Some Die Young

Laleh

 • Laleh Pourkarim (persiska: لاله پورکریم), mer känd under artistnamnet Laleh, född 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali i Iran, är en svensk musiker, sångerska och skådespelerska. Hon har bott i Sverige sedan 10 års ålder. Efter 2005 års debutalbum mottog hon tre Grammisar och fick ett antal priser som årets nykomling. 2011/2012 kom framträdanden i Så mycket bättre och det storsäljande albumet Sjung.

  Lalehs musik spänner från visa till poprock, och bland inspirationskällorna märks Cornelis Vreeswijk, The Police och Cat Stevens.

  Biografi

  Från Iran till Sverige

  Laleh Pourkarims familj lämnade Iran i augusti 1982, när hon var två månader gammal

  Via Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Tidaholm hamnade de i Hammarkullen i Göteborg, där hon kom att studera på musikprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet.

  Familjen Pourkarim landade i vitryska Minsk, på Lalehs ettårsdag. I Sovjetunionen fick föräldrarna arbeta på fabrik, medan Laleh lärde sig ryska och i skolan fick gå på både klassiska konserter och cirkus.

  När Laleh var nio år tvingades familjen flytta vidare,

  Från Hammarkullen till Stockholm

  Hennes far dog i en kanotolycka i augusti 1994 då han gav sig ut för att hjälpa två kvinnor i en kanot som försvunnit runt en udde och som han trodde behövde assistans

  Laleh Pourkarims musikintresse fortsatte i Sverige, där hon tillbringade många raster i musikrummet och testade alla instrumenten. I åttonde klass stod hon på scenen för första gången under en musiktävling. Det slutade med att hon vann tävlingen, började skriva egna låtar och ganska snart bildade olika egna band.

  Under högstadiet i Göteborg spelade Pourkarim i olika band, och redan då fanns lockelsen att ta sig in i musikbranschen på allvar. Under tiden i Hammarkullen var hon bland annat inblandad i de expanderade arrangemangen kring Hammarkullekarnevalen.

  Som 19-åring flyttade Pourkarim från sin familj och till Stockholm. Hon hade fått kontakt med Warner Music Sweden, när hon redan i flera års tid spelat live och börjat bli lokalt känd.. Laleh ville producera själv, vilket hon till slut fick. Hon blev erbjuden en källare i Hässelby Strand, där hon inredde sin egen studio och lärde sig hur man producerade från grunden.

  Den första tiden i Stockholm gav så småningom inspiration till låten "Bostadsansökan".

  Film och första skivan

  Laleh Pourkarim började sin karriär som 18-årig skådespelerska i Josef Fares film Jalla! Jalla!, där hon spelade den unga invandrarflickan Yasmine. Trots uppmärksamheten har detta hittills (2014) varit Lalehs enda skådespelarinsats.

  2005 lanserade hon sin musikkarriär under artistnamnet Laleh. Den 5 februari 2005 kom hennes första singel Invisible (My Song) av skivbolaget Warner Music Sweden. Singeln Live Tomorrow blev en stor hit, låg på Tracks-listans första plats under flera veckor och slog Tracks-rekord.

  Debutplattan Laleh släpptes i mars samma år. Den innehåller fyra låtar på svenska, åtta på engelska och två på persiska. Flera av de svenska låtarna var mer visa än pop, och Pourkarim erkände villigt att hon hade hämtat mycket inspiration från Cornelis Vreeswijk.

  Efter 2005 nominerades Laleh till en Grammis i sju kategorier (rekord för en soloartist) och kammade hem priset i tre: Årets svenska kvinnliga artist (och vann därmed över Robyn, Lena Philipsson, Amy Diamond och Anna Ternheim), Årets svenska nykomling och Årets producent. Hon belönades samma år även i två kategorier vid P3 Guld i Sveriges Radio P3. P3-lyssnarna utsåg henne till Årets kvinnliga artist och Årets nykomling.

  Därefter turnerade hon med riksteaterföreställningen Vem har lurat barnen, en blandning av poesi, musik och teater som Laleh producerade ihop med poeten Kalle Haglund.

  Prinsessor, Snö och Me and Simon

  År 2006 gav Laleh ut sitt andra album Prinsessor, där en av låtarna hette "Det är vi som bestämmer (Vem har lurat alla barnen?)", inspirerat av ovanstående riksteaterföreställning. Den balladliknande "Call on Me" var en av singlarna från albumet.

  Ett år senare gjorde hon låten "Snö" till den svenska storfilmen Arn. Stråkarrangemangen till "Snö" gjordes i London tillsammans med London Symphony Orchestra.

  2007 och 2008 bodde Laleh i Norrland. Hon reste till Skellefteå i samband med inspelningen av en video och "blev kvar".

  Efter sina tidiga musikframgångar och den uppmärksamhet de förde med sig, fick hon nog av storstadsmentaliteten och karriärhetsen. Så de två åren i Västerbotten var ett sätt att få frid och kunna utforska en ny miljö. Laleh kände sig trygg i sitt musikskapande men ville kunna hålla sig borta från premiärer och galor.

  När Lalehs tredje album Me and Simon släpptes 2009 innehöll den flera motiv hämtade från sina två västerbottniska år. Hennes vandringar utmed Bottenviken inspirerade till sången "Bjurö klubb". Dessutom innehöll albumet den Arn-bekanta "Snö".

  Så mycket bättre, Sjung och Colors

  År 2011 medverkade hon i säsong två av Så mycket bättre på TV4, där hennes stillsamma tolkningar av de andra programdeltagarnas låtar uppmärksammades stort både i programmet och via låtförsäljning på Internet.

  År 2012 gav hon ut albumet Sjung, som nådde nr 1 på Sverigetopplistan och sålde i minst 70 000 exemplar.

  Den 16 oktober 2013 gav Laleh ut sitt femte album, Colors.

  Laleh kunde dock inte marknadsföra albumet så som hon tänkt. Tre dagar efter albumutgivningen gick hennes mor Atefe bort, och stora delar av promotionplanerna fick ställas in.

  Laleh deltog både 2012 och 2014 i Allsång på Skansen. Vid framträdandet 15 juli 2014 fick hon en egen timme efter den ordinarie programavslutningen, under rubriken "Allsångsscenen är din". Det var tredje året som SVT arrangerade den här allsångsförlängningen, som vigs åt folkkära artister som programledningen vill uppmärksamma och hylla. 2012 ägnades timmen åt Tomas Ledin och 2013 åt Håkan Hellström. Eva Dahlgren och Laleh sjöng duett på "Ängeln i rummet", en låt som Laleh 2011 gjorde en coverversion på i Så mycket bättre.

  Stil och inspirationskällor

  Laleh växte upp med klassisk musik, balett och cirkusmusik. När hon flyttade västerut fastnade hon i stället för The Police, som hon tyckte hade den rätta blandningen av punk, reggae och jazz.

  I hennes låtar på engelska låter hon sig till stor del inspireras av bland andra The Police, med deras reggaeinspirerade new wave-rock. Hennes svenska låtar är ofta lekfulla visor, och hon erkänner villigt sin stora beundran för Cornelis Vreeswijk:

  Hon har också nämnt Kate Bush, David Bowie och Bob Dylan, åtminstone som skapande och kreativa musiker.

  Laleh har ett socialt engagemang, delvis präglat av sin bakgrund som invandrare i ett antal länder. Hennes albumdebut innehöll låtar om förorten och bostadsköer, och själv anser hon att alla människor har en god sida. Som barn berättade hennes far Houshang en saga för henne, en saga om en man som sitter en kväll runt elden och muttrar för sig själv:

  Den berättelsen om människors oförmåga att förstå andra människor inspirerade Laleh till låten "Samuel".

  Medan Laleh säger att hon fått det fantasifulla, kreativa och viljan att utmana från sin far, har hennes mor Atefe lärt henne vikten att vara självständig. Som liten klädde Laleh ut sig till prinsessa, för att vänta på den räddande prisen. Svaret från Atefe var: "Nej, Laleh, det är du som är prinsen, du räddar dig själv."

  De egenskaperna visade sig när Laleh som ganska oprövad musiker ville producera sitt debutalbum på egen hand.

  Internationella framgångar

  Trots att Laleh sjunger på engelska i de flesta av sina låtar, har hon tidigare inte marknadsfört sig internationellt. Flera av hennes singlar har dock blivit listframgångar i Norge och Danmark.

  I mars 2012 gjorde den norska artisten Frida Amundsen en coverversion på Lalehs "Some Die Young" som hon tillägnade offren för massakern på Utøya. Detta uppmärksammade Lalehs originalversion som sedan i sex veckor låg på norska singellistans första plats. Laleh medverkade i juli samma år på den nationella minneskonserten till minne av Utøyas offer,

  Laleh var i början av 2014 bosatt i Tullinge i Botkyrka kommun, men hon flyttade under året till Los Angeles, USA.

  Övriga framträdanden

  Musikermedverkan

  • 1999 sjöng hon på det göteborgska punkbandet EAK:s "Lever jag?", en låt som hon även skrivit texten till.[28]
  • År 2005 medverkade hon på Pugh Rogefeldts album Opluggad Pugh med låtarna "Jag är en liten gosse"[29] och "Bröllopsklockor".[30]

  Film och TV

  Musikvideor har producerats till ett antal av Lalehs singellåtar. Därutöver har hon medverkat i ett antal TV-sändningar, som ofta varit inspelningar av konserter.

  I Så mycket bättre-programmen (2011) berättade hon att hon är djurvän och vegetarian.

  Hösten 2014 hade dokumentärfilmen Jag är inte beredd att dö än premiär på bio. Filmen, som regisserats av Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm, är ett 75 minuter långt personporträtt där Lalehs musik, bakgrund, relation till sin mamma (som gick bort hösten 2013) och tankar kring liv och skapande tar stor plats. Filmscenerna är inspelade under två års tid.

  Utmärkelser

  • Vid 2005 års Grammisgala vann Laleh tre priser, Årets artist, Årets producent och Årets nykomling.[41]
  • P3 Guld 2005: Årets kvinnliga artist och årets nykomling[42]
  • Rockbjörnen 2005: Årets kvinnliga artist och Årets nykomling[43]
  • Mottagare av 2006 års Taube-stipendium[43]
  • Mottagare av 2012 års Ulla Billquist-stipendium[43]
  • Årets göteborgare 2014[20]

  Källhänvisningar

  1. ^ ”Laleh Pourkarim” (på engelska). Discogs. http://www.discogs.com/artist/3703052-Laleh-Pourkarim. Läst 22 december 2014. 
  2. ^ Helena Bäckhed. ”Jag tog vår bebis i famnen och sprang”. Expressen/GT. http://www.expressen.se/gt/kultur/jag-tog-var-bebis-i-famnen-och-sprang/. Läst 2015-06-04. 
  3. ^ – Pappa dog som en hjälte, Jon Forsling, Aftonbladet, läst 24 februari 2015
  4. ^ [a b] "Estetisk spetsutbildning - Musik". Gymnasium.se. Läst 15 juli 2014.
  5. ^ Thunberg, Karin (2006-02-26): "Sorgsen solostjärna". Svd.se. Läst 16 juli 2014.
  6. ^ [a b c d] Andersson, Laleh (2012-01-22): "Laleh – så mycket större". GP.se. Läst 16 juli 2014.
  7. ^ ”Kanotist omkom på Aspen”. Göteborgs-Posten. 1994-08-22. 
  8. ^ Andersson, Jan-Olov (2011-12-03): "Laleh talade ut om flykten, sorgen och kompromisslösheten". Aftonbladet.se. Läst 16 juli 2014.
  9. ^ [a b c d e] Letmark, Peter (2011-12-11): "”Jag är både helgon och djävul”". DN.se. Läst 16 juli 2014.
  10. ^ [a b c d e] Israelson, Aaron (2012-02-22): "Laleh" Faktum.se. Läst 15 juli 2014.
  11. ^ "Laleh Pourkarim". IMDbPro. Läst 15 juli 2014. (engelska)
  12. ^ [a b] Amster, Harry (2005-05-26): "Laleh drömmer om Cornelis Vreeswijk". Svd.se. Läst 30 januari 2012.
  13. ^ [a b] Sköld, Jenny (2005-12-15): "Rekordmånga Grammisnomineringar till Laleh". DN.se. Läst 15 juli 2014.
  14. ^ Persson, Annika (2006-01-30): ”"Jag är inte sorgsen jämt"”. DN.se. Läst 15 juli 2014.
  15. ^ [a b] Amster, Harry (2009-01-19): "Ett innerstadsbarn förtrollat av hav och skog". Svd.se. Läst 15 juli 2014.
  16. ^ [a b c] Sundqvist, Alexandra (2009-02-18): "Laleh lämnar tystnaden". Nsd.se. Läst 15 juli 2014.
  17. ^ [a b] Linus Brännström/TT (2013-09-11): "Laleh utmanar sig själv". GP.se. Läst 15 juli 2014.
  18. ^ På fredagskvällen kom Laleh hem. Med en hejdundrande kraft.
  19. ^ TT Spektra (2013-08-15): "Laleh släpper nytt i höst". DN.se. Läst 28 augusti 2013.
  20. ^ [a b c] Björk, Annah (2014-11-21): "Grattis Laleh, du är årets Göteborgare". Expressen.
  21. ^ TT (2014-07-14): "Allsångsscenen är din, Laleh". Svd.se. Läst 16 juli 2014.
  22. ^ Albinsson, Matilde (2014-05-29): "http://www.svt.se/allsang/laleh-gastar-allsang-pa-skansen-far-en-extratimme-med-publiken". Svt.se. Läst 16 juli 2014.
  23. ^ "8432 Laleh". Läst 18 december 2010.
  24. ^ Bergfeldt, Carina (2012-07-22): "Lalehs hyllning till norrmännen". Aftonbladet.se. Läst 16 juli 2014.
  25. ^ TT Spektra (2012-12-01): "Kylie Minogue till Nobelkonsert". Sydsvenskan.sse. Läst 16 juli 2014.
  26. ^ #152: Laleh Värvet podcast. 88 minuters intervju, 2014-11-30
  27. ^ Laleh (Facebook 2014-12-01)
  28. ^ "Lust". Popfakta.se. Läst 29 december 2014.
  29. ^ ”"Opluggad Pugh"”. National.se. Läst 29 december 2014.
  30. ^ "Opluggad Pugh". Popfakta.se. Läst 29 december 2014.
  31. ^ Forsling, Jon (27 november 2011): "Fåren fick Laleh att bryta ihop". Aftonbladet.se. Läst 16 juli 2014.
  32. ^ Bengtsson, Tove (2014-11-27): "Personligt porträtt kommer nära Laleh". Svd.se. Läst 14 december 2014.
  33. ^ [a b c d e] "LALEH - LALEH (ALBUM)". Swedishcharts.com. Läst 16 juli 2014. (engelska)
  34. ^ "Sjung på VG-lista Topp 40 Album". Lista.vg.no. Läst 16 juli 2014. (bokmål)
  35. ^ "Colors på VG-lista Topp 40 Album". Lista.vg.no. Läst 16 juli 2014.
  36. ^ [a b] Laleh "Discography". Swedishcharts.com. Läst 16 juli 2014. (engelska)
  37. ^ "Laleh". Danishcharts.com. Läst 16 juli 2014. (engelska)
  38. ^ "Some die young". Lista.vg.no. Läst 16 juli 2014.
  39. ^ ”Some Die Young”. Latauslista. 2012. http://latauslista.fi/artistit/laleh. Läst 5 januari 2013. 
  40. ^ [a b] "LALEH - SOME DIE YOUNG (SONG)". Danishcharts.com. Läst 16 juli 2014. (engelska)
  41. ^ Sköld, Jenny (2006-02-07): "Grammisregn över Robyn och Laleh". DN.se. Läst 16 juli 2014.
  42. ^ "Uppträdande artister 2007". Sverigesradio.se, 2007-01-05. Läst 16 juli 2014.
  43. ^ [a b c] Andersson, Stefan (2014-06-12): "Het sommar för Laleh". GD.se. Läst 16 juli 2014.

  Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Laleh.
  • Officiell webbplats
  • Laleh på Myspace

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.