Edguy

  • Edguy är ett hårdrocksband från Fulda, Tyskland. Edguy grundades 1992 av de då fjortonåriga Tobias Sammet, Jens Ludwig, Dirk Sauer och Dominik Storch. Namnet "Edguy" kommer av deras smeknamn för en av deras lärare under den tiden. Fram till 1998, när Tobias Exxel gick med i gruppen, hade man ingen basist utan Sammet spelade bastonerna på keyboard.

    Efter två demoskivor och ett självfinansierat album skrev gruppen kontrakt med AFM Records 1996. Deras första album blev inte speciellt framgångsrikt, men med Vain Glory Opera 1998 fick de ett genombrott. Efter ytterligare två album (en nyinspelning av det självfinansierade albumet "Savage Poetry" oräknad) skrev man 2004 kontrakt med tyska skivbolaget Nuclear Blast.

    Huvudmannen är Tobias Sammet som står för nästan allt material. Sammet är även upphovsman till konceptalbumen Avantasia - The Metal Opera I/II som kan beskrivas som en medeltida fantasyberättelse.

    Stil

    Gruppen spelade till en början enkla melodier tillsammans med Sammets falsettsång och bandet var ett typiskt europeiskt power metalband. Deras senare verk har dock blivit mer och mer hårdrocksorienterade. Deras texter är ofta metaforiska, och handlar om exempelvis anpassning ("The Headless Game," "Mysteria," "King of Fools"), den katolska kyrkan ("The Kingdom," "Theater of Salvation") och farorna i den moderna civilisationen ("Navigator," "The Devil and the Savant"). Utöver dessa gör gruppen också låtar med enklare komiska teman ("Das Reh," "Save Us Now," "Lavatory Love Machine"). Edguy hävdar att de inte representerar någon ideologi, och kallar sig varken politiska eller religiösa. I princip varje album innehåller långa episka passager.

    Albumet Hellfire Club är det första där en orkester mixats in i produktionen.

    Medlemmar

    • Tobias Sammet – sång, keyboard (1992-idag), basgitarr (1993-1997)
    • Jens Ludwig – sologitarr (1992-idag)
    • Dirk Sauer – rytmgitarr (1992-idag)
    • Tobias Exxel – basgitarr (1998-idag)
    • Felix Bohnke – trummor (1998-idag)
    • Dominik Storch – trummor (1992-1997)
    • Frank Lindenthal – trummor (studiomusiker) på Vain Glory Opera
    • Andy Allendorfer – bakgrundssång på Vain Glory Opera
    • Ralf Zdiarstek – bakgrundssång på Vain Glory Opera
    • Hansi Kürsch – sång på Vain Glory Opera
    • Timo Tolkki – gitarr på Vain Glory Opera
    • Frank Tischer - piano på The Savage Poetry
    • Markus Schmitt - bakgrundssång på The Savage Poetry
    • Mille Petrozza - sång på Hellfire Club
    • Michael Kiske - sång på Superheroes
    • Markus Grosskopf - basgitarr (live) (2010)

    Diskografi

    Demos

    • 1994 - Evil Minded
    • 1994 - Children Of Steel
    • 1995 - Savage Poetry (självutgiven)

    Livealbum

    • 2003 - Burning Down the Opera
    • 2009 - Fucking with F*** - Live

    EP

    • 2005 - Superheroes (Nuclear Blast)
    • 2004 - King of Fools (Nuclear Blast)

    Singlar

    • 2001 - La Marche des Gendarmes
    • 2001 - Painting On The Wall (AFM-records)
    • 2004 - Lavatory Lovemachine (Nuclearblast)
    • 2008 - Ministry of Saints
    • 2011 - Robin Hood
    • 2014 - Love Tyger

    Samlingsalbums

    • 2004 - Hall of Flames
    • 2008 - The Singles

    Videor

    • 2001 - "All the Clowns"
    • 2004 - "King of Fools"
    • 2004 - "Lavatory Love Machine"
    • 2005 - "Superheroes"
    • 2008 - "Ministry of Saints"
    • 2011 - "Robin Hood"

    DVD

    • 2005 - Superheroes (Nuclear Blast)
    • 2009 - Fucking With Fire - Live (Nuclear Blast)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.