Värsta Schlagern

Markoolio & Linda Bengtzing

 • Linda Birgitta Bengtzing, född 13 mars 1974 i Gullspång, då i Skaraborgs län, är en svensk artist, pop- och schlagersångerska samt programledare.

  Bakgrund

  Som 9-årig flicka bildade hon en sångduo tillsammans med en grannflicka, som uppträdde på bland annat Göta Kanal-festivalen och Sillens dag och Jordgubbens dag i Laxå.

  Linda Bengtzing fick som tonåring 1986 spela in ett par singlar sedan hon vunnit en talangjakt på en restaurang i Arboga. Hon har senare arbetat på Wallmans i Stockholm och Oslo. Dessutom har hon varit programledare i TV4:s program Ordjakten och TV3:s Floor filler.

  Vid 1990-talets mitt flyttade Linda Bengtzing till Stockholm, där hon under en tid arbetade som barnflicka och därefter blev halvtidsanställd som sångerska i ett dans- och coverband, medan hon under resterande halvtid arbetade hon som bokare och ekonomiansvarig för bandet.

  År 2000 var hon med i TV4:s program Sikta mot stjärnorna som Lene i Aqua. Bengtzing blev känd för allmänheten genom sitt deltagande i Melodifestivalen 2005, där hon deltog med sången "Alla flickor".

  Parallellt med förberedelserna inför Melodifestivalen 2005 deltog Bengtzing i Fame Factory. Från uttagningen i Göteborg kom hon till andra chansen och därifrån vidare till finalen. Där slutade låten på delad sista plats av 10 låtar, med totalt 15 poäng. Efter deltagandet i finalen har Linda Bengtzings bidrag spelats allt mer. Efter tre veckor (vecka 13) låg hon på artonde plats på "Sverige Topp 40-listan". Dessutom har hon legat på första plats i Rix FM:s topplista "Rix Topp 6 klockan 6".

  Bengtzings första album Ingenting att förlora släpptes den 13 mars 2006. Hon deltog i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2006 med sången "Jag ljuger så bra" – och ett klädbyte som blev så upphaussat att hon tappade texten till andra versen – och gick vidare till finalen i Globen, där hon hamnade på sjunde plats med totalt 56 poäng. Denna schlagerlåt blev en stor radiohit.

  Bengtzing sjöng duett med svenske fotbollslegenden Glenn Hysén i TV4:s Rampfeber och de kom på en tredjeplats. Hon medverkade i TV4:s program Världens Humorkväll 1 maj 2006. Sommaren 2006 turnerade hon bland annat med Rix FM-turnén. Den 22 september 2006 gjorde hon musikaldebut i musikalen Rent, där hon spelade mot bland andra Linus Wahlgren.

  Den 14 februari 2006 gick qx-galan av stapeln på Cirkus i Stockholm och Linda Bengtzing vann pris för "Årets låt" med "Jag ljuger så bra". Hon har också varit nominerad till två andra pris, "Årets schlager/dansband" på Grammisgalan och "Årets kvinnliga huvudroll" i musikal på Guldmaskgalan.

  Våren 2007 släppte hon tillsammans med Markoolio singeln Värsta schlagern som det från början var tänkt att de skulle ställa upp i Melodifestivalen med. Sommaren 2007 deltog Bengtzing i Diggilooturnén. Bengtzing deltog i Melodifestivalen 2008 med låten "Hur svårt kan det va?" som blev tvåa i den fjärde deltävlingen (i Karlskrona), och gick därmed direkt vidare till final. Väl i final slutade bidraget på femte plats.

  Bengtzing medverkade i TV4:s Körslaget, där hon ledde en kör från sin hemort Gullspång och slutade på fjärde plats. Hon deltog i firandet av kronprinsessan Victoria under dennas 31-årsdag.

  Från 2005 fram till hösten 2007 var Bengtzing Skodas offentliga ansikte. Sedan hösten 2007 arbetar hon istället för Volvo.

  Bengtzing medverkade i Diggilooturné 2008, och skulle gjort det 2009 också, men sen det kom ut att hon väntade barn under de mest intensiva repetitionerna.

  I valrörelsen 2010 åkte Bengtzing runt och ledde allsång tillsammans med centerledaren Maud Olofsson.

  Bengtzing var vikarie för Lotta Engberg i Bingolotto den 10 oktober 2010 då Engberg var på semester och var även det under två gånger i april 2011.

  Den 26 februari medverkade Bengtzing i Melodifestivalen 2011 i Malmö med låten E det fel på mej, och hon tog sig direkt till final. I finalen den 12 mars fick Linda Bengtzing den minsta delen av rösterna från svenska folket, vilket resulterade i en sjundeplacering. I samband med finalen myntade Aftonbladets krönikör Markus Larsson uttrycket "Turbokycklingen". Detta syftade på hennes kycklinggula dress och rörlighet på scenen.

  Bengtzing medverkade i Hovturnén http://www.hovturnen.se/hovturnen.php i aug 2012, tillsammans med Wille Crafoord, Christer Sandelin, Gunhild Carling, Marika Willstedt, Jonas Sjöblom och Olle Lindner.

  Bengtzing tävlade en femte gång i Melodifestivalen 2014 nu med låten "Ta mig". Bidraget blev utslaget i den fjärde deltävlingen den 22 februari i Örnsköldsvik och för första gången tog hon sig inte till final.

  Diskografi

  Album

  • 1986 - En del utav mitt liv (POP Produktion)
  • 2006 - Ingenting att förlora (Mariann Grammofon)
  • 2008 - Vild & galen (Warner Music)
  • 2011 - Min karusell

  Singlar

  • 1987 - "Sommar på gång" (TAB)
  • 1989 - "Låt kärleken leva/Jag vill spela och sjunga" (TAB)
  • 2005 - "Diamanter" (Mariann Grammofon)
  • 2005 - "Alla flickor" (Mariann Grammofon)
  • 2006 - "Jag ljuger så bra" (Mariann Grammofon)
  • 2006 - "Kan du se" (Mariann Grammofon)
  • 2006 - "I Gult och Blått" (duett med Magnus Hedman) (Mariann Grammofon)
  • 2007 - "Värsta schlagern" (duett med Markoolio) (Sony BMG)
  • 2008 - "Hur svårt kan det va?" (Warner Music)
  • 2009 - "Not That Kind of Girl" (duett med Kim-Lian)
  • 2010 - "Victorious", (duett med Velvet)
  • 2011 - "E det fel på mig?" (Warner Music)
  • 2014 - "Ta mig"
  • 2014 - "Ingenting"

  Studentikos ikon

  Linda Bengtzing har under de senaste åren blivit en ikon på studentikosa fester i Stockholm. Det började med att en person skapade en dans till låten "Jag ljuger så bra". Detta blev en succé och har gjort att den och andra av hennes låtar återigen fyller dansgolven på framförallt KTH.

  Referenser

  1. ^ http://www.birthday.se/person/19740313/linda/bengtzing/tyres%f6/
  2. ^ [a b] ”Om Linda Bengtzing”. http://www.lindabengtzing.com/om-2/. Läst 21 januari 2012. 
  3. ^ Bengtzing duade kronprinsessan, Aftonbladet, 15 juli 2008.
  4. ^ Linda Bengtzing väntar barn, Aftonbladet, 23 januari 2009.

  Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Linda Bengtzing.

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.