Aretha Franklin Duet with Whitney Houston

  • Aretha Louise Franklin, född 25 mars 1942 i Memphis, Tennessee, är en amerikansk soul- och R&B-sångerska. Hon började sin karriär med ett skivsläpp 1956, och håller på än idag. Tidningen Rolling Stone rankade henne som etta på sin lista över de 100 bästa sångarna någonsin, och nia på sin lista över de bästa artisterna genom tiderna. Hon var även den första kvinnliga artisten att bli invald i Rock and Roll Hall of Fame 1987.

    Karriär

    Aretha Franklin är ett av de största namnen inom soulmusiken. Hon började tidigt sjunga gospel och skivdebuterade som 14-åring 1956. Hon gjorde under andra halvan av 1960-talet mängder med inspelningar som kom att bli klassiska inom soulen; Respect, I Never Loved a Man, Baby I Love You, I Say a Little Prayer och You Make Me Feel Like a Natural Woman är några exempel. Dessa låtar och många fler kom att ge Franklin smeknamnet The Queen of Soul.

    Aretha Franklin har haft 20 ettor på Rhythm and Blues-listan i USA. Hon har även haft två ettor på Billboard hot 100 med Respect 1967 och I Knew You Were Waiting (For Me) tillsammans med George Michael 1987. Andra kända låtar är bland annat Chain of Fools, hennes cover på Ben E. Kings Spanish Harlem, Until You Come Back to Me (That's What I'm Gonna Do) och Freeway of Love. Hon har vunnit 16 grammy awards.

    Tidningen Rolling Stone rankade henne som etta på sin lista över de 100 bästa sångarna någonsin och hon var även nummer nio på tidningens lista över de bästa artisterna genom tiderna. Hon var också den första kvinnliga artisten att bli invald i Rock and Roll Hall of Fame 1987. 20 januari 2009 när Barack Obama blev president sjöng hon, som enda medverkande artist, sången My Country, 'Tis of Thee, och hon sjöng även när Bill Clinton tillsattes 1992.

    Aretha Franklin medverkade i filmen The Blues Brothers 1980 där hon gör ett musiknummer med låten Think. Hon medverkande även i uppföljaren Blues Brothers 2000 där hon framförde låten Respect. Hon lider av flygfobi, vilket har påverkat hennes spelschema.

    Familj

    Aretha Franklins far var baptistpastorn Cecil Franklin och hennes systrar är sångarna Erma Franklin och Carolyn Franklin. 1978, hamnade i koma och avled 1984.

    När Aretha Franklin var fjorton år fick hon sin första son och när hon var sexton föddes den andra. Pojkarna uppfostrades av Franklins farmor. När Franklin var nitton år gifte hon sig med Ted White, som blev hennes manager och låtskrivare. Fyra år senare föddes hennes tredje son, som senare kom att bli gitarrist i hennes band. Aretha Franklin och Ted White skilde sig 1969 och mellan åren 1969 och 1976 hade hon en relation med managern Ken Cunningham och fick med honom sin fjärde son 1970. År 1978 gifte hon sig med skådespelaren Glynn Turman. Hennes far vigde dem i sin kyrka. Turman och Franklin skilde sig 1984.

    Aretha Franklin var Whitney Houstons gudmor.

    Filmografi

    Filmer

    • The Blues Brothers (1980)
    • Motown 40: The Music Is Forever (1998) (ABC TV-dokumentär)
    • Blues Brothers 2000 (1998)
    • DIVAS LIVE (1998)
    • Immaculate Funk (2000) (dokumentär)
    • Rhythm, Love and Soul (2002)
    • Tom Dowd & the Language of Music (2003) (dokumentär)
    • Singing in the Shadow: The Children of Rock Royalty (2003) (dokumentär)
    • From The Heart / The Four Tops 50th Anniversary and Celebration (2004)
    • Atlantic Records: The House that Ahmet Built (2007) (dokumentär)

    TV

    • Solid Gold (flera framträdanden, senaste 1982 när hon framförde "Jump To It")
    • Kelly & Company (Marilyn Turner och John Kelly) (Detroit)
    • Dayna (Dayna Eubanks, tidigare nyhetsuppläsare i Detroit)
    • Rolonda Show (Rolonda Watts)
    • The Oprah Winfrey Show (flera framträdanden, bland annat i Oprahs 40-årsdag, med Patti LaBelle och Gladys Knight)
    • Live with Regis and Kelly (flera framträdanden)
    • The View

    Referenser

    1. ^ [a b c d e f] ”Aretha Franklin - Biography”. IMDb. http://www.imdb.com/name/nm0291349/bio. Läst 18 oktober 2010. 
    2. ^ Salvatore, Nick, Singing in a Strange Land: C. L. Franklin, the Black Church, and the Transformation of America, Little Brown, 2005, inbunden ISBN 0-316-16037-7, s. 203-204, and 224
    3. ^ ”Aretha Franklin-Biography”. Rolling Stone. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/artists/arethafranklin/biography. Läst 21 mars 2010. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Aretha Franklin.
    • Aretha Franklin på Legacy Recordings
    • Aretha Franklin på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.