Blood And Thunder

Mastodon

  • Mastodon är ett progressive metalband från Atlanta.

    Mastodon bildades 1999 efter att ha träffats på en High on fire-konsert. De släppte 2002 skivan Remission på Relapse Records. Den andra skivan, Leviathan, kom ut på samma skivbolag 2004 och är ett konceptalbum helt baserat på boken Moby Dick. 2006 kom Mastodons tredje skiva, Blood Mountain, där The Mars Voltas sångare Cedric Bixler-Zavala medverkar på låten Siberian Devide. Joshua Homme från bandet Queens of the Stone Age gör även bakgrundssång på låten "Colony of Birchmen". Skivan sålde över 40 000 exemplar i USA första veckan och ses numer som Mastodons stora kommersiella genombrott. Den 20 november uppträdde Mastodon på Conan O'Brien show just med låten "Colony of Birchmen". 2011 Släpptes skivan "The Hunter", som blev utnämnd till "årets skiva" av Metal Hammer Mastodon har på senare år varit förband till en lång rad av andra stora band. Några av dessa är Iron Maiden, Tool, Slipknot, Metallica och Slayer.

    Medlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Brent Hinds - sångare och gitarrist samt främsta låtskrivare. Brent Hinds är född (6 januari 1974) och uppvuxen i Pelham, Alabama i USA. Han flyttade till Atlanta i vuxen ålder för att hitta nya människor att spela med. Brent Hinds använder sig uteslutande av Marshall-förstärkare och Gibson-gitarrer.
    • Troy Sanders - sångare, basist och frontman är född i Atlanta (8 september 1973). Troy Sanders använder Godlyke-basar samt Godlykes handbyggda effektpedaler. Mastodons musik är starkt präglat av Troys Sanders tunga matta av basljud. Han nyttjar gärna tung dist och/eller FUZZ-pedaler som ger ett karaktäristiskt ljud. Troy Sanders har fru och barn och är uppvuxen och bosatt i Atlanta, Georgia.
    • Bill Kelliher - gitarrist, är född 23 mars 1971 och uppvuxen i New York. Kelliher använder sig enbart av Gibson-gitarrer och Laney-förstärkare. Han har fru och två barn.
    • Brann Dailor - trummis, anses vara en av modern tids främsta. Han är född i Rochester, New York 19 mars 1975.

    Tidigare medlemmar

    • Eric Saner - sång (1999-2000)

    Turnerande medlemmar

    • Rich Morris - keyboard (?-idag)
    • Joakim Svalberg (f. 22 februari 1969 i Stockholm, Sverige) - keyboard (2012)

    Diskografi

    Demo

    • 9 Song Demo (2001)
    • Demo 2001 (2001)

    Studioalbum

    • Remission (2002)
    • Leviathan (2004)
    • Blood Mountain (2006)
    • Crack the Skye (2009)
    • The Hunter (2011)
    • Once More 'Round the Sun (2014)

    EP

    • Sick Leg (2000)
    • Lifesblood (2001)
    • March of the Fire Ants (2002)
    • Oblivion EP (2009)
    • Jonah Hex: Revenge Gets Ugly EP (2010)
    • Crack the Skye - Abridged (2010)

    Singlar

    • Iron Tusk (2004)
    • Blood and Thunder (2004)
    • Iron Tusk (2004)
    • Crystal Skull (2006)
    • Capillarian Crest (2006)
    • The Wolf is Loose (2006)
    • Colony of Birchmen (2007)
    • Divinations (2009)
    • Oblivion (2009)
    • Just Got Paid / The Bit (2010)
    • Black Tongue (2011)
    • Curl of the Burl (2011)
    • High Road (2014)
    • The Motherload (2014)
    • Atlanta (2015)

    Samlingsalbum

    • Call of the Mastodon (2006)
    • Mastodon (2008) (boxset: 9 x 12" vinyl)

    Videor

    • The Workhorse Chronicles: The Early Years 2000-2005 (DVD) (2005)
    • Live at the Aragon (CD + DVD) (2011)

    Övrigt

    • Emerald (Thin Lizzy cover) / Boylover (2003) (delad 7": Mastodon / American Heritage)
    • Hung, Drawn and Quartered / March of the Fire Ants (2003) (delad 7": High on Fire / Mastodon)
    • Avenged Sevenfold / Mastodon (2007) (delad CD sampler: Avenged Sevenfold / Mastodon)
    • Rapture / Crystal Skull (2007) (delad singel: Deftones / Mastodon)
    • The Unholy Alliance (2007) (delad DVD: God / Slayer / Mastodon / Thine Eyes Bleed)
    • Just Got Paid / Just Got Paid (2011) (delad 7": ZZ Top / Mastodon)
    • A Spoonful Weighs a Ton / A Spoonful Weighs a Ton (2012) (delad 7": The Flaming Lips / Mastodon)
    • Feistodon (2012) (delad 7": Mastodon / Feist)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.