Flyleaf

  • Flyleaf är en amerikansk rockgrupp som bildades år 2002 under namnet Passerby i Belton, Texas.

    Efter att de hade gett ut tre EP-skivor som Passerby, kom deras självbetitlade EP Flyleaf ut i oktober 2004. Ett år efter följde även deras första fullängdsalbum, också betitlat Flyleaf. Albumet, producerat av Howard Benson, debuterade på 88:e plats på Billboard 200 i USA och har sålt i över en miljon exemplar. Bandet har därefter släppt ytterligare två studioalbum; Memento Mori (2009) och New Horizons (2012). Drygt en vecka innan utgivningen av New Horizons lämnade sångerskan Lacey Mosley bandet. Hon ersattes snabbt av Kristen May.

    Flyleafs musik är gitarrdriven, tung och dramatisk postgrunge/alternativ metal. På grund av sina kristna influenser har de även ofta blivit förknippade med den kristna rockscenen.

    Historia

    2000-2004: Gruppen bildas och vägen till skivkontrakt

    Bandets historia sträcker sig tillbaka till år 2000, då sångerskan Lacey Mosley spelade några av sina egenkomponerade låtar med trummisen James Culpepper.

    Bandet gav ut tre EP-skivor under sitt ursprungliga gruppnamn och spelade på över 100 shower bara i Texas. I början av 2004 spelade Passerby upp en showcase för skivbolaget RCA Records i New York i hopp om att få skivkontrakt. RCA Records antog inte bandet, men chefen för Octone Records visade däremot väldigt stort intresse för dem. De väntade i två dagar i sin skåpbil vid ett långtradarfik på ett telefonsamtal om showcasen för Octone Records. Efter två år blev de accepterade och tilldelades skivkontrakt efter showcasen. Den 7 januari 2004 meddelades bandets ankomst till skivbolaget på Octone Records webbplats.

    I mars 2004 reste Flyleaf till Seattle för att spela in en EP med Rick Parashar. När skivan var färdiginspelad begav de sig ut på en gemensam turné med rockbanden Breaking Benjamin, Staind och 3 Doors Down för att marknadsföra sin självbetitlade EP Flyleaf. I oktober var skivan utgiven i affärerna och de kom snart ut med sin första officiella singel och musikvideo för EP-versionen av låten "Breathe Today".

    2005-2008: Det första internationella genombrottet

    Året efter påbörjade bandet inspelningen av sitt första fullängdsalbum tillsammans med skivproducenten Howard Benson. Albumet gavs ut den 4 oktober 2005 med titeln Flyleaf, samma titel som EP-skivan. På albumet medverkar en del gästartister som Dave Navarro från Jane's Addiction samt Ryan White från Resident Hero. Den första singeln från albumet som kom att nå mainstream-popularitet var "I'm So Sick", följt av "Fully Alive", "All Around Me" och "There for You".

    Sommaren 2006 spelade Flyleaf på Family Values Tour 2006 och senare samma år spelade dem med Disturbed, Stone Sour och Nonpoint på turnén Music as a Weapon III Tour. Flyleaf gav ut en exklusiv EP med namnet Music as a Weapon EP som såldes vid en turné med samma namn. EP-skivan innehåller en akustisk version av "Fully Alive" och tre tidigare outgivna låtar: "Much Like Falling", "Justice and Mercy" samt "Christmas Song" ("Much Like Falling" och "Justice and Mercy" kom senare med på EP-skivan Much Like Falling EP).

    Under 2007 spelade Flyleaf med Three Days Grace och i Australien i samband med Soundwave-festivalen. De spelade även i Europa med Stone Sour och Forever Never. Våren 2007 var Flyleaf på turné kallad Justice & Mercy Tour, där först Skillet och Dropping Daylight också spelade. Lite senare anordnade de en andra del av turnén, vilken innefattade grupperna Sick Puppies, Kill Hannah och Resident Hero. Flyleaf ingick återigen i turnén Family Values Tour 2007. Musikvideon till "I'm So Sick" visades kortvarigt i filmen Live Free or Die Hard från 2007. En remix av låten "I'm So Sick" kom med på soundtrack-albumet till filmen Resident Evil: Extinction. Man gav också ut låten "Perfect" som singel för de kristna radiostationerna i slutet av 2007. Flyleaf gav ut låten "Tina" som förts debuterade i tv-spelet Guitar Hero III: Legends of Rock. "I'm So Sick" finns också med i tv-spelet Rock Band. Den 30 oktober 2007 gav bandet ut en EP-skiva för digital nedladdning med titeln Much Like Falling EP. Skivan innehåller låtarna "Much Like Falling", en akustisk version av "Supernatural", "Tina" samt "Justice and Mercy". Skivan gavs ut genom iTunes Store och tillsammans med den utökade versionen av debutalbumet Flyleaf.

    Den 26 april 2008 gav bandet ut sin fjärde musikvideo för låten "Sorrow" från debutalbumet. Videon visades först på MTV2. Bandet begav sig sedan ut på ännu en turné, denna gång med Seether. Dock var de tvungna att avbryta fem spelningar på grund av problem med Lacey Mosleys röst. Under hösten samma år tog medlemmarna ett uppehåll från turnerandet och började istället skriva ny musik till en uppföljare.

    2009: Memento Mori

    Flyleafs andra studioalbum Memento Mori gavs ut den 10 november 2009 tillsammans med singlarna "Again" och "Beautiful Bride". I samband med albumet begav sig bandet ut på 'The Unite & Fight Tour', en turné i USA och Storbritannien.

    Medlemmar

    • Sameer Bhattacharya – sologitarr, bakgrundssång (2002-idag)
    • Jared Hartmann – kompgitarr, bakgrundssång (2002-idag)
    • Pat Seals – basgitarr, bakgrundssång (2002-idag)
    • James Culpepper – trummor, slagverk (2002-idag)
    • Kristen May – sång (2012-idag)
    • Lacey Mosley – sång (2002-2012)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2005 – Flyleaf
    • 2009 – Memento Mori
    • 2012 – New Horizons

    EP-skivor

    • 2002 – Broken Wings: Special Edition (under namnet Passerby)
    • 2003 – Passerby EP (under namnet Passerby)
    • 2003 – Broken Wings EP (under namnet Passerby)
    • 2004 – Flyleaf
    • 2005 – Flyleaf (nyutgåva med sex spår)
    • 2006 – Music as a Weapon EP
    • 2007 – Much Like Falling EP
    • 2010 – Remember to Live
    • 2013 – Who We Are

    Singlar

    • 2004 – Breathe Today (EP version)
    • 2005 – Do You Hear What I Hear?
    • 2005 – I'm So Sick
    • 2006 – Fully Alive
    • 2007 – All Around Me
    • 2007 – Breathe Today (album version)
    • 2007 – Perfect
    • 2008 – Sorrow
    • 2008 – There for You
    • 2009 – Again
    • 2009 – Beautiful Bride
    • 2010 – Missing

    Referenser

    1. ^ [a b c] "Artist Biography by Tammy La Gorce". Allmusic. Läst 4 augusti 2014.
    2. ^ Blabbermouth.net: Flyleaf singer says voice is 'great' after long rest. Läst 5 maj 2009.
    3. ^ "Flyleaf - Biography of the Christian Hard Rock Band". Christianmusic.about.com. 29 oktober 2012. Läst 23 mars 2013.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.