Sense & Sensibility

Millencolin

  • Millencolin är ett punkrockband från Örebro i Sverige, som grundades 1993. Debutalbumet Tiny Tunes, senare kallat Same Old Tunes, gavs ut 1994. Namnet Millencolin är taget från skateboardtricket melancholy (sad air).

    Historia

    Millencolin grundades under andra halvan av 1993 av Nikola Sarcevic, Mathias Färm och Erik Ohlsson. Fredrik Larzon kom med i bandet 1993. Bandet var ett av de första som kontrakterades av skivbolaget Burning Heart Records, då ett litet independent-bolag beläget i Fagersta. Innan Millencolin bildades spelade medlemmarna i band som Charles Hårfager, Seigmenn och Kung Pung.

    1994 släpptes debutalbumet Tiny Tunes, men Warner Bros stämde då Burning Heart Records eftersom Tiny Toons (observera stavningsskillnaden) är ett registrerat varumärke tillhörande bolagsjätten. Omslaget och namnet på debutplattan ändrades därför till Same Old Tunes.

    Millencolin deltar på ett album, som gavs ut 18 maj 2007, tillsammans med elva andra band, bland andra Weeping Willows, Backyard Babies, Moneybrother och Hellacopters. Skivan heter Ge fan i våra vatten och alla pengar går till fiskarna och deras vatten. Det är en välgörenhetsskiva som är gjord för att bevara de svenska fiskevattnen och förhindra att de förorenas.

    Bandet släppte sitt åttonde album tidigt i andra kvartalet år 2008. Inspelningarna började den 26 oktober 2007 och skedde i Soundlab Studios i Örebro. Den nya skivan, Machine 15, kom ut i de europeiska skivbutikerna den 7 april. Producent på Machine 15 såväl som tidigare alstret Home from Home är Lou Giordano.

    Millencolin har genomfört flera världs- och europaturnéer under åren, och detta har medfört att de har fans hela jorden runt. Nikola Sarcevic sjunger också solo och hans första album Lock-sport-krock kom ut i juli 2004. Mathias Färm är även sångare/gitarrist i bandet Franky Lee. Gitarristen Erik Ohlsson, född i Örebro 2 juli 1975, jobbar även som grafisk designer. Han har formgivit allt hos Millencolin, även omslaget till plattan Machine 15. Trummisen Fredrik Larzon spelar trummor i bandet Kvoteringen och har skivbolaget DeNihl Records.

    Medlemmar

    • Nikola Sarcevic - sång, bas (1993- )
    • Mathias Färm - gitarr (1993- )
    • Erik Ohlsson - gitarr (1993- )
    • Fredrik Larzon - trummor (1993- )

    Diskografi

    Demo

    • 1992 - Goofy
    • 1993 - Melack

    Album

    • 1994 - Same Old Tunes (fd. Tiny Tunes)
    • 1995 - Life on a Plate
    • 1997 - For Monkeys
    • 1999 - The Melancholy Collection
    • 2000 - Pennybridge Pioneers
    • 2002 - Home from Home
    • 2005 - Kingwood
    • 2008 - Machine 15
    • 2012 - The Melancholy Connection CD/DVD
    • 2015 - True Brew

    EP

    • 1993 - Use Your Nose
    • 1994 - Skauch
    • 2001 - No Cigar
    • 2001 - Millencolin/Midtown

    Singlar

    • 1994 - Da Strike
    • 1995 - The Story of My Life
    • 1996 - Move Your Car
    • 1997 - Lozin' Must
    • 1997 - Twenty Two
    • 2000 - Penguins & Polarbears
    • 2000 - Fox
    • 2002 - Kemp
    • 2002 - Man or Mouse
    • 2003 - Battery Check
    • 2003 - E20 Norr
    • 2005 - Ray
    • 2005 - Shut You Out
    • 2008 - Detox
    • 2009 - Örebro
    • 2012 - Carry You

    Övrigt

    • 1999 - Millencolin and the Hi-8 Adventures VHS/DVD

    Källor

    1. ^ Millencolins officiella webbplats, läst den 21 augusti 2007.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.