Street Lights

Kevin Borg

  • Kevin James Borg, född 9 juni 1986 i Floriana, Malta, är en maltesisk sångare som bor och arbetar i Sverige. Han blev känd i Sverige när han deltog och vann talangtävlingen Idol 2008.

    Karriär

    Kevin Borg har deltagit i Maltas nationella final till Eurovision Song Contest 2006 och Eurovision Song Contest 2007. Båda låtarna som Borg framförde skrevs av Jason Cassar och Sunny Aquilina som gjorde Maltas bidrag i Eurovision Song Contest 1998, som framfördes av Chiara Siracusa och hamnade på tredje plats bakom bland annat Dana International. Han deltog också i uttagning för Eurovision Song Contest 2013. Borg har också sjungit duett med den maltesiska sångerskan Claudia Faniello.

    12 december 2007 flyttade Borg till sin flickvän i Arvidsjaur. Under hösten 2008 deltog han i och vann Idol 2008. Idolfinalen ägde rum på årsdagen av Borgs flytt till Sverige, 12 december 2008. Han vann med vinnarlåten "With Every Bit of Me" med 76 % av rösterna.

    Borgs debutskiva släpptes i mars 2009, senare än vanligt då det har bestämts att Idol-vinnaren från och med 2008 ska ha längre tid på sig att spela in och producera låtar. Borg åkte under våren och sommaren 2009 ut på en Sverigeturné som dock hade sviktande publiksiffror med flera inställda spelningar. Den 10 juni 2009 sjöng Kevin Borg både den maltesiska och den svenska nationalsången inför VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och sitt moderland Malta på Gamla lleUvi i Göteborg. Under andra halvan av 2009 kommer Kevin Borg att spela huvudrollen i den svenska uppsättningen av High School Musical på Göta Lejon. I juli medverkade också Borg i Allsång på Skansen där han tillsammans med sin motspelerska Caroline Johansson Kuhmunen framförde en del av High School Musical repertoar. Våren 2011 uppträder Kevin på Viking Lines finlandsfärja Amorella. Hösten 2011 gör han rollen som Danny i musikalen "Grease" på Kristianstad Teater med Underhållningspatrullen.

    Deltagande i Malta

    Malta International TV Song Festival

    • 2006 Riflessi - 4:a i finalen
    • 2007 Jasal il-Jum - Gick till final

    Malta Song for Europe

    • 2006 You're My Dream - 8:a i finalen
    • 2007 Whenever - 4:a i finalen

    Diskografi

    Singlar

    • 2008 - Livin' on a Prayer (Idol bidrag sjätteplacering på Digilistan)[6]
    • 2008 - With Every Bit of Me (vinnarlåten i Idol 2008)
    • 2009 - Street Lights
    • 2011 - Sunrise
    • 2011 - Unstoppable
    • 2012 - Chritmas Time
    • 2013 - Needing You
    • 2013 - Needing You - Club Mix

    Album

    • 2009 - The Beginning

    Radiosinglar/digitala singlar

    • 2009 - The Last Words (Digital singel)

    Medverkan på samlingsskivor

    • 2008 - Det bästa från Idol 2008

    Fotboll

    Borg spelade under en tid fotboll i klubben Floriana FC som ligger i högsta divisionen av maltesisk fotboll (Maltas Premier League). Borgs morfar Lolly DeBattista var också den första maltesen att vinna Footballer of the Year award.

    Priser och utnämnelser

    • 2008: Årets ungdomskulturpris (Arvidsjaurs kommun)
    • 2008: Årets Arvidsjaurbo
    • 2008: Årets norrbottning (Norrbottens-Kuriren)

    Referenser

    Noter

    1. ^ Officiell webbplats
    2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=IcdXCGuxJw4
    3. ^ http://www.youtube.com/watch?v=JEm9Bth5BNo&feature=related
    4. ^ Kärleken förde Kevin till Arvidsjaur, Piteå Tidningen, 16 februari 2008
    5. ^ http://www.youtube.com/watch?v=g9LvBdEkbgo
    6. ^ Rock-temat bäst hittills, Poplight
    7. ^ Jag hade aldrig sett snö, Aftonbladet, 24 oktober 2008
    8. ^ Idolen från Malta som smälter svenska hjärtan, Dagens Nyheter, 9 december 2008

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Kevin Borg.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.