Herbie Hancock

  • Herbert Jeffrey "Herbie" Hancock, född 12 april 1940 i Chicago, Illinois, är en amerikansk jazzmusiker, pianist och kompositör. Han var bland annat medlem i Miles Davis Quintet. Bland de utmärkelser han mottagit finns tio Grammys och en Oscar, för soundtracket till fimen Round Midnight.

    Hancock började spela piano redan som barn. Han kom in i jazzens värld under sina ungdomsår, influerad av Oscar Peterson och Bill Evans. Sedermera blev Hancock en tongivande artist för modern jazz, och banade väg för bland annat jazz-funken under 1970-talet, mycket i och med skivan Head Hunters från 1973, där han spelar med sin grupp The Headhunters. Bland senare framgångar kan nämnas Future Shock från 1983. Skivan experimenterar frikostigt med elektroniska instrument och innehåller den klassiska 80-talslåten "Rockit".

    Hans låt Cantaloupe Island har samplats av bandet Us3 i deras storsäljande låt Cantaloop.

    Diskografi

    • 1962 – Takin' Off
    • 1963 – My Point of View
    • 1963 – Inventions and Dimensions
    • 1964 – Empyrean Isles
    • 1965 – Maiden Voyage
    • 1966 – Blow-up (soundtracket till filmen Blow-up från samma år)
    • 1968 – Speak Like a Child
    • 1969 – The Prisoner
    • 1969 – Fat Albert Rotunda
    • 1971 – Mwandishi
    • 1972 – Crossings
    • 1973 – Sextant
    • 1973 – Head Hunters (banbrytande album med bl a Chameleon och Watermelon Man)
    • 1974 – Thrust
    • 1974 – Dedication
    • 1974 – Death Wish
    • 1975 – Man-Child
    • 1975 – Flood
    • 1976 – Secrets
    • 1977 – V.S.O.P.: The Quintet
    • 1977 – Third Plane (med Ron Carter och Tony Williams)
    • 1977 – The Herbie Hancock Trio (med Ron Carter och Tony Williams)
    • 1978 – Sunlight
    • 1978 – An Evening with Herbie Hancock & Chick Corea: In Concert
    • 1979 – CoreaHancock (med Chick Corea)
    • 1979 – Directstep
    • 1979 – Feets, Don't Fail Me Now
    • 1979 – The Piano
    • 1980 – Monster
    • 1980 – Mr. Hands
    • 1981 – Magic Windows
    • 1982 – Lite Me Up
    • 1982 – Herbie Hancock Trio (med Ron Carter och Tony Williams)
    • 1982 – Quartet
    • 1983 – Future Shock
    • 1984 – Sound-System
    • 1985 – Village Life (med Foday Musa Suso)
    • 1986 – 'Round Midnight (soundtracket till filmen med samma namn)
    • 1987 – Jazz Africa (med Foday Musa Suso)
    • 1988 – Perfect Machine
    • 1994 – A Tribute to Miles (med Wayne Shorter, Tony Williams, Ron Carter och Wallace Roney)
    • 1994 – Dis Is Da Drum
    • 1996 – The New Standard
    • 1997 – 1+1 (med Wayne Shorter)
    • 1998 – Gershwin's World
    • 2001 – Future 2 Future
    • 2002 – Directions in Music: Live at Massey Hall (med Roy Hargrove och Michael Brecker)
    • 2005 – Possibilities
    • 2007 – River: The Joni Letters
    • 2010 – The Imagine Project

    Filmografi (urval)

    • 1974 – Death Wish - våldets fiende nr 1
    • 1988 – Colors

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.