Doves

  • Doves är ett rockband från Cheshire

    De tre medlemmarna är Jez Williams, Andy Williams och Jimi Goodwin.

    Historia

    Tidig karriär som Sub Sub (1991-96)

    De tre medlemmarna träffades i skolan i Wilmslow vid femton års ålder. De grundade en Madchesterinfluerad dansmusikgrupp kallad Sub Sub, som hade sin främsta storhetstid under början av 1990-talet, med hitsingeln "Ain't No Love (Ain't No Use)", men trion började så småningom rikta sig mer mot rockmusiken. Detta resulterade i en kraftig brand i bandets studio år 1996.

    Doves (1998-)

    Efter branden omgrupperades gruppen, bytte sitt namn till Doves och släppte tre EP år 1998 och 1999, vilket skapade gruppens nya ljud vilket mötte varm kritisk respons.

    Debutalbumet Lost Souls från år 2000 fick god respons och nominerades till Mercury Music Prize. Efterföljaren blev albumet The Last Broadcast som släpptes två år senare. Albumet nådde #1 i den brittiska albumlistan och var även den blev nominerad till Mercury Music Prize. Skivan innehöll singlar som "There Goes the Fear" som nådde #3 på brittiska singellistan. År 2003 släppte gruppen ett b-sidealbum, Lost Sides och en dvd kallad "Where We're Calling From", som spelades in under en konsert i Cornwall.

    Det tredje studioalbumet, Some Cities, släpptes i februari 2005, och gick rakt in på #1 på brittiska albumlistan. Under en promotionkonsert fick de hjälp av I Am Kloot.

    Bandets fjärde album, Kingdom of Rust, släpptes i april 2009. Albumet spelades in på en bondgård i Cheshire, England.

    Diskografi

    Studioalbum

    • Lost Souls (2000)
    • The Last Broadcast (2002)
    • Lost Sides (2003) (b-sidealbum)
    • Some Cities (2005)
    • Kingdom of Rust (2009)

    EP

    • Cedar EP (1998)
    • Sea EP (1999)
    • Here It Comes (1999)
    • Live at Eden (2005)

    Dvd

    • Where We're Calling From (2003)

    Referenser

    1. ^ Review The Guardian 15 March 2009

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.