Resurrection

Fear Factory

  • Fear Factory är ett amerikanskt industrimetalband som bildades 1989 i Los Angeles, Kalifornien,

    Historia

    1992 släpptes deras debutalbum, Soul of a New Machine. Debutplattan är den enda Fear Factory-skivan som kan klassificeras mer som Death Metal, men Fear Factory kom i senare album att ändra sin stil mer till Industrial metal och produktionen av senare album blev bättre i allmänhet.

    1994 var basisten Andrew Shives tvungen att lämna bandet. Samma år möttes basisten Christian Olde Wolbers och Fear Factory, och Wolbers gick med på att gå med dem. 1995 gjorde de albumet Demanufacture, som blev en succé. Demanufacture fick mycket bra kritik. Av Kerrang! fick Demanufacture 5 poäng av 5 möjliga.

    Följande fem år tillbringade Fear Factory med att turnera med band som Black Sabbath, Megadeth och Iron Maiden. 96' och 97' spelade Fear Factory på Ozzfest.

    1998 släpptes albumet Obsolete, ett konceptalbum. Om Obsolete Förklarar Burton C. Bell:

    "The concept of this record is that man is obsolete. The idea is still man versus machine - man versus the system machine... man versus the government machine. Demanufacture told a story, Remanufacture was another chapter in the story and Obsolete is another part of the Fear Factory concept. We're up to the point in the story where man is obsolete. Man has created these machines to make his life easier but in the long run it made him obsolete. The machines he created are now destroying him. Man is not the primary citizen on Earth."

    Efter albumet Digimortal år 2001 splittrades Fear Factory efter oenigheter inom bandet. Fear Factory startade upp igen 2002, utan gitarristen Dino Cazares. Basisten Christian Olde Wolbers tog över som gitarrist, och Byron Stroud från Strapping Young Lad tog platsen som basist. Det nya Fear Factory släppte albumet Archetype år 2004, och Transgression, 2005. Nytt album, Mechanize ges ut 9 februari 2010.

    Medlemmar

    • Burton C. Bell - sång (1989-idag)
    • Dino Cazares - gitarr, bakgrundssång (1989-2002, 2009-idag)
    • Matt DeVries - bas, bakgrundssång (2012-idag)
    • Mike Heller - trummor (2012-idag)
    • Dave Gibney - bas (1989-1991)
    • Andy Romero - bas (1991-1992)
    • Andrew Shives - bas (1992-1993)[4]
    • Christian Olde Wolbers - bas, bakgrundssång (1993-2002), gitarr (2002-2008)
    • Raymond Herrera - trummor, slagverk (1989-2008)
    • Gene Hoglan - trummor (2009-2012)
    • John Bechdel - keyboard, synthesizer, sampling (1998-2004)
    • Steve Tushar - keyboard, sampling (1996-1997, 2004-2005)
    • John Morgan - keyboard, sampling (1997)
    • Byron Stroud - bas, bakgrundssång (2003-2012)
    • Reynor Diego - sampling, keyboard (1991-1995)[4]
    • Rhys Fulber - sampling, keyboard (1993-2004, 2009-idag)[4]
    • John Sankey - trumprogrammering (2012)

    Diskografi

    • 1992 - Soul of a New Machine
    • 1995 - Demanufacture
    • 1998 - Obsolete
    • 2001 - Digimortal
    • 2004 - Archetype
    • 2005 - Transgression
    • 2010 - Mechanize
    • 2012 - The Industrialist
    • 2002 - Concrete (spelades in 1991)[5]
    • 1997 - Remanufacture
    • 2003 - Hatefiles
    • 2006 - The Best of Fear Factory
    • 2012 - The Complete Roadrunner Collection 1992–2001
    • 1993 - Fear Is The Mindkiller
    • 1997 - Burn
    • 1997 - The Gabber Mixes
    • 1998 - Resurrection
    • 2005 - Live on the Sunset Strip
    • Replica (1995)
    • Dog Day Sunrise (1995)
    • Shock (1998)
    • Edgecrusher (1998)
    • Resurrection (1998)
    • Descent (1998) (US Main Rock #38)[6]
    • Cars (1999) (med Gary Numan) (1998) (US Alt #36,[7] US Main Rock #16[6])
    • Linchpin (2001) (US Main Rock #31)[6]
    • Invisible Wounds (Dark Bodies) (2001)
    • Cyberwaste (2004)
    • Archetype (2004)
    • Bite The Hand That Bleeds (2004) (US #47)[8]
    • Supernova (2005)
    • Moment of Impact (2005)
    • Transgression (2006)
    • Powershifter (2009)
    • Fear Campaign (2010)
    • Final Exit (2010)
    • Recharger (2012)
    • New Messiah (2012)
    • The Industrialist (2012)

    Noter

    1. ^ Fear Factory på allmusic.com
    2. ^ [a b] Fear Factory på Discogs
    3. ^ Web Archive: James Hook, Douglas A. Maske & Stephen Rhoney: Who is Fear Factory?
    4. ^ [a b c] Biografi av Steve Huey på allmusic.com
    5. ^ Concrete på Discogs
    6. ^ [a b c] Fear Factory - Chart History: Mainstream Rock Tracks
    7. ^ Fear Factory - Chart History:Alternative Songs
    8. ^ Fear Factory - Chart History: Hot Singles sales

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.