John Barry

  • John Barry, född 3 november 1933 i York, North Yorkshire, död 30 januari 2011 i Glen Cove, New York, var en brittisk kompositör, känd för sin filmmusik bland annat till filmerna om James Bond. Han har belönats med fem Oscarsstatyetter och nominerats ytterligare två gånger.

    Karriär

    John Barry började sin karriär som jazztrumpetare, och skrev mycket jazzmusik, bland annat låten "Bee's Knees" som sägs vara en av inspirationskällorna till Bond-temat. Trots hans framgångar med Oscars och övriga nomineringar är han mest känd för att ha komponerat många James Bond-soundtrack. En del anser också att det är Barry och inte Monty Norman som borde få äran för att ha skapat det kända James Bond Theme. Norman hävdar dock att Barry bara arrangerade om hans komposition. The Sunday Times publicerade en artikel i oktober 1997 där John Barry utpekades som den verklige kompositören. Monty Norman stämde därför The Sunday Times för förtal. Eftersom Sunday Times inte kunde bevisa att Norman verkligen var en "obetydlig och okänd musiker" eller utom rimligt tvivel kunde ställa att Norman hade skrivit inget och Barry allt av Bondtemat, förlorade tidningen rättegången och dömdes att betala Norman ett skadestånd. Den svenske Bondkännaren Thomas Drugg anser att upphovsmannaskapet möjligen kunde ha delats och uppskattar att John Barrys bidrag till verket motsvarar åtminstone 90 %. Barry avled hastigt den 30 januari 2011, av en hjärtinfarkt.

    Filmografi (urval)

    James Bond-filmer

    • 1987 – Iskallt uppdrag
    • 1985 – Levande måltavla
    • 1983 – Octopussy
    • 1979 – Moonraker
    • 1974 – Mannen med den gyllene pistolen
    • 1971 – Diamantfeber
    • 1969 – I hennes majestäts hemliga tjänst
    • 1967 – Man lever bara två gånger
    • 1965 – Åskbollen
    • 1964 – Goldfinger
    • 1963 – Agent 007 ser rött
    • 1962 – Agent 007 med rätt att döda (omstritt upphovsmannaskap)

    Övrigt

    • 2001 – Enigma
    • 1998 – Kod Mercury
    • 1995 – Passionens pris
    • 1992 – Chaplin (Oscarnominerad)
    • 1990 – Dansar med vargar (Oscarvinnare)
    • 1988 – Maskerad
    • 1986 – Peggy Sue gifte sig
    • 1986 – Ingen plockar Howard
    • 1985 – Mitt Afrika (Oscarvinnare)
    • 1980 – Någonstans i tiden
    • 1979 – I skuggan av ett krig (Hanover Street)
    • 1979 – Det svarta hålet
    • 1978 – Game of Death
    • 1976 – King Kong
    • 1971 – Maria Stuart - drottning av Skottland (Oscarnominerad)
    • 1971-1972 - Snobbar som jobbar (TV-serie)
    • 1968 – Så tuktas ett lejon (Oscarvinnare)
    • 1966 – Född fri - Lejonet Elsa (Oscarvinnare)
    • 1965 – Fallet Ipcress
    • 1964 – Zulu
    • 1959 – Hänsynslös ungdom

    Kuriosa

    • John Barry medverkar i James Bond-filmen Iskallt uppdrag som dirigent.

    Källor

    1. ^ Bond composer John Barry dies aged 77, BBC den 31 januari 2011.
    2. ^ The James Bond Theme Del 3

    Externa länkar

    • John Barry på Internet Movie Database (engelska) (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.