Tom Petty

  • Thomas Earl "Tom" Petty, född 20 oktober 1950 i Gainesville, Florida, är en amerikansk rockmusiker, sångare, gitarrist och låtskrivare. Han sjunger i bandet Tom Petty & the Heartbreakers (intagna i Rock and Roll Hall of Fame år 2002) och var medlem i Traveling Wilburys.

    Bland Pettys mest kända låtar märks "Don't Do Me Like That", "Refugee", "Runnin' Down a Dream", "The Waiting", "Don't Come Around Here No More", "I Won't Back Down", "Free Fallin'", "Mary Jane's Last Dance", "American Girl", "Learning to Fly" och "You Don't Know How It Feels".

    Biografi

    Petty gick som 17-åring med i bandet Mudcrutch som då även bestod av bl a Mike Campbell och Benmont Tench. År 1970 flyttade bandet från uppväxttrakterna i norra Florida till Kalifornien för att söka lyckan och få ett skivkontrakt. Petty lämnade bandet strax därefter, men kom tillbaka 1975 då Ron Blair och Stan Lynch anslutit sig till Campbell och Tench. Bandet bytte då namn till Tom Petty & the Heartbreakers De debuterade året efter med det självbetitlade albumet Tom Petty & the Heartbreakers. Det stora genombrottet kom 1979 med albumet Damn the Torpedoes, med listsinglarna "Don't Do Me Like That" och "Refugee".

    Ron Blair lämnade bandet och ersattes av Howie Epstein inför de femte albumet Long After Dark, en sättning som skulle bestå till 1991 då gitarristen Scott Thurston anslöt. Nästa ändring skedde 1994 då Stan Lynch lämnade gruppen efter ständiga konflikter med övriga medlemmar. Lynch ersattes av Steve Ferrone vid trummorna. Basisten Howie Epstein avled 2003 efter ett långvarigt drogberoende, och Ron Blair återkom som medlem.

    Utöver albumen med The Heartbreakers har Petty släppt några soloalbum, även om soloalbum kanske är fel term här då övriga medlemmar i The Heartbreakers ofta medverkade vid inspelningarna, framförallt ständige vapendragaren Mike Campbell.

    I slutet av 1980-talet var Petty med i den kortlivade supergruppen Traveling Wilburys, tillsammans med Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne och Roy Orbison.

    Petty har vid flera tillfällen kämpat för musikers rätt till sin egen musik. Skivan The Last DJ har texter som är starkt kritiska till monopoltendenser inom amerikansk underhållningsindutri. Skivan bygger till stor del på egna erfarenheter där Petty tvingats gå till rättegång mot skivbolagen.

    Mudcrutch återförenades tillfälligt och gjorde ett album 2007.

    Tom Petty förknippas med gitarrmärket Rickenbacker, och det finns även en signaturmodell (660/12TP) som bär hans namn.

    Tom Petty har även synts i filmen The Postman - budbäraren från 1997, där han spelade borgmästaren i staden Bridge City.

    The Heartbreakers

    Nuvarande medlemmar

    • Tom Petty - sång, gitarr
    • Mike Campbell - gitarr
    • Benmont Tench - keyboard
    • Ron Blair - bas
    • Steve Ferrone - trummor
    • Scott Thurston - gitarr, keyboard, bas

    Tidigare medlemmar

    • Howie Epstein - bas
    • Stan Lynch - trummor

    Diskografi

    Tom Petty & the Heartbreakers

    • 1976 – Tom Petty & the Heartbreakers
    • 1977 – Official Live 'Leg (live)
    • 1978 – You're Gonna Get It!
    • 1979 – Damn the Torpedoes
    • 1981 – Hard Promises
    • 1982 – Long After Dark
    • 1985 – Southern Accents
    • 1986 – Pack Up the Plantation: Live! (live)
    • 1987 – Let Me Up (I've Had Enough)
    • 1991 – Into the Great Wide Open
    • 1993 – Greatest Hits (samling)
    • 1995 – Playback (samling)
    • 1996 – Songs and Music from "She's the One" (soundtrack)
    • 1999 – Echo
    • 2000 – Anthology: Through the Years (samling)
    • 2002 – The Last DJ
    • 2010 – Mojo
    • 2014 – Hypnotic Eye

    Solo

    • 1989 – Full Moon Fever
    • 1994 – Wildflowers
    • 2006 – Highway Companion

    Referenser

    1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – Tom Petty and the Heartbreakers

    1997 Medverkade han i filmen The Postman där Kevin Costner hade en av huvudrollerna.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.