Cypress Hill;Rage Against The Machine

  • Rage Against the Machine, Rage eller RATM är ett amerikanskt rapmetalband bildat 1991 i Los Angeles. Bandet består av Zack de la Rocha (sång), Tom Morello (gitarr), Tim Commerford (bas) och Brad Wilk (trummor). Tom Morello har i en intervju sagt att stilen de spelar är funkig hårdrock med rappinslag.

    Rage Against the Machines texter är mycket vänstersympatiserande och handlar generellt om social frihet, rättvisa och jämställdhet. Bandet såg sig själva som både aktivister och musiker när de jobbade i bandet, som både producerade låtar och aktivistiska rörelser. Bandets gitarrist (Tom Morello) är även en av grundarna av Axis of Justice, en rörelse mot rasism och fascism.

    Historik

    Rage Against the Machine slog igenom 1992 med det kontroversiella, självbetitlade albumet Rage Against The Machine. Låten "Wake Up" från albumet fanns med på soundtracket till filmen Matrix. 1996 släpptes Evil Empire vilket toppade Billboards albumlista, liksom uppföljaren The Battle of Los Angeles från 1999.

    Efter gruppens fjärde studioalbum, coveralbumet Renegades, slutade RATM spela tillsammans i oktober 2000. Sångaren Zack De La Rocha uttalade att gruppen inte längre hade likartad strävan i hur de funkade kollektivt som ett band. Strax efter att De La Rocha hade lämnat började de andra medlemmarna söka ny sångare, och hittade till slut Chris Cornell som de startade Audioslave med. Den 22 januari 2007 bekräftades att Rage Against the Machine skulle spela på Coachella Valley Music and Arts Festival. Konserten beskrevs som en engångsföreteelse, men återföreningen visade sig bli mer varaktig och bandet har fortsatt turnera.

    Bandet uppträdde senast i Sverige den 12 juni 2008 på Hultsfredsfestivalen.

    Medlemmar

    • Zack de la Rocha – sång (1991-2000, 2007-2011)
    • Tom Morello – gitarr (1991-2000, 2007-2011)
    • Tim Commerford – basgitarr, bakgrundssång (1991-2000, 2007-2011)
    • Brad Wilk – trummor, slagverk (1991-2000, 2007-2011)

    Diskografi

    • 1991 – Rage Against the Machine (demo, kassett)
    • 1992 – Rage Against the Machine
    • 1996 – Evil Empire
    • 1999 – The Battle of Los Angeles
    • 2000 – Renegades
    • 1998 – Live & Rare
    • 2003 – Live at the Grand Olympic Auditorium
    • 1997 – People of the Sun EP

    Singlar (topp 50 på Billboard Hot Mainstream Rock Tracks / Billboard Alternative Songs)

    • 1996 - Bulls on Parade (US Main. #36, US Alt. #11)
    • 1998 - The Ghost of Tom Joad (US Main. #35, US Alt. #34)
    • 1998 - No Shelter (US Main. #30, US Alt. #33)
    • 1999 - Guerilla Radio (US Main. #11, US Alt. #6)
    • 2000 - Sleep Now in the Fire (US Main. #16, US Alt. #8)
    • 2000 - Testify (US Main. #22, US Alt. #16)
    • 2000 - Renegades of Funk (US Main. #19, US Alt. #9)
    • 2001 - How I Could Just Kill a Man (US Main. #39, US Alt. #37)

    Referenser

    1. ^ ”Rage Against the Machine till Hultsfred”. 12 februari, 2008. http://www.rockparty.se/content/festivalinfo/artist.asp?Id=1192. Läst 12 februari 2008. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Rage Against the Machine.
    • Officiell webbplats

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.