Céline Dion;Anastacia

  • Céline Marie Claudette Dion, född 30 mars 1968 i Charlemagne i Québec i Kanada, är en kanadensisk sångerska, skådespelerska, entreprenör och vid enstaka tillfällen låtskrivare. Hon marknadsförs ofta utanför den franskspråkiga världen som Celine Dion.

    Céline Dion är en av världens största artister. En av hennes största hitlåtar är My Heart Will Go On från filmen Titanic 1997. Dion skulle ha genomfört sin andra spelning i Sverige 1998, men hon kom inte på grund att hennes man René Angélil hade drabbats av cancer. Idag har Céline Dion tre barn, av vilka två är tvillingar.

    Biografi

    Céline Dion föddes som den yngsta av 14 barn till Adhémar Dion och Thérèse Tanguay, båda med fransk-kanadensiskt ursprung. Dion började sjunga i sina föräldrars restaurang Le vieux Baril redan som liten flicka. 1981 skickade hennes mor och bror in ett kassettband med Dion som sjöng en sång, som hennes mor skrivit, till skivbolagschefen René Angelil som snabbt ordnade ett skivkontrakt till den tolvåriga Dion. Resultatet blev hennes första album, La Voix du Bon Dieu, som gavs ut i november samma år. Med sin andra singel ”D'amour ou d'amitié” (1982) slog hon definitivt igenom och blev den första kanadensiska artist som belönades med en guldskiva i Frankrike. Under 1980-talet släppte Dion ett flertal skivor i de fransktalande delarna av Kanada där hon snabbt kom att tillhöra de största och mest populära artisterna.

    Céline Dion är sedan 1994 gift med kompositören, managern och tidigare sångaren René Angélil (född 1942) och har tre barn: René-Charles, Eddy och Nelson.

    1980, -90, början av 2000-talet

    1988 engagerades Dion för att representera Schweiz i Eurovision Song Contest i Dublin, Irland. Med endast en poängs marginal till tvåan Storbritannien tog hon hem segern med Ne partez pas sans moi. Segern öppnade dörren för en internationell karriär, och ett par år senare kom det definitiva genombrottet med Where Does My Heart Beat Now och Beauty and the beast till Disney-filmen Skönheten och odjuret. Under 1990-talet stärktes Dion ytterligare som en av världens mest säljande artister med låtar som The Power of Love, Think Twice, Because You Loved Me, I'm Alive och My Heart Will Go On till filmen Titanic 1997. 2000–2002 höll sig Dion frivilligt borta från musikbranschen för att ägna sig åt sin familj, men kom sedan tillbaka med en storskalig Las Vegas-show titulerad A New Day.... Showen är en blandning mellan sång, dans och visuella effekter och har varit utsåld varje kväll sedan mars 2003 då den hade premiär. Sedan den 17 december 1994 är René Angelil både hennes man och manager. De har tre barn tillsammans. René-Charles Angelil (född den 25 januari 2001) blev till tack vare ivf-behandling, liksom tvillingarna Eddy och Nelson, födda den 23 oktober 2010.

    Céline Dions framgångar inkluderar sånger på både engelska och franska.

    2007–2008

    Hennes senaste album, Taking Chances, som kom ut i mitten av november 2007, har redan sålt guld i Sverige (över 30 000 skivor) och har legat som bäst på en 8:e plats på den svenska albumlistan (vecka 47 2007).

    Den 14 februari 2008 startade Dion sin internationella världsturné, Taking Chances Tour 2008–2009. Premiären ägde rum i Johannesburg, Sydafrika. Den 7 juni 2008 intog hon scenen i Globen, Stockholm. Hennes senaste besök i Sverige dessförinnan var 1997.

    I slutet av oktober 2007 kom en samlingsskiva med Céline Dion ut. Skivan inkluderade albumen A new day has come, Let's talk about love och Falling into you.

    I slutet av oktober 2008 släpptes återigen en samlingsskiva men denna gång med Dions personliga favoritlåtar. Skivan heter My Love – Ultimate Essential Collection. Den inkluderar bland annat Dions absolut största låtar genom tiderna, som ”My Heart Will Go On”, ”All by Myself” och ”The Power of Love”.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1981 – La voix du bon Dieu
    • 1981 – Céline Dion chante Noël
    • 1982 – Tellement j'ai d'amour...
    • 1983 – Les chemins de ma maison
    • 1983 – Chants et contes de Noël
    • 1984 – Mélanie
    • 1985 – C'est pour toi
    • 1987 – Incognito
    • 1990 – Unison
    • 1991 – Dion chante Plamondon
    • 1992 – Céline Dion
    • 1993 – The Colour of My Love
    • 1995 – D'eux
    • 1996 – Falling into You
    • 1997 – Let's Talk About Love
    • 1998 – S'il suffisait d'aimer
    • 1998 – These Are Special Times
    • 2002 – A New Day Has Come
    • 2003 – One Heart
    • 2003 – 1 fille & 4 types
    • 2004 – Miracle
    • 2007 – D'elles
    • 2007 – Taking Chances
    • 2012 – Sans attendre
    • 2013 – Loved Me Back To Life

    Samlingsalbum

    • 1983 – Du soleil au cœur
    • 1984 – Les plus grands succès de Céline Dion
    • 1984 – Les oiseaux du bonheur
    • 1986 – Les chansons en or
    • 1988 – The Best of Celine Dion
    • 1999 – All the Way... A Decade of Song
    • 2000 – The Collector's Series, Volume One
    • 2005 – On ne change pas
    • 2008 – Complete Best
    • 2008 – My Love: Essential Collection

    Livealbum

    • 1985 – Céline Dion en concert
    • 1994 – À l'Olympia
    • 1996 – Live à Paris
    • 1999 – Au cœur du stade
    • 2004 – A New Day... Live in Las Vegas
    • 2010 – Taking Chances World Tour: The Concert

    Världsturnéer

    • 1983–1984 Les Chemins de Ma Maison Tournée
    • 1985 C'est Pour Toi Tournée
    • 1988 Incognito Tournée
    • 1990–1991 Unison Tour
    • 1992–1993 Celine Dion Tour
    • 1994–1995 The Colour Of Love Tour
    • 1995 D'eux Tour
    • 1996–1997 Falling Into You Tour
    • 1998–1999 Let's Talk About Love Tour
    • 2003–2007 A New Day...
    • 2008–2009 Taking Chances Tour
    • 2011-2014 Celine

    Referenser

    1. ^ Britannica.com. Céline Dion. läst 13 september 2009.
    2. ^ Céline Dion signe le single de Marc Dupré : Ecoutez ’Entre deux mondes' Evous.fr läst 20 december 2010
    3. ^ René Angélil: the making of Céline Dion : the unauthorized biography Google Books läst 20 december 2010
    4. ^ Billboard Hot 100
    5. ^ Hot Adult Contemporary Tracks
    6. ^ Canadian Hot 100
    7. ^ Canada AC National Airplay
    8. ^ The Official UK Charts
    9. ^ German Singles Chart
    10. ^ French Singles Chart
    11. ^ Swedish Singles Chart
    12. ^ Australian Singles Chart
    13. ^ Oricon Singles Chart
    14. ^ RIAA
    15. ^ BPI
    16. ^ ARIA

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.