Red Hot Chili Peppers - True Men Don't Kill Coyotes

Alla musikvideor med Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

Om Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers är en amerikansk rockgrupp bildad 1983 i Los Angeles, Kalifornien.

År 2012 valdes de in i Rock and Roll Hall of Fame.

Historia

Bandet bildas (1983–85)

Red Hot Chili Peppers (tidigare Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem), med medlemmarna Anthony Kiedis, Flea, Hillel Slovak och Jack Irons, bildades i februari 1983 i Los Angeles. Bandet skulle endast uppträda en gång som förband till Tim Allen på klubben Rhythm Lounge. Endast en låt hade skrivits inför spelningen och bestod av bandets improviserade musik och dikt vid namn "Out in L.A.", som Kiedis rappade. Uppträdandet fick ett så pass bra mottagande att klubbägaren bad bandet att återkomma en vecka senare. Bandet ändrade samtidigt namn till Red Hot Chili Peppers, som hade utvecklats från Louis Armstrong and his Hot Five och andra namn som innehöll orden "Red Hot" och "Chili". Samma år fick bandet ett skivkontrakt men tappade samtidigt två medlemmar. Slovak och Irons valde bort Red Hot Chili Peppers till förmån för deras andra band, What Is This?, som vid samma tidpunkt hade fått ett skivkontrakt.

De tre första albumen (1985–87)

Slovaks och Irons ersättare blev Jack Sherman respektive Cliff Martinez. Producent för gruppens debutalbum, The Red Hot Chili Peppers, blev Gang of Fours gitarrist Andy Gill. Gill förde bandets stil mot ett mer radiovänligt sound. The Red Hot Chili Peppers släpptes i augusti 1984. Den var dock ett kommersiellt misslyckande; den såldes i ca 25,000 exemplar och lyckades inte göra något avtryck på någon av de större listorna i USA. Slovak och Irons återkom till bandet och denna uppsättning skrev tillsammans de två efterkommande albumen Freaky Styley (1985) och The Uplift Mofo Party Plan (1987).

Mother's Milk och Blood Sugar Sex Magik (1988–92)

1988 avled Hillel Slovak till följd av en heroinöverdos. Efter Slovaks död började bandet att söka efter en ny gitarrist samt en trummis då den förre, Jack Irons, hade lämnat gruppen en andra och sista gång. Ersättarna blev John Frusciante som gitarrist och Chad Smith som trummis. Tillsammans gjorde de under denna första period ihop skivorna Mother's Milk (1989) och Blood Sugar Sex Magik (1991). Från och med den sistnämnda började producenten Rick Rubin producera dem. John Frusciante tyckte dock att bandet fick för stor framgång och lämnade bandet mitt under deras Japan-turné 1992. Han ersattes då av Jane's Addictions gitarrist Dave Navarro.

John Frusciantes avhopp och återkomst

Frusciante sysselsatte sig under denna tid mycket med måleri. Hans gamla bandkamrat Flea kom och besökte honom då och då. I mitten av 1990-talet var Frusciante nära att dö av en överdos, vilket till slut fick honom att med viss övertalning läggas in på rehabilitering. Frusciante tillfrågades vid tillfrisknandet om han ville återansluta sig till Red Hot Chili Peppers då Dave Navarro hade lämnat bandet på grund av konstnärligt oliktänkande, något som hade framgått tydligt under inspelningen av One Hot Minute. Tillsammans försökte bandet förena Navarros och de övrigas musikstil men lyckades enligt dem själva inte speciellt bra. De skiljdes alla som vänner. Frusciante kom då tillbaka, dessutom med mycket solomaterial. I samband med detta släppte Red Hot Chili Peppers albumet Californication (1999) som blev en stor succé. Därefter kom albumet By the Way (2003) som även det sålde stort runt om i världen. Likaså blev Stadium Arcadium varmt mottaget när det utkom i maj 2006, med låtar som "Snow" och "Dani California".

I'm with You

Den 20 maj 2008 publicerade Rolling Stone en artikel om Red Hot Chili Peppers, i vilken Anthony Kiedis sa att bandet tillfälligt var upplöst. Den 5 juni 2011 skrev Red Hot Chili Peppers på sin webbplats att de kommer att ge ut ett nytt studioalbum. Albumet, betitlat I'm With You, släpptes den 30 augusti samma år.

Medlemmar

Nuvarande uppsättning

  • Anthony Kiedis – sång (sedan 1983)
  • Michael "Flea" Balzary – bas (sedan 1983)
  • Chad Smith – trummor (sedan 1988)
  • Josh Klinghoffer – gitarr (sedan 2010)

Tidigare gitarrister

  • Hillel Slovak (1983, 1985-1988) † 25 juni 1988
  • Jack Sherman (1984–85)
  • DeWayne "Blackbyrd" McKnight (1988)
  • Arik Marshall (1992–93)
  • Jesse Tobias (1993)
  • Dave Navarro (1993–98)
  • John Frusciante (1988–92, 1998–2009)

Tidigare trummisar

  • Jack Irons (1983, 1987–88)
  • Cliff Martinez (1984–86)
  • D.H. Peligro (kort period 1988)

Diskografi

Studioalbum

  • 1984 – The Red Hot Chili Peppers
  • 1985 – Freaky Styley
  • 1987 – The Uplift Mofo Party Plan
  • 1989 – Mother's Milk
  • 1991 – Blood Sugar Sex Magik
  • 1995 – One Hot Minute
  • 1999 – Californication
  • 2002 – By the Way
  • 2006 – Stadium Arcadium
  • 2011 – I'm with You

EP

  • 1988 – The Abbey Road EP

Samlingsalbum

  • 1992 – What Hits!?
  • 1994 – Out in L.A.
  • 2003 – Greatest Hits

Livealbum

  • 2004 – Red Hot Chili Peppers: Live in Hyde Park

Videor

  • Off the Map (2001)
  • Live at Slane Castle (2003), från en konsert vid Slane Castle på Irland.
  • Live in Japan (2004)

Se även

  • Funkrock

Källor

  • Anthony Kiedis memoarer "Scar Tissue" ISBN 0-7515-3566-4.

Fotnoter

  1. ^ [a b] ”Red Hot Chili Peppers”. Rock and Roll Hall of Fame. http://rockhall.com/inductees/red-hot-chili-peppers/. Läst 14 mars 2012. 
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=IU3QCz9_fYo
  3. ^ ”http://redhotchilipeppers.com/2011/06/05/new-album/”. Arkiverad från originalet. http://www.webcitation.org/62NEMgYBI. Läst 12 januari 2012. 
  4. ^ ”http://redhotchilipeppers.com/2011/06/17/european-tour-dates/”. Arkiverad från originalet. http://www.webcitation.org/62NERWgoB. Läst 12 januari 2012. 

Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Red Hot Chili Peppers.
  • Officiell webbplats

Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.