I Should've Followed You Home

Agnetha Fältskog

  • Agnetha Åse Fältskog, född 5 april 1950 i Jönköping, är en svensk popsångerska och låtskrivare. Hon var medlem i den framgångsrika svenska popgruppen ABBA åren 1972–1982.

    Biografi

    Uppväxt

    Agneta Fältskog är dotter till avdelningschef Ingvar Fältskog och kassörskan Birgit, född Johansson.

    Fältskog skrev sin första låt "Två små troll" när hon var fem år gammal.

    Fältskog tog tidigt lektioner i piano, och hon uppträdde också i kyrkan. När hon var sju år gammal fick hon ett piano i present av sina föräldrar. Vid tretton års ålder bildade hon gruppen The Cambers tillsammans med barndomsvännerna Lena Johansson och Elisabeth Strub. Agnethas främsta idol vid den här tiden var den amerikanska sångerskan Connie Francis.

    Fältskog tog realexamen 1967. Därefter slutade hon studera för att satsa på en karriär som sångerska och låtskrivare.

    Karriär före ABBA

    Som 15-åring blev Fältskog medlem i det svenska dansbandet Bernt Enghardts orkester. Samtidigt arbetade hon som växeltelefonist på en bilfirma.

    Fältskog skivdebuterade med egna låten "Jag var så kär" i november 1967, vilken även blev hennes första listetta på Kvällstoppen i början av 1968. Skivan såldes i över 80 000 exemplar. Därefter avlöste succéerna varandra: "Utan dig mitt liv går vidare", "Allting har förändrat sig", "Zigenarvän", "Om tårar vore guld" och "Vart ska min kärlek föra" var några av titlarna.

    Fältskog turnerade därefter med Bertil Bertilsson, Hans Smedberg, samt en förlaga till gruppen Salt och Peppar med Stefan Möller, Lasse Sandborg, Benny Svensson och Mats Westman. Hon spelade in flera album. Bäst sålde Elva kvinnor i ett hus (över 50 000 exemplar), som bland annat innehöll Svensktoppshitlåtarna "Tack för en underbar vanlig dag" och "SOS" på svenska, samt "Doktorn!".

    Åren med ABBA

    Åren 1972–82 var Agneta Fältskog en av de fyra medlemmarna i ABBA. Hon deltog redan i "prototypen" till ABBA, den ensemble med de fyra som under 1970 turnerade under namnet Festfolket. I ABBA delade Fältskog rollen som huvudsaklig sångare med Annifrid Lyngstad.

    Efter ABBA

    Efter att ABBA upplöstes gav Fältskog under 1980-talet ut tre engelskspråkiga soloalbum. Dessa var Wrap Your Arms Around Me, som såldes i 320 000 exemplar enbart i Sverige, Eyes of a Woman samt I Stand Alone. Hon medverkade även i filmen Raskenstam 1983 och sjöng samma år låten "It's So Nice to Be Rich" som ledmotiv i filmen P&B.

    Fältskog medverkade som låtskrivare i Melodifestivalen 1981, då hon tillsammans med Ingela Forsman skrev "Men natten är vår".

    Fältskog spelade in duetterna "Never Again" (med Tomas Ledin) 1982, "The Way You Are" (med Ola Håkansson) 1986 och "I Wasn't the One (Who Said Goodbye)" (med Peter Cetera) 1987.

    Efter en sjuttonårig artistisk tystnad släppte Fältskog i början av 2004 singeln "If I Thought You'd Ever Change Your Mind", som är en Cilla Black-låt från 1960-talet. I april 2004 följde coveralbumet My Colouring Book, som toppade de svenska försäljningslistorna och gav Fältskog en platinaskiva.

    Den 11 mars 2013 släppte Fältskog en ny singel, "When You Really Loved Someone". Den ingår i albumet A, som senare gavs ut under maj.

    Privatliv

    Fältskog är bosatt på Helgö i Ekerö kommun och har sitt sommarställe i Båstad.

    Under en kort period på 1960-talet var Fältskog förlovad med den tyske låtskrivaren och producenten Dieter Zimmerman. Hon var 1971–1979 gift med Björn Ulvaeus, med vilken hon har två barn, Christian och Linda. Den 15 december 1990 gifte sig Fältskog med den svenske kirurgen Tomas Sonnenfeldt. De begärde skilsmässa 1993.

    Tidigt en morgon i januari 1994 hittades Fältskogs mor Birgit död på gården utanför sitt hem i Jönköping. Hon hade fallit från balkongen på sjätte våningen. Fältskog tog dödsbudet mycket hårt.

    År 1997 träffade Fältskog holländaren Gert van der Graaf medan hon var ute och promenerade nära sitt hem på Ekerö. Därefter inledde van der Graaf en intensiv uppvaktning av sångerskan och till slut inledde de båda ett förhållande. Han visade sig ha varit besatt av Fältskog ända sedan hennes första framträdande med ABBA i Eurovision Song Contest 1974. När Fältskog avslutade förhållandet efter två år började van der Graaf att förfölja och trakassera henne. Fältskog lämnade in en polisanmälan och van der Graaf dömdes till besöksförbud och utvisning. Trots detta har han gripits på Ekerö efter domen.

    Diskografi

    Svenskspråkiga album

    • 1968 – Agnetha Fältskog
    • 1969 – Agnetha Fältskog Vol. 2
    • 1970 – Som jag är
    • 1971 – När en vacker tanke blir en sång
    • 1975 – Elva kvinnor i ett hus
    • 1981 – Nu tändas tusen juleljus, med dottern Linda Ulvaeus
    • 1987 – Kom följ med i vår karusell, med sonen Christian Ulvaeus[8]

    Engelskspråkiga album

    • 1983 – Wrap Your Arms Around Me
    • 1985 – Eyes of a Woman
    • 1987 – I Stand Alone
    • 2004 – My Colouring Book
    • 2013 – A

    Samlingsalbum

    • 1973 – Agnetha Fältskogs bästa
    • 1979 – Tio år med Agnetha
    • 1985 – Team Toppen 1
    • 1986 – Sjung denna sång
    • 1986 – Agnetha Collection''
    • 1989 – Agnetha in Germany (Japansk Fanklubb-cd, alla tyska singlar)
    • 1994 – Geh' mit Gott
    • 1996 – My Love, My Life
    • 1998 – That's Me – The Greatest Hits
    • 2004 – De första åren 1967-1979 (6-cd box)
    • 2008 – My Very Best

    Singlar

    • "Jag var så kär" / ""Följ med mej" (1967)
    • "Slutet gott, allting gott" / "Utan dej" (1968)
    • "En sommar med dej" / "Försonade" (1968)
    • "Den jag väntat på" / "Allting har förändrat sig" (1968)
    • "Sjung denna sång" / "Någonting händer med mig" (1969)
    • "Snövit och de sju dvärgarna" / "Min farbror Jonathan" (1969)
    • "Fram för svenska sommaren" / "En gång fanns bara vi två" (1969)
    • "Tag min hand låt oss bli vänner" / "Hjärtats kronprins" (1969)
    • "Zigenarvän" / "Som en vind kom du till mig" (1969)
    • "Om tårar vore guld" / "Litet solskensbarn" (1970)
    • "Som ett eko" / "Ta det bara med ro" (1970)
    • "En sång och en saga" / "Jag skall göra allt" (1970)
    • "Kungens vaktparad" / "Jag vill att du skall bli lycklig" (1971)
    • "Många gånger än" / "Han lämnar mig för att komma till dig" (1971)
    • "Nya ord" / "Dröm är dröm och saga saga" (1971)
    • "Vart ska min kärlek föra" / "Nu ska du bli stilla" (1972)
    • "Tio mil kvar till Korpilombolo" / "Så glad som dina ögon" (1972)
    • "Vi har hunnit fram till refrängen" / "En sång om sorg och glädje" (1973)
    • "Golliwog" / "Here for Your Love" (1974)
    • "Dom har glömt" / "Gulleplutt" (1975)
    • "SOS" / "Visa i åttonde månaden" (1975)
    • "När du tar mig i din famn" / "Jag var så kär" (1979)
    • "Never Again" / "Just for the Fun" (med Tomas Ledin) (1982)
    • "The Heat Is On" / "Man" (1983)
    • "Can't Shake Loose" / "To Love" (1983)
    • "Wrap Your Arms Around Me" / "Take Good Care of Your Children" (1983)
    • "It's So Nice to Be Rich" / "P & B" (1983)
    • "I Won't Let You Go" / "You're There" (1985)
    • "One Way Love" / "Turn the World Around" (1985)
    • "Just One Heart" / "Click Track" (Nederländerna) (1985)
    • "The Angels Cry" / "We Move as One" (Nederländerna) (1985)
    • "The Way You Are" / "Fly Like the Eagle" (med Ola Håkansson) (1986)
    • "Karusellvisan" / "Liten och trött" (med sonen Christian) (1987)
    • "På söndag" / "Mitt namn är Blom" (med sonen Christian) (1987)
    • "The Last Time" / "Are You Gonna Throw It All Away (1988)
    • "Let It Shine" / "Maybe It Was Magic" (1988)
    • "I Wasn't the One (Who Said Goodbye)" / "If You Need Somebody Tonight" (med Peter Cetera) (1988)
    • "The Queen of Hearts" (1998)
    • "If I Thought You'd Ever Change Your Mind" (2004)
    • "When You Walk in the Room" (2004)
    • "Sometimes When I'm Dreaming" (2004)
    • "When You Really Loved Someone" (2013)
    • "Dance Your Pain Away" (2013)
    • "I Should've Followed You Home" (med Gary Barlow) (2013)

    Singlar i Västtyskland

    • "Robinson Crusoe" / "Sonny Boy" (1968)
    • "Señor Gonzales" / "Mein schönster Tag" (1968)
    • "Concerto d'Amore" / "Wie der Wind" (1969)
    • "Wer schreibt heut' noch Liebesbriefe" / "Das Fest der Pompadour" (1969)
    • "Fragezeichen mag ich nicht"/ "Wie der nächste Autobus'" (1970)
    • "Ein kleiner Mann in einer Flasche" / "Ich suchte Liebe bei dir" (1970)
    • "Geh' mit Gott" / "Tausend Wunder" (1972)
    • "Komm doch zu mir" / "Ich denk an dich" (1972)

    Filmografi

    • 1977 – ABBA – The Movie
    • 1980 – ABBA – In Concert
    • 1983 – Raskenstam
    • 2004 – ABBA – The Definitive Collection
    • 2008 – Mamma Mia!

    Källhänvisningar

    1. ^ [a b] http://runeberg.org/vemardet/1993/0363.html
    2. ^ Ida Thunberg/Robert Börjesson (2005-04-24): "Agnethas okända tragedi". Expressen.se. Läst 7 juli 2014.
    3. ^ "Agnetha Fältskog – Part 1". Agnetha.net. Läst 7 juli 2014. (engelska)
    4. ^ http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/universalmusic/pressrelease/view/agnetha-faeltskog-tillbaka-med-nya-albumet-a-844630
    5. ^ Agnethas okända tragedi”. Expressen. den 24 april 2005. http://www.expressen.se/1.198598. 
    6. ^ Carl Magnus Palm, ABBA The story, 2008, s. 388
    7. ^ BBC news
    8. ^ "Kom följ med i vår karusell". Discogs.com. Läst 2 april 2013. (engelska)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.