Kanga Roo

Jeff Buckley

  • Jeffrey Scott "Jeff" Buckley, född 17 november 1966 i Anaheim i Kalifornien, död 29 maj 1997 i Memphis i Tennessee, var en amerikansk musiker, son till musikern Tim Buckley med rötter i Cork på Irland. Hans mor Mary Guibert härstammar från Panama med rötter i Frankrike och Grekland. Buckley är högt respekterad för sin musik och musikalitet, och framför allt sin melankoliska sångröst.

    I december 1993 släppte Jeff Buckley sin första EP, Live at Sin-é. Den innehöll fyra låtar (Mojo Pin, Eternal Life, Je n'en connais pas la fin och The Way Young Lovers Do) som var inspelade vid ett liveframträdande på cafét Sin-é i New York. 1994 gavs Buckleys första album Grace ut. Buckley turnerade runt världen som soloartist, även om han inte ville att folk skulle se honom som det; han ansåg sig tillhöra ett band. Utöver sina egna låtar var Buckley även erkänd som en skicklig tolkare av andra artisters låtar inom flera olika genrer. Bland annat tog han sig an låtar av The Smiths, Edith Piaf och Big Star. Mest berömd är dock tolkningen av Leonard Cohens låt Hallelujah som spelats flitigt på minnestunder, och även förekommit i filmer och tv-serier, till exempel OC, Vita huset och Cityakuten.

    En film om Buckley kallad Greetings From Tim Buckley utkom 2012 med Gossip Girl-stjärnan Penn Badgley i huvudrollen som Jeff Buckley. Filmen är producerad av hans mor Mary Guibert och Michelle Sy.

    Död

    1997 var Buckley och hans nära vän ute vid floden Wolf River Harbor i Memphis i samband med inspelningarna av Buckleys andra album, My Sweetheart the Drunk (som senare släpptes postumt under namnet Sketches for My Sweetheart the Drunk). De satt vid stranden, Buckley sjöng och hans vän spelade på en gitarr. Buckley bestämde sig för att ta en simtur med kläderna på, trots att kompisen avrådde honom. Hans kompis vände sig bort för att flytta sin gitarr och radio just som en bogserbåt passerade i floden. När han vände sig tillbaks var Buckley försvunnen. Efter några dagars letande hittade polisen honom den 4 juni 1997 död i vattnet.

    Jeff Buckley har efter sin död blivit mytomspunnen och flera alternativa teorier där bland annat självmord diskuterats. Detta har dock dementerats av Buckleys mor. Hans obduktion visade inga tecken på droger eller alkohol och det har bekräftas att dödsorsaken var drunkning.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1994 – Grace

    Samlingsalbum

    • 1998 – Sketches for My Sweetheart the Drunk
    • 2002 – Songs to No One 1991–1992
    • 2007 – So Real: Songs from Jeff Buckley
    • 2011 – The Jeff Buckley Collection

    Livealbum

    • 2000 – Mystery White Boy
    • 2001 – Jeff Buckley Live À L'Olympia
    • 2003 – Live at Sin-é (Legacy Edition)
    • 2009 – Grace Around the World
    • 2009 – Live From King Theater, Seattle, WA, May 7, 1995

    Filmografi

    • 2000 – Live in Chicago
    • 2002 – Everybody Here Wants You (dokumentär)
    • 2009 – Grace Around the World
    • 2009 – Amazing Grace: Jeff Buckley (dokumentär)

    EP

    • 1993 – Live at Sin-é
    • 1995 – Live from the Bataclan

    Hyllningslåtar till Jeff Buckley

    • "A Body Goes Down" – Duncan Shiek
    • "As I Wander" – Ours
    • "Bandstand in the Sky" – Pete Yorn
    • "Bleed" – Ours
    • "Blind River Boy" – Amy Correia
    • "Boys on the Radio" – Hole (delvis)
    • "By Yourself" – Sister 7
    • "Gorgeous" – Kashmir
    • "Grey Ghost" – Mike Doughty
    • "I Heard You Singing" – Ours
    • "If Jeff Buckley had Lived" – The Indelicates
    • "In a Flash" – Ron Sexsmith
    • "J, Jeff och Jesus" – Martin Stenmarck
    • "JB" – Welcome To Roswell
    • "Just Like Anyone" – Aimee Mann
    • "Living In A Video" – Ours
    • "Memphis" – PJ Harvey
    • "Memphis Skyline" – Rufus Wainwright
    • "New Blood" – Beth Wood
    • "On the Road to Calvary" – Willie Nile
    • "One Last Good Bye" – David Linx
    • "Rilkean Heart" – Cocteau Twins
    • "Road To Calvary (For Jeff Buckley) – Willie Nile
    • "Saint Down The Hall" – Ours
    • "Song for a Dead Singer" – Zita Swoon
    • "Swimming" – Chris Taylor
    • "Äppelöga" – Anna Järvinen
    • "Trying Not to Think About It" – Juliana Hatfield
    • "Valley of Sound" – Heather Nova
    • "Wave Goodbye" – Chris Cornell
    • "We Don't Know" – Health & Happiness Show
    • "You Were Right" – Badly Drawn Boy (delvis)

    Referenser

    1. ^ Jeff Buckley - the haunted Rock Star
    2. ^ Real Buckley lives on

    Externa länkar

    Denna biografiska artikel om en musiker behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.