Live & Dandy : I'm Falling

Lisa Ekdahl

 • Lisa Ekdahl, född 29 juli 1971 i Stockholm, är en svensk sångerska och låtskrivare. Hon är känd för låten "Vem vet" från 1994, och har släppt åtta album i eget namn samt två i samarbete med Peter Nordahl Trio.

  Biografi

  Ekdahl växte upp i Mariefred med två systrar och föräldrarna som är kärnfysiker respektive förskollärare. Under sin gymnasietid gick hon på musiklinjen i Södertälje. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm där hon 1990 började sjunga med Peter Nordahls jazztrio och sedan medverkade på ett album med Toni Holgersson.

  Hon fick därefter ett skivkontrakt med EMI. Hennes debutalbum Lisa Ekdahl från 1994, som innehöll hitlåten "Vem vet", blev en stor försäljningssuccé och belönades med tre Grammis och Rockbjörnen.

  Ekdahl sjunger pop och jazz både på svenska och engelska. Med sin kombination av svensk vistradition och latino-jazz har Ekdahl hittat en personlig, ärlig och egen stil i svensk populärmusik.

  Hon är vän med Lars Winnerbäck som utöver vänskapen hjälpt henne att producera två album (Olyckssyster och Pärlor av glas). Hon har även sjungit med honom i några av hans låtar. Hon uppträdde också tillsammans med honom i två låtar på konsert-DVD:n Live i Linköping, en upptagning av de två extrainsatta konserterna i Linköping år 2003.

  Efter att ha bott i New York bestämde sig Lisa Ekdahl för att hon ville göra ett engelskt album, det första på nio år. Tillbaka i Sverige stängde hon därför in sig i sin hemmastudio i Stockholm och spelade in de nio egenhändigt skrivna sångerna på albumet Give Me That Slow Knowing Smile, som i Sverige släpptes den 8 april 2009. Under skivkontrakt med franska Sony Music lanserades albumet i hela 14 länder och under våren och sommaren samma år genomfördes också en europeisk turné, som avslutades med en konsert på Cirkus, Stockholm, den 16 december 2009.

  Sju spår på albumet är producerade av Mathias Blomdahl, två av Tobias Fröberg. Studiolegendaren Ronny Lahti har mixat på Atlantis i Stockholm och albumet gästas av bland andra Ane Brun, Teitur, Vanna Rosenberg och Keren Ann.

  Privatliv

  Hon har en son (född 1994) tillsammans med bluessångaren Bill Öhrström och bor numera på Södermalm i Stockholm. Hon har tidigare varit gift med New Yorkaren Salvadore Poe/Paul DiBartolo, tidigare gitarrist i amerikanska 90-tals sleazerockbandet Spread Eagle.

  Diskografi

  Samlingsalbum

  Priser och utmärkelser

  • 1994 – Rockbjörn för bästa kvinnliga artist
  • 1994 – Tre Grammis, årets artist, årets kvinnliga pop- rockartist, årets bästa album

  Referenser

  1. ^ "Lisa Ekdahl". Birthday.se. Läst 4 mars 2015.
  2. ^ Lilliestam, Lars: "Lisa Ekdahl". NE.se. Läst 3 december 2014.
  3. ^ [a b c] "Danishcharts.com - Discography Lisa Ekdahl". Läst 4 mars 2015.
  4. ^ [a b c] "Finnishcharts.com - Discography Lisa Ekdahl". Läst Läst 4 mars 2015.
  5. ^ [a b c] "Lescharts.com - Discographie Lisa Ekdahl". Läst 4 mars 2015.
  6. ^ [a b c] "Norwegiancharts.com - Discography Lisa Ekdahl". Läst 4 mars 2015.
  7. ^ [a b c d] "Swedishcharts.com - Discography Lisa Ekdahl". Läst 4 mars 2015.
  8. ^ [a b c d e f] Enligt sökning på sverigetopplistan.se.. Sverigetopplistan. Grammofonleverantörernas förening. Läst 4 mars 2015.

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.