In My Life

Bette Midler

  • Bette Midler, född 1 december 1945 i Honolulu, Hawaii, är en amerikansk sångerska, skådespelerska och komiker.

    Midler är välkänd som gayikon världen över, inte sällan under namnet The Divine Miss M! Hon är döpt efter skådespelerskan Bette Davis, trots att Davis uttalar sitt förnamn annorlunda (läs: 'Betti' Davis, 'Bett' Midler).

    Biografi

    Bette Midlers strävan att bli skådespelare var tydlig redan från början, och Midler studerade drama vid University of Hawaii, och tjänade in lite extra pengar som statist som sjösjuk passagerare i filmen Hawaii (1966).

    Efter att hon flyttat till New York för att utöva skådespeleri på scen, utförde hon sin första professionella roll i Miss Nefertiti Regrets. Från 1966 till 1969 spelade hon rollen som Tizel (eller Tzeitel) i Spelman på taket på Broadway. Under denna period blev hennes syster Judith, som besökte New York för att se Bette Midler på scen, dödad av en taxi.

    1970 började Midler att sjunga på Continental Baths i New York City, där hon lärde känna sin pianoackompanjatör, Barry Manilow, som också kom att producera hennes första album, The Divine Miss M, 1973.

    1974 tog Midler emot en Special Tony Award för sin medverkan i Broadway-musikalen Clams on the Half Shell Review. Hon spelade även huvudrollen som narkotikaberoende rockstjärna under 1960-talet, löst baserad på Janis Joplins liv, i The Rose, för vilken hon blev nominerad till en Oscar för bästa skådespelerska.

    Hennes manager och pojkvän under lång tid var Aaron Russo. Midler gifte sig efter uppbrottet från Russo med Martin von Haselberg, 16 december 1984. De fick en dotter, Sophie Frederica Alohilani von Haselberg, 14 november 1986.

    1986 satte regissören Paul Mazursky in henne för en roll i filmen På luffen i Beverly Hills, och Midler påbörjade därmed en framgångsrik karriär som skådespelare, med komisk inriktning. Hon fick även roller i andra 1980-talskomedier, såsom Ruthless People, Outrageous Fortune och Två systrar för mycket. 1988 fick hon huvudrollen i dramat Beaches. Samma år gjorde hon rösten till en av karaktärerna i Disneys tecknade långfilm Oliver och gänget, Georgette, en snobbig pudel.

    Utmärkelser

    Hon har vunnit fyra Grammy Awards; 1973 - "Best New Artist", och det prestigefulla "Record of the Year" 1989 för # 1 hiten "Wind Beneath My Wings." Hennes tolkning av Nanci Griffith-låten "From a Distance" (1990) bredde även den vägen mot en Grammy, och är en av de populäraste låtarna. 2004 återförenades hon med Barry Manilow för att spela in "Bette Midler Sings the Rosemary Clooney Songbook", vilken fick henne nominerad till en Grammy och var ett av hennes bäst säljande album på 20 år.

    När The American Film Institute kungjorde "The 100 years of the Greatest Songs" 22 juni 2004, fanns två av Bette Midlers hits med: "Wind Beneath My Wings" (#44) samt "The Rose" (#83). Bland övriga filmer finns Scenes from a Mall, For the Boys (för vilken hon återigen blev oscarnominerad), Hocus Pocus, Före detta fruars klubb och The Stepford Wives. Hon har även medverkat i TV-produktioner, däribland en show kallad Gypsy.

    Midler vann en Emmy Award 1992 för sitt extraordinära framförande i det sista avsnittet av The Tonight Show i maj det året, då hon sjöng "One for My Baby (and One More for the Road)" för Johnny Carson. Hon hade sin egen kortlivade komediserie "Bette" på CBS 2000-2001. Trots hoppgivande pilotavsnitt sjönk tittarsiffrorna, och showen varade inte ens en hel säsong.

    2003-2004 turnerade Bette Midler med sin då nya show "Kiss My Brass". Midler har gestaltat sig själv i Simpsons, avsnittet "Krusty gets Kancelled". Hon dyker även upp i Seinfeld, i avsnittet "The Understudy" vilket var säsongsavslutningen för seriens sjätte säsong.

    Diskografi

    Album

    • 1973 The Divine Miss M
    • 1973 Bette Midler
    • 1976 Songs for the New Depression
    • 1977 Live at Last
    • 1977 Broken Blossom
    • 1979 Thighs and Whispers
    • 1979 The Rose soundtrack
    • 1980 Divine Madness
    • 1983 No Frills
    • 1985 Mud Will Be Flung Tonight
    • 1988 Beaches soundtrack
    • 1990 Some People's Lives
    • 1991 For the Boys Soundtrack
    • 1993 Gypsy Soundtrack
    • 1993 Experience the Divine
    • 1995 Bette of Roses
    • 1998 Bathhouse Betty
    • 2000 Bette
    • 2003 Bette Midler Sings the Rosemary Clooney Songbook
    • 2005 Bette Midler Sings the Peggy Lee Songbook
    • 2006 Cool Yule
    • 2008 The Best Bette

    Singlar med topplisteplaceringar i USA

    • 1972 "Do You Want To Dance?" POP: #17; AC: #8
    • 1973 "Boogie Woogie Bugle Boy" POP: #8; AC: #1
    • 1973 "Friends"/"Chapel Of Love" POP: #40; AC: #9 ("Friends" only)
    • 1974 "In The Mood" POP: #51; AC: #18
    • 1976 "Strangers In The Night" AC: #45
    • 1976 "Old Cape Cod" AC: #36
    • 1977 "You're Movin' Out Today" POP: #42; AC: #11
    • 1978 "Storybook Children (Daybreak)" POP: #57; AC: #37
    • 1979 "Married Men" POP: #40 (Från början inspelad av Bonnie Tyler)
    • 1980 "When A Man Loves A Woman" POP: #35
    • 1980 "The Rose" POP: #3, AC: #1 <GOLD>
    • 1980 "My Mother's Eyes" POP: #39; AC: #8
    • 1983 "All I Need To Know" POP: #77; AC: #39
    • 1983 "Favourite Waste Of Time" POP: #78
    • 1984 "Beast Of Burden" POP: #71
    • 1989 "Wind Beneath My Wings" POP: #1; AC: #2 <PLATINUM>
    • 1990 "From A Distance" POP: #2; AC: #1 <PLATINUM>
    • 1991 "Night And Day" POP: #62; AC: #15
    • 1991 "The Gift Of Love" AC: #19
    • 1991 "Every Road Leads Back To You" POP: #78; AC: #15
    • 1992 "In My Life" AC: #20
    • 1998 "My One True Friend" AC: #16
    • 1999 "I'm Beautiful" DANCE CLUB PLAY: #1; POP SINGLES SALES: #60

    Alla singlar

    • 1972 "Do You Wanna Dance?"
    • 1973 "Friends"
    • 1973 "Boogie Woogie Bugle Boy"
    • 1973 "In The Mood"
    • 1976 "Strangers In The Night"
    • 1976 "Old Cape Cod"
    • 1977 "You're Moving Out Today"
    • 1977 "Friends/Oh My My"
    • 1977 "Storybook Children" (USA)
    • 1977 "Daybreak" (Europa) (Samma låt som Storybook Children)
    • 1977 "Paradise"
    • 1977 "Say Goodbye To Hollywood"
    • 1979 "Married Men"
    • 1979 "Hang On In There Baby"
    • 1979 "Big Noise From Winnetka"
    • 1979 "My Knight In Black Leather"
    • 1979 "When A Man Loves A Woman"
    • 1979 "The Rose"
    • 1980 "My Mothers Eyes"
    • 1981 "Stay With Me"
    • 1981 "Fire Down Below"
    • 1983 "All I Need To Know"
    • 1983 "Favorite Waste Of Time"
    • 1983 "Beast of Burden"
    • 1988 "Under The Boardwalk"
    • 1989 "Wind Beneath My Wings"
    • 1990 "From A Distance"
    • 1990 "Moonlight Dancing"
    • 1990 "Night and Day"
    • 1991 "The Gift Of Love"
    • 1991 "In My Life"
    • 1991 "Every Road Leads Back To You"
    • 1995 "To Deserve You"
    • 1995 "In This Life"
    • 1998 "I'm Beautiful"
    • 1998 "That's How Loves Moves"
    • 1998 "My One True Friend"
    • 2000 "Nobody But You" (Promo)
    • 2000 "Love TKO" (Promo)
    • 2001 "In These Shoes"
    • 2005 "I'm A Woman" (Promo)
    • 2005 "Fever" (CD Promo / Kommersiell 12")

    Filmografi

    • 2012 – Parental Guidance - Diane Decker
    • 2010 – Cats And Dogs: The Revenge Of Kitty Galore - Kitty Galore (röst)
    • 2007 – Then She Found Me - Bernice Graves
    • 2004 – The Stepford Wives - Bobbie Markowitz
    • 2002 – Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter (producent)
    • 2000-2001 Bette - Bette (TV-serie; även produktion)
    • 2000 – Vad kvinnor vill ha - Dr. J.M. Perkins
    • 2000 – Isn't She Great - Jacqueline Susann
    • 2000 – Drowning Mona - Mona Dearly
    • 1999 – Fantasia 2000 - värdinna
    • 1998 - Murphy Brown, avsnitt Never Can Say Goodbye: Part 1 - Caprice Feldman (gästroll i TV-serie)
    • 1997 – That Old Feeling - Lilly Leonard
    • 1996 – Före detta fruars klubb - Brenda Cushman
    • 1995 – Get Shorty - Doris Saphron
    • 1993 – Gypsy - Mama Rose (TV-film)
    • 1993 – Hocus Pocus - Winifred 'Winnie' Sanderson
    • 1993 - Simpsons, avsnitt Krusty Gets Kancelled - sig själv (gäströst i TV-serie)
    • 1991 – For the Boys - soldaternas sång - Dixie Leonard (även produktion)
    • 1991 – Scener från en galleria - Deborah Fifer
    • 1990 – Stella - Ensam mor - Stella Claire
    • 1989 – The Lottery
    • 1988 – Stränder - Cecilia 'CC' Carol Bloom (även produktion)
    • 1988 – Oliver och gänget - Georgette (röst)
    • 1988 – Två systrar för mycket - Sadie Ratliff/Sadie Shelton
    • 1987 – Par i damer - Sandy Brozinsky
    • 1986 – Hjärtlösa typer - Barbara Stone
    • 1986 – På luffen i Beverly Hills - Barbara Whiteman
    • 1982 – Mord i leken - Bonita Friml
    • 1979 – The Rose - Mary Rose Foster
    • 1976 – Vegetable Soup (TV-serie) - Woody The Spoon (röst i TV-serie)
    • 1974 – The Thorn - Jungfru Maria
    • 1972 – Scarecrow in a Garden of Cucumbers (röst)
    • 1966 – Hawaii - passagerare

    Externa länkar

    • Bette Midler på Internet Movie Database (engelska) (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.