Miriam Makeba

  • Miriam Makeba (fullständigt namn Zenzile Miriam Makeba)

    Biografi

    År 1959 var Makebar tvungen att lämna Sydafrika efter att ha medverkat i antiapartheid-filmen Come Back Africa. Makeba hade stora framgångar i västvärlden under 1960- och 1970-talet. 1966 fick hon en Grammy för bästa skiva inom folkmusik tillsammans med Harry Belafonte, och Pata Pata från 1967 blev en hit i många länder.

    År 1969 gifte hon sig med separatisten Stokely Carmichael som var engagerad i Svarta Pantrarna, vilket gjorde Makeba mera kontroversiell i USA. 1987 kom Makeba tillbaka till de större scenerna då hon medverkade i Paul Simons Graceland-turné. Kort därefter kom hennes självbiografi, My Story, ut. 1990 förmådde Nelson Mandela henne att återvända till Sydafrika.

    Det brasilianska fotbollslaget använder hennes inspelning av den brasilianska klassikern Mas Que Nada som sin signaturmelodi och har gjort så ända sedan 1966. Makeba fick Polarpriset 2002. I en omröstning 2004 om de största sydafrikanerna, röstades Makeba fram till 38:e plats.

    Hon fick priset Sydafrikas bästa DVD 2004 för Live at Berns Salonger 1966 som gavs ut på hösten 2003.

    Diskografi

    Originalinspelningar

    • Miriam Makeba: 1960 - RCA LSP2267
    • The Many Voices Of Miriam Makeba: 1960 - Kapp KL1274
    • The World Of Miriam Makeba: 1963 - RCA LSP2750
    • Makeba: 1964 - RCA LSP2845
    • Makeba Sings: 1965 - RCA LSP3321
    • An Evening With Belafonte/Makeba (med Harry Belafonte): 1965 - RCA LSP3420
    • The Magic of Makeba: 1965 - RCA LSP3512
    • The Magnificient Miriam Makeba: 1966 - Mercury 134016
    • All About Miriam: 1966 - Mercury 134029
    • Miriam Makeba In Concert!: 1967 - Reprise RS6253
    • Pata Pata: 1967 - Reprise RS6274
    • Makeba!: 1968 - Reprise RS6310
    • Live in Tokyo: 1968 - Reprise SJET8082
    • Keep Me In Mind: 1970 - Reprise RS6381
    • A Promise: 1974 - RCA YSPL1-544
    • Live In Conakry - Appel A L'Afriqu: 1974 - Sonodisc SLP22
    • Miriam Makeba & Bongi: 1975 - Sonodisc SLP48
    • Live in Paris: 1977 - CD6508
    • Country Girl: 1978 - Sonodisc ESP165518
    • Comme Une Symphonie d'Amour: 1979
    • Sangoma: 1988 - WB 925673-1
    • Welela: 1989 - Gallo CDGSP3084
    • Eyes On Tomorrow: 1991 - Gallo CDGSP3086
    • Sing Me A Song: 1993 - CDS12702
    • The Best Of Miriam Makeba & The Skylarks: 1956 - 1959 recordings, 1998
    • Homeland, 2000 - Putumayo PUTU1642
    • Live at Berns Salonger, Stockholm, Sweden, 1966: 2003 - Gallo Music GWVCD-49
    • Reflecting, 2004 - Gallo Music GWVCD-51
    • Makeba Forever, 2006, Gallo Music CDGURB-082

    Samlingsalbum

    • The Queen Of African Music - 17 Great Songs, 1991 - 88720
    • Africa 1960-65 recordings, 1991 - 3155-2
    • Mama Africa: The Very Best Of Miriam Makeba, 2001 - MANTCD014
    • The Guinea Years, 2001 - STCD3017
    • The Definitive Collection, Wrasse Records WRASS062 - 2002
    • Best of The Early Years, Wrasse Records WRASS088 - 2002

    Källor

    1. ^ http://www.imdb.com/name/nm0538460/bio
    2. ^ Ringborg, Maria (10 november 2008). ”Sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba död”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=849902. Läst 10 november 2008. 
    3. ^ D'Emilio, Frances (10 november 2008). ”Miriam Makeba, Singer and Activist, Dies at 76”. New York Times. http://www.nytimes.com/aponline/world/AP-EU-Obit-Makeba.html?_r=1&hp&oref=slogin. Läst 10 november 2008. 
    4. ^ "Letters to the Editor", Time, 5 oktober 1983. Läst den 9 november 2008.
    5. ^ SA Music Awards - Finalists 2004 url=http://www.music.org.za/newsWindow.asp?id=99

    Litteratur

    • Miriam Makeba/James Hall: Makeba: My Story. Nal Books 1987. ISBN 0-453-00561-6

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.