Babes In Toyland

  • Babes in Toyland är en amerikansk rockgrupp från Minneapolis. Gruppen bildades 1987 av de tre medlemmarna Kat Bjelland (gitarr och sång), Maureen Herman (bas) och Lori Barbero (trummor) och upplöstes 1997. Banted återförenades och splittrades regelbundet i perioden 1997 till 2001, då Kat Bjelland startade soloprjektet Katastrophy Wife. Kat Bjelland och Maureen Herman annonserade dock at bandet hade samlats åter juni 2014.

    Gruppens debutalbum Spanking Machine gavs ut 1989/1990 av SubPop och producerades av Jack Endino. År 1992 utgavs skivan Fontanelle på Warners och den kom att bli deras genombrott med ca 200 000 ex sålda. Inte förrän några år senare kom deras andra skiva Nemesisters.

    Deras musik beskrevs snabbt av medierna som den då populära rockgenren grunge och den feministiska punkrock-stilen riot grrrl.

    Medlemmar

    • Kat Bjelland – sång, gitarr (1987 - 2001, 2014 - idag)
    • Maureen Herman – bas, bakgrundssång (1991 - 1996, 2014 - idag)
    • Lori Barbero – trummor, sång (1987 - 2001, 2014 - idag)
    • Jessie Farmer - bas (1997 - 2001)
    • Michelle Leon - bas (1987 - 1991, 1997)
    • Cindy Russell - sång (1987)
    • Chris Holetz - bas (1987)
    • Courtney Love - bas (1987)

    Diskografi

    Studioalbum

    • Spanking Machine (1989)
    • Fontanelle (1992)
    • Nemesisters (1995)

    EP-skivor

    • To Mother (1990)
    • Painkillers (1993)

    Samlingar

    • The Peel Sessions, live hos John Peel (1992)
    • Dystopia (1994)
    • Lived (2000)
    • Devil (2000)
    • Viled (2000)
    • Natural Babe Killers (2000)
    • Collectors Item (2001)
    • The Further Adventures of Babes in Toyland (2001)
    • The Best of Babes in Toyland and Kat Bjelland (2004)

    Externa länkar

    Denna artikel om en musikgrupp behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.