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished (Avey Tare, Panda Bear)
    • 2001 – Danse Manatee (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2003 – Campfire Songs (Avey Tare, Panda Bear, Deakin)
    • 2003 – Here Comes the Indian (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2004 – Sung Tongs (Avey Tare, Panda Bear)
    • 2005 – Feels (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2007 – Strawberry Jam (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2009 – Merriweather Post Pavilion (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2012 – Centipede Hz (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)

    EP-skivor

    • 2005 – Prospect Hummer (Vashti Bunyan, Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2006 – People (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2008 – Water Curses (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2009 – Fall Be Kind (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2012 – Transverse Temporal Gyrus (en EP-skiva med musik skapat individuellt av alla fyra medlemmar som lades ihop till ett ljudkollage uppdelat i två delar. Den släpptes på Record Store Day på 5 000 exemplar.)

    Livealbum

    • 2002 – Hollinndagain (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2009 – Animal Crack Box (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)

    Singlar

    • 2004 – "Wastered" (Black Dice, Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2004 – "Who Could Win A Rabbit" (Avey Tare, Panda Bear)
    • 2006 – "Grass" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2006 – "The Purple Bottle" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2007 – "Fireworks" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2009 – "My Girls" (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2009 – "Summertime Clothes" (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2009 – "Brothersport" (Avey Tare, Panda Bear, Geologist)
    • 2012 – "Honeycomb / Gotham" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2012 – "Today's Supernatural" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)
    • 2012 – "Applesauce" (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)

    Visuella album

    • 2010 – ODDSAC (Avey Tare, Panda Bear, Deakin, Geologist)

    Referenser

    1. ^ ”Exclaim - Intervju med Animal Collective”. http://exclaim.ca/articles/multiarticlesub.aspx?csid1=114&csid2=778&fid1=27343. Läst 28 maj 2011. 
    2. ^ ”darkhabits.blogspot.com”. http://darkhabits.blogspot.com/2009/02/interview-animal-collective.html. Läst 28 maj 2011. 
    3. ^ ”Out Of The Woods”. City Paper. http://www2.citypaper.com/music/story.asp?id=11022. Läst 28 maj 2011. 
    4. ^ [a b] ”PANDA BEAR Interview” (på engelska). The Milk Factory. http://www.themilkfactory.co.uk/interviews/pandabeariw.htm. Läst 12 juni 2011. 
    5. ^ ”Why was Hollindagain a live album?” (på engelska). Collected Animals. Arkiverad från originalet den 27 maj 2012. http://web.archive.org/web/20110720171456/http://rerz.net/ac/messages/viewtopic.php?t=3531. Läst 16 juni 2011. 
    6. ^ [a b] ”MOTHER NATURE’S SONS: Animal Collective and Ariel Pink's Haunted Graffiti” (på engelska). ReynoldsRetro. http://reynoldsretro.blogspot.com/2009/01/animal-collective-feels-directors-cut.html. Läst 16 juni 2011. 
    7. ^ ”Sung Tongs” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/music/sung-tongs. Läst 17 juni 2011. 
    8. ^ ”Feels” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/music/feels. Läst 17 juni 2011. 
    9. ^ ”Top 50 Albums of 2005” (på engelska). Pitchfork Media. http://www.pitchfork.com/features/staff-lists/6222-top-50-albums-of-2005/5/. Läst 17 juni 2011. 
    10. ^ ”Questions for Deakin” (på engelska). Collected Animals. Arkiverad från originalet den 7 januari 2014. http://web.archive.org/web/20110720171651/rerz.net/ac/messages/viewtopic.php?p=33326&highlight=. Läst 21 juni 2011. 
    11. ^ ”Strawberry Jam” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/music/strawberry-jam. Läst 21 juni 2011. 
    12. ^ ”Strawberry Jam” (på engelska). Billboard. http://www.billboard.com/#/album/animal-collective/strawberry-jam/985063. Läst 21 juni 2011. 
    13. ^ ”Staff Lists: Top 50 Albums of 2007” (på engelska). Pitchfork Media. http://pitchfork.com/features/staff-lists/6753-top-50-albums-of-2007/5/. Läst 7 januari 2012. 
    14. ^ ”Merriweather Post Pavilion” (på engelska). Domino Records. http://www.dominorecordco.com/uk/news/10-10-08/merriweather-post-pavilion/. Läst 21 juni 2011. 
    15. ^ ”Merriweather Post Pavilion” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/music/merriweather-post-pavilion. Läst 21 juni 2011. 
    16. ^ ”Sverigetopplistan”. http://www.sverigetopplistan.se/. Läst 21 juni 2011. 
    17. ^ ”Check Out: Animal Collective's ODDSAC” (på engelska). Consequence of Sound. http://consequenceofsound.net/2010/01/check-out-animal-collectives-oddsac/. Läst 21 juni 2011. 
    18. ^ ”New Animal Collective: Honeycomb and Gotham”. Pitchfork Media. http://pitchfork.com/news/46417-new-animal-collective-honeycomb-and-gotham/. Läst 7 maj 2012. 
    19. ^ ”Animal Collective Announce New Album”. Pitchfork Media. http://pitchfork.com/news/46495-animal-collective-announce-new-album/. Läst 14 maj 2012. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.