Blind Guardian

  • Blind Guardian är ett tyskt power-/speed metal-band. Bandet gav ut sin första demo 1985 under namnet Lucifer's Heritage, och sedan dess har det bara gått bättre och bättre för dem. Några av deras låtar är inspirerade av J.R.R. Tolkiens verk, exempelvis hela albumet Nightfall in Middle-Earth. Deras stora genombrott kom med skivan Follow the Blind där låten "Valhalla" blev den mest kända.

    2006 släpptes skivan A Twist in the Myth, där musiken främst definieras av en mäktig bas och starkare baskaggar och 2010 kom deras album At the Edge of Time samt en singel kallad "A Voice in the Dark".

    Blind Guardian är kända som en av nyckelakterna inom europeisk Power Metal.

    Medlemmar

    • Hansi Kürsch – basgitarr (1986-1995), sång (1986-idag)
    • André Olbrich – sologitarr (1986-idag)
    • Marcus Siepen – rytmgitarr (1987-idag)
    • Frederik Ehmke – trummor, slagverk, flöjt, säckpipa (2005-idag)
    • Marcus Dork – gitarr (1985)
    • Christoff Theissen – gitarr (1986)
    • Hans-Peter Frey – trummor (1986)
    • Thomas "The Omen" Stauch – trummor (1987–2005)
    • Kai Hansen – gitarr, sång (1989-1992)
    • Mathias Wiesner – keyboard, orkestrering (1989-2002), basgitarr (1992)
    • Thomas Hackmann (studio) – bakgrundssång (1990-idag)
    • Rolf Köhler (studio) – bakgrundssång (1990-2007; död 2007)
    • Billy King (studio) – bakgrundssång (1992-idag)
    • Oliver Holzwarth (studio, live) – basgitarr (1997-2011)
    • Olaf Senkbeil (studio) – bakgrundssång (1997-idag)
    • Michael "Mi" Schüren (studio, live) – keyboard, piano (1997-idag)
    • Max Zelzner – flöjt (1998)
    • Alex Holzwarth (live) – trummor (2002-2003)
    • Pat Bender (studio) – keyboard, ljudeffekter (2002-2006)
    • Matthias Ulmer (studio) – keyboard, piano (2007-idag)
    • Barend Courbois (studio, live) - basgitarr (2015-idag)

    Diskografi

    • 1985 – Symphonies of Doom
    • 1986 – Batallions of Fear
    • 1989 – Live Promo
    • 1990 – Demo 1990
    • 1991 – Demo IV
    • 1988 – Battalions of Fear
    • 1989 – Follow the Blind
    • 1990 – Tales from the Twilight World
    • 1992 – Somewhere Far Beyond
    • 1995 – Imaginations from the Other Side
    • 1996 – The Forgotten Tales
    • 1998 – Nightfall in Middle-Earth
    • 2002 – A Night at the Opera
    • 2006 – A Twist in the Myth
    • 2010 – At the Edge of Time
    • 2015 – Beyond the Red Mirror
    • 1993 – Tokyo Tales
    • 2003 – Live
    • 2010 – The Sacred Worlds and Songs Divine Tour
    • 2007 – Another Stranger Me
    • 1989 – Banish from Sanctuary
    • 1995 – A Past and Future Secret
    • 1995 – Bright Eyes
    • 1996 – Blind Guardian Plays Beach Boys
    • 1996 – Live in Bangkok
    • 1996 – Mr. Sandman
    • 1998 – Mirror Mirror
    • 2001 – And Then There Was Silence
    • 2003 – The Bard's Song (In the Forest)
    • 2006 – Fly
    • 2007 – Another Stranger Me
    • 2010 – A Voice in the Dark
    • 2014 – Twilight of the Gods
    • 2007 – The Remasters
    • 2012 – Memories of a Time to Come
    • 2013 – A Traveler's Guide to Space and Time
    • 2004 – Imaginations Through the Looking Glass (DVD)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.