Andreas Johnson

  • Jon Erik Andreas Johnson, född 22 mars 1970 i Bjärred, är en svensk popsångare.

    Biografi

    Johnson kommer från en musikerfamilj. Båda föräldrarna var jazzmusiker och åkte runt mycket och spelade. Som ung hängde han med och det blev både långa resor och sena nätter. I tonåren började han lyssna på hårdrock, men även på Bob Dylan, The Beatles, David Bowie, Lou Reed och Crosby, Stills, Nash & Young med flera.

    Johnson fick en stor succé med låten "Glorious" 1999, som ingår på albumet Liebling. Han deltog i Melodifestivalen 2006 med låten "Sing for Me". Sommaren 2006 var han en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1. 2007 medverkade Johnson i melodifestivalen för andra gången med låten "A Little Bit of Love", som gick direkt till finalen i Globen, Stockholm. Låten kom på andra plats med 189 poäng.

    I januari 2008 startade Johnson ett samarbete med Carola Häggkvist under artistnamnet Johnson & Häggkvist, och därefter släpptes singeln "Lucky Star". 2008 ställde duon upp i Melodifestivalen med låten "One Love", och blev i media kända som "Androla". I Melodifestivalens andra deltävling kvalificerade sig melodin till Andra chansen, men gick därifrån inte vidare. Han medverkade i Melodifestivalen 2010 med låten "We Can Work It Out", som tog honom till finalen i Globen och slutade på sjätte plats. Låttexten skrevs av Andreas Johnson själv och musiken av Bobby Ljunggren och Marcos Ubeda. Han vann Körslaget 2011 med Team Järvsö

    I SVT-programmet Inför Eurovision Song Contest 2011 var han en av de fem i juryn som förhandsgranskade och tyckte till om samtliga bidrag i Eurovision Song Contest 2011.

    I Melodifestivalen 2012 deltog Andreas Johnson med Lovelight. Den gick vidare till Andra Chansen, där den åkte ut i första duellen mot Timoteij (som senare åkte ut mot Top Cats, som tog finalplatsen tillsammans med Thorsten Flinck).

    I Melodifestivalen 2015 ställde han upp för sjätte gången, med låten "Living To Die", i deltävling 3 i Östersund. Denna gång slutade han sist, på plats 7.

    Diskografi

    Album

    • 1994 – Brutal Awakenings (Med gruppen Planet Waves)
    • 1997 – Cottonfish Tales
    • 1999 – Liebling
    • 2002 – Deadly Happy
    • 2005 – Mr. Johnson, Your Room is on Fire
    • 2006 – Mr. Johnson, Your Room is on Fire, 2 (Nyversion med låten "Sing for me")
    • 2007 – The Collector
    • 2008 – Rediscovered
    • 2010 – Tour Edition
    • 2012 – Village Idiot

    Singlar

    • Lost Religion (med gruppen Planet Waves) (1995)
    • Seven Days (1996)
    • Crush (1997)
    • Cruel (1997)
    • Glorious (1999)
    • The Games We Play (1999)
    • People (2000)
    • Shine (2002)
    • End of the World (2002)
    • Waterfall (2002)
    • Show Me Love (2005)
    • Sing for Me (2006)
    • Fools Like Us (2006)
    • Sunshine of Mine (2006)
    • A Little Bit of Love (2007)
    • Go for the Soul (2007)
    • Lucky Star (duett med Carola Häggkvist) (2008)
    • One Love (duett med Carola Häggkvist) (2008)
    • Do You Wanna Dance (2008)
    • Escape (2009)
    • We Can Work It Out (2010)
    • Solace (2010)
    • One Man Army (2011)
    • Buzzin' (2011)
    • Idag Kommer Aldrig Mer (utgiven med Niklas Strömstedt som Hagsätra Sport) (2011)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.