Uno Svenningsson

  • Uno Leif Göran Svenningsson, född 1 juli 1959 i Källeryd i Gnosjö, är en svensk sångare, låtskrivare och gitarrist inom pop och vispop.

    Biografi

    Uno Svenningsson var tidigare sångare i bandet Freda' som hade hitlåtar som "Vindarna" och "Det som gör mig lycklig". Han blev därefter soloartist. Han medverkade även på Kens singel "Mamma" från 1999. Han bor i Stenungsund på västkusten med hustru och två söner.

    Tillsammans med Irma Schultz tävlade han med låten "God morgon" i Melodifestivalen 2007.

    År 2010 spelade Svenningsson in låten "Jorden har sin egen sång" med producenten Erik Svensson (Eric S) från Sidelake Productions, en låt som våren 2010 kunde höras i bussoperatören Ybuss miljökampanj. Uno Svenningsson inledde ett samarbete med rap-artisten Frispråkarn 2011 som resulterade i "Storebror" 2012. Det är en låt med musikaliska referenser till "Under ytan" från 1994. Inspirationen till låten är hämtad ur Frispråkarns förlust av sin avlidne äldre bror. Uno Svenningsson och Frispråkarn framträdde med denna låt i Sommarkrysset i TV4 sommaren 2012 (28 juli).

    Coverversioner

    Låten "Under ytan" har spelats in på finska och danska. Anna Erikssons version "Aina Yksin" släpptes på plattan Kaikista kasvoista (2003) och finns även på en samling med Erikssons låtar som kom 2008 (båda skivorna har sålt guld, alltså över 15 000 exemplar, i Finland). Danska Søs Fenger har också spelat in en version, "Inderst inde", och hon är även med på danska rapparen Usos version av låten, som även den heter "Inderst inde". I Sverige hade rapparen Blues redan tidigare använt Svenningsson på liknande sätt i sin version av "Under ytan".

    Diskografi

    Album

    • Uno (1994)
    • ..due! (1996)
    • Möss & människor (1998)
    • I det osynliga (2001)
    • Ett andetag från dig (2004)
    • Sånger för december (2006) med Irma Schultz Keller
    • Jag sjunger för dig (2008)
    • December - En svensk jul (2011) med Irma Schultz Keller
    • 7 (2013)

    Singlar

    • Tid att gå vidare (1994)
    • Tro på varann (1994) med Eva Dahlgren
    • Under ytan (1994)
    • Skymtar för en stund (1995)
    • Terese (1996)
    • Istället går jag här (1996)
    • Be mig inte gå på vatten (1996)
    • En sökares hjärta (1997)
    • Simona (1998)
    • Vill du leva med mig (1998)
    • Fågel, fisk eller mittemellan (1998)
    • Ge inte upp (1999) med Freddie Wadling
    • Festen (1999)
    • Vågorna (2001)
    • Inte en gång till (2001)
    • Det jag behöver (2001)
    • 2002 (2002)
    • Andas genom mig (2004)
    • God morgon (2007) med Irma Schultz Keller
    • Längtar efter värme (2007)
    • Liten bambi (2008)
    • Du är en del av mig (2008) med Sonja Aldén
    • Jorden har sin egen sång (2010) för Ybuss
    • Storebror (2012) med Frispråkarn
    • (När ska vi ta) Semester (2013)
    • Jag är jag (2013)
    • Smultron på ett strå - sommarversion (2014)

    Andra samarbeten (urval)

    • Hjärtats ödsliga slag (gäst på låt av Eva Dahlgren, 1987, singel och album)
    • Dagen i oktober (gäst på låt av Charlotte Höglund, 1989, singel och album)
    • Mamma (gäst på låt av Ken Ring, 1999, singel och album)
    • Men bara om min älskade väntar (Bob Dylan-cover tillsammans med Sophie Zelmani på skivan Nationalsånger - Hymner från Vågen och EPA:s torg, en hyllning till Nationalteatern, 2002)
    • Kaffe och en cigarett (Andra sjunger Olle Ljungström, 2008)

    Referenser

    Noter

    1. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Sveriges Släktforskarförbund 2002

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.