Led Zeppelin

  • Led Zeppelin var ett brittiskt rockband, bildat i september 1968. Gruppen kom med sin blandning av blues, hårdrock, folkmusik samt österländska klanger att bli ett av de största namnen inom rocken på 1970-talet. Led Zeppelin slog igenom med låten "Whole Lotta Love" i slutet av 1969. Gruppen räknas än i dag som mycket inflytelserik och som pionjärer inom hårdrocken. Led Zeppelin splittrades då trummisen John Bonham avlidit den 25 september 1980.Tillfälliga återföreningar gjordes åren 1985 (Live Aid),1988 (Atlantic Records 40-årsjubileum) och 1995 (Hall of Fame). Dock alltid tillsammans med andra musiker och aldrig under namnet Led Zeppelin. Den 10 december 2007 gjorde bandet sin hittills enda officiella spelning sedan 1980. De medverkade då på en gala på O2-arenan i London till minne av Ahmet Ertegün, grundaren av skivbolaget Atlantic Records.

    Historia

    Bakgrund

    Jimmy Page spelade 1966–1968 i bandet The Yardbirds. Den första tiden hoppade han in på bas, men bytte senare till gitarr. Under några månader hade The Yardbirds både Jimmy Page och Jeff Beck på gitarr, innan Beck hoppade av i slutet av 1966. Innan han kom med i Yardbirds var Page en av Storbritanniens ledande studiomusiker. John Paul Jones var etablerad studiomusiker när han träffade Jimmy Page 1968. Page var då redan medveten om Jones kapacitet som musiker. Robert Plant och John Bonham hade spelat med bandet Band of Joy i Birmingham.

    De fyra bildade Led Zeppelin tillsammans, först under namnet The New Yardbirds. Detta beroende på att Yardbirds hade kontrakterade spelningar kvar när gruppen upplöstes. The New Yardbirds gjorde fem spelningar i Sverige hösten 1968. En viktig person vid bildandet av Led Zeppelin var managern Peter Grant. Han hade varit manager även för The Yardbirds och kände alltså Page sedan tidigare.

    De första åren

    Gruppen var under de första åren extremt produktiv och gav under 1969 ut sitt första självbetitlade album, och senare under året sitt andra album, II. Det andra albumet gjordes till stora delar under den turné man åkte på i USA där gruppen tidigt fick stor popularitet. 1970 gavs det folkrock-inspirerade albumet III ut och året därpå det stilbildade albumet IV, med en av gruppens mest kända sånger "Stairway to Heaven". Gruppens första album anses av många vara bland de främsta i genren. Page var centralfiguren (han producerade samtliga album), men alla fyra medlemmar var i högsta grad engagerade i skapandeprocessen, även om majoriteten av låtarna är skrivna av Page och Plant. Låtarna är ofta monumentala och med crescendon, vilket ibland gör dem långa, upp mot 10-11 minuter. Man inspirerades från den klassiska rhythm and blues-musiken från amerikanska södern men även av folkmusik, österländska toner och keltisk mytologi, vilket märks i flera av texterna.

    Tidigt i karriären markerade Led Zeppelin att de skiljde sig från de allra flesta artister. De medverkade ytterst sällan i TV och släppte bara ett fåtal singlar, då i begränsade upplagor i utvalda länder. Ytterst ansvarig för denna strategi var Peter Grant. Tanken var att den som var nyfiken på Led Zeppelin skulle köpa deras album och besöka deras konserter. Detta för att verkligen kunna skapa sig en uppfattning om bandets musik.

    De senare åren och slutet

    Under mitten och senare delen av 1970-talet vidhöll gruppen sin popularitet. De gav 1975 ut albumet Physical Graffiti och genomförde långa turnéer med konserter inför stor publik, som vid Knebworth Festival 1979. Gruppen gjorde sin sista konsert på isstadion i Västberlin 7 juli 1980.

    När John Bonham avled 1980 valde de resterande medlemmarna att splittra gruppen. Page och Plant hade då, likt Bonham, fastnat i alkohol- och/eller drogmissbruk, vilket ibland märktes tydligt på bandets konserter de sista åren. Efter att Led Zeppelin upplöstes har medlemmarna spelat några låtar tillsammans på scenen vid olika tillfällen, och Page och Plant har arbetat tillsammans med olika projekt. Under 1994–95 samt 1998–99 turnerade de under namnet Page and Plant. Alla tre medlemmar har dessutom gjort soloskivor och skivor med andra artister.

    Led Zeppelin har på senare år upplevt en renässans med nya fans som upptäcker musiken och musiker som ser bandet som en inspirationskälla för sin musik. Man har också gett ut flera remastrade samlings-CD:s under 1990-talet. 2003 släpptes Led Zeppelin DVD, producerad av Jimmy Page och Dick Carruthers, som täcker större delen av gruppens karriär.

    Led Zeppelin invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 1995. vilket placerar dem som tvåa efter The Beatles vad gäller albumförsäljning i musikhistorien. Siffrorna är dock osäkra eftersom det saknas tillförlitlig statistik som täcker hela världen.

    Återförening

    Till slut återförenades Led Zeppelin officiellt, dock bara för en kväll. Deras spelning i O2-arenan i London 2007 togs emot väl och blev en framgång, både hos publik och musikjournalister. Bakom trummorna satt Jason Bonham, son till John. (Han spelade också vid bandets inofficiella framträdande 1988). Intresset för konserten var mycket stort och bandet hade förmodligen kunnat fylla arenan många gånger om. Led Zeppelin blandade sällan/aldrig spelade låtar med många av sina mest kända kompositioner. Efter denna spelning ryktades det under en period att bandet var på väg att börja turnera igen, men så har det inte blivit.

    Konserten från O2-arenan som hade spelats in gavs hösten 2012 ut på CD, DVD och Blu-ray samt våren 2013 på en trippel-vinyl och fick namnet "Celebration Day".

    Namnet Led Zeppelin

    Det finns flera uppgifter om var gruppnamnet kom ifrån. En teori som fått fotfäste är att Keith Moon från gruppen The Who sagt att gruppen skulle misslyckas, "go down like a lead balloon" (sjunka som en blyballong). Bandet skulle ha gjort en grej av Moons påstående; ändrat ballongen till en zeppelinare och stavningen till 'led' (om namnet hade stavats "lead" (bly) hade "tjockskalliga amerikaner" uttalat det som "leed" enligt managern Peter Grant). En annan teori är att George Harrison, gitarrist i The Beatles och vän till Jimmy Page sade det. Jimmy Page ville förena ljus och mörker, tungt och fjäderlätt och en stark förebild till det kontrastlika namnet står att finna i Iron Butterfly.

    Medlemmar

    • Robert Plant - sång, munspel
    • Jimmy Page - gitarr, övriga stränginstrument
    • John Paul Jones - bas, keyboard, mandolin, akustisk gitarr
    • John Bonham - trummor, slagverk
    • Robert Plant

    • John Paul Jones

    • John Bonham

    • Jimmy Page

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1969 – Led Zeppelin
    • 1969 – Led Zeppelin II
    • 1970 – Led Zeppelin III
    • 1971 – Led Zeppelin IV
    • 1973 – Houses of the Holy
    • 1975 – Physical Graffiti
    • 1976 – Presence
    • 1979 – In Through the Out Door
    • 1982 – Coda

    Livealbum

    • 1976 – The Song Remains the Same
    • 1997 – BBC Sessions
    • 2003 – How the West Was Won
    • 2012 – Celebration Day

    Samlingsalbum

    • 1990 – Profiled
    • 1990 – Remasters
    • 1990 – Led Zeppelin Box Set
    • 1993 – Led Zeppelin Box Set II
    • 1993 – Complete Studio Recordings
    • 1999 – Early Days: Best of Led Zeppelin Volume One
    • 2000 – Latter Days: Best of Led Zeppelin Volume Two
    • 2007 – Mothership

    Turnéer

    • September 1968 - Scandinavian Tour 1968
    • Oktober-December 1968 - U.K. Tour 1968
    • December 1968-Februari 1969 - North America 1968/1969
    • Mars-April 1969 - U.K. and Scandinavian Tour 1969
    • April-Maj 1969 - North American Tour Spring 1969
    • Juni 1969 - U.K. Tour Summer 1969
    • Juli-Augusti 1969 - North American Tour Summer 1969
    • Oktober 1969 - European Tour Autumn 1969
    • Oktober–December 1969 - North American Tour Autumn 1969
    • Januari 1970 - U.K. Tour 1970
    • Februari-Mars 1970 - European Tour 1970
    • Mars-April 1970 - North American Tour Spring 1970
    • Juni-Juli 1970 - Tour of Iceland, Bath & Germany 1970
    • Augusti-September 1970 - North American Tour Summer 1970
    • Mars-April 1971 - United Kingdom Tour Spring 1971
    • Maj-Augusti 1971 - European Tour 1971
    • Augusti-September 1971 - North American Tour 1971
    • September 1971 - Japanese Tour 1971
    • November-December 1971 - United Kingdom Tour Winter 1971
    • Februari 1972 - Australasian Tour 1972
    • Maj-Juni 1972 - North American Tour 1972
    • Oktober 1972 - Japanese Tour 1972
    • Oktober 1972-Januari 1973 - U.K. Tour 1972-1973
    • Mars-April 1973 - European Tour 1973
    • Maj-Juli 1973 - North American Tour 1973
    • Januari-Mars 1975 - North American Tour 1975
    • Maj 1975 - Earls Court 1975
    • April-Juli 1977 - North American Tour 1977
    • Juli-Augusti 1979 - Köpenhamn samt Knebworth Festival 1979
    • Juni-Juli 1980 - Tour Over Europe 1980
    • Oktober-November 1980 - North American Tour 1980 (Inställd)

    Återföreningsspelningar

    • 13 juli 1985 - Live Aid i Philadelphia
    • 14 maj 1988 - Atlantic Records 40-årsjubileum i New York
    • 12 januari 1995 - Rock and Roll Hall of Fame
    • 10 december 2007 - Ahmet Ertegun Tribute Concert i London

    Referenser

    Noter

    1. ^ ”Rock and Roll Hall of Fame – Led Zeppelin”. http://rockhall.com/inductees/led-zeppelin/. 
    2. ^ ”Led Zeppelin: Celebration Day” (på Engelska). discogs.com. http://www.discogs.com/master/view/493246. Läst 28 april 2014. 
    3. ^ Lewis, Randy (26 januari 2014). ”Grammys 2014: Led Zeppelin's 'Celebration Day' wins rock album” (på Engelska). latimes.com. http://articles.latimes.com/2014/jan/26/entertainment/la-et-ms-grammys-2014-rock-album-20140122. Läst 28 april 2014. 
    4. ^ ”‘Zeppelin’ film grosses $2 mil in one night” (på Engelska). variety.com. 26 oktober 2012. http://variety.com/2012/film/news/zeppelin-film-grosses-2-mil-in-one-night-1118061306/. Läst 28 april 2014. 
    5. ^ SF Pressmeddelande (30 oktober 2012). ”Led Zeppelins hyllningskonsert ”Celebration Day” visas på SF Bio!”. mynewsdesk.com. http://www.mynewsdesk.com/se/sf-bio-ab/pressreleases/led-zeppelins-hyllningskonsert-celebration-day-visas-paa-sf-bio-807860. Läst 28 april 2014. 
    6. ^ TT Spektra (5 oktober 2012). ”Led Zeppelin-film visas på bio”. svd.se. http://www.svd.se/kultur/led-zeppelin-film-visas-pa-bio_7557652.svd. Läst 28 april 2014. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.