The Wild Ones

Suede

  • Suede är ett brittiskt popband, bildat 1989. De höll sin första konsert 1990 i London. Bandet erfor stora framgångar under mitten av 1990-talet, men splittrades 2003. Sångaren Brett Anderson och tidigare gitarristen Bernard Butler försökte sig på en fortsättning genom bandet The Tears men gick sedan återigen skilda vägar.

    Suede återförenades 2010 för ett fåtal spelningar. Gruppen fortsatte turnera under 2011, och spelade bland annat på Hultsfredsfestivalen 2011.

    Bandmedlemmar

    • Brett Anderson – sång, låtskrivare
    • Neil Codling – keyboards - hoppade av efter skivan Head Music
    • Alex Lee – keyboards - ersatte Neil Codling
    • Richard Oakes – gitarr
    • Simon Gilbert – trummor
    • Mat Osman – elbas
    • Bernard Butler – gitarr - hoppade av efter skivan Dog Man Star
    • Justine Frischmann – kompgitarr 1989-1991

    Diskografi

    Studioalbum

    • Suede (1993)
    • Dog Man Star (1994)
    • Coming Up (1996)
    • Head Music (1999)
    • A New Morning (2002)
    • Bloodsports (2013)

    Samlingsalbum

    • Sci-Fi Lullabies (1997)
    • Singles (2003)
    • See You in the Next Life (2003; utgiven av Suedes fanclub)
      1. "She" (strings)
      2. "Elaine Paige"
      3. "La Puissance"
      4. "Lazy" (demo)
      5. "By the Sea" (acoustic version)
      6. "Indian Strings" (Protocol demo)
      7. "She's in Fashion" (Protocol demo)
      8. "Simon" (demo)
      9. "Beautiful Loser" (Parkgate demo)
      10. "When the Rain Falls" (Stanbridge demo)
      11. "Untitled" (Stanbridge demo)
      12. "Attitude" (Mick Jones remix)
      13. "Still Life" (instrumental hidden track following "Attitude")

    EP

    • Stay Together (EP; 1994)

    Singlar

    • "The Drowners" (11 maj 1992)
    • "Metal Mickey" (14 september 1992)
    • "Animal Nitrate" (22 februari 1993)
    • "So Young" (17 maj 1993)
    • "Stay Together" (14 februari 1994; EP)
    • "We Are the Pigs" (12 september 1994)
    • "The Wild Ones" (14 november 1994)
    • "New Generation" (30 januari 1995)
    • "Trash" (29 juli 1996)
    • "Beautiful Ones" (14 oktober 1996)
    • "Saturday Night" (13 januari 1997)
    • "Lazy" (7 april 1997)
    • "Filmstar" (7 augusti 1997)
    • "Electricity" (12 april 1999)
    • "She's in Fashion" (21 juni 1999)
    • "Everything Will Flow" (6 september 1999)
    • "Can't Get Enough" (8 november 1999)
    • "Positivity" (16 september 2002)
    • "Obsessions" (18 november 2002)
    • "Attitude" (6 oktober 2003)

    Videografi

    • Love and Poison (1993)
    • Introducing the Band DVD (1995)
    • Lost in TV DVD (2001)

    Referenser

    1. ^ ”Brett Anderson says Suede will continue playing in 2011”. NME. http://www.nme.com/news/suede/54245. Läst 27 januari 2012. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.