Raised Fist

  • Raised Fist är ett svenskt hardcore-band som bildades 1993. Debutalbumet Fuel gavs ut 1998 via Burning Heart Records som givit ut alla bandets första fem album. Det sjätte och senaste studioalbumet From the North släpptes 19 januari 2015 genom Epitaph Records.

    Historia

    Raised Fist är ett svenskt hardcore-band som bildades på Hertsön i Luleå. Bandet grundades 1993, och namnet är inspirerat av Rage Against the Machine-låten "Know Your Enemy" där texten går "Born with an insight and a raised fist". Bandet influerades tidigt av old school hardcore-band såsom Gorilla Biscuits, Youth of Today liksom av den stora scenen i Norrland när de bildades, men har under tidens gång skapat sin egen stil med influenser från black metal, death metal, old school hardcore, punk och rock 'n' roll.

    I april 2009 började bandet inspelningen av sitt femte studioalbum i "Dug Out Studio" och "Misty Studios" i Uppsala, tillsammans med producent Daniel Bergstrand samt Erik Sjölander och Örjan Örnkloo. Daniel Bergstrand har tidigare producerat bland andra In Flames och Meshuggah. Sommaren 2009 spelade Raised Fist på festivalerna Peace & Love och West Coast Riot i Sverige samt Provinssirock i Finland.

    Albumet, Veil of Ignorance gavs ut 7 september 2009 och den första singeln, Friends & Traitors, lades 30 juni upp för fri nedladdning på bandets Myspace. och på 29:e plats i Finland. Raised Fist blev genom albumet Veil of Ignorance nominerad för en Grammis i kategorin årets hårdrock.

    Alexander Hagman och Peter Karlsson spelade tillsammans i bandet Palt 1/2 innan de bildade Raised Fist. Palt 1/2 spelade förutom eget material covers av bland andra Asta Kask och Strebers.

    2011 blev gitarristen Marco Eronen ersatt av Jimmy Tikkanen.

    Raised Fist signerade nyligen ett kontrakt med Epitapth Records om två skivor. De började jobba på den första av dessa i November 2013. studioalbumet From The North släpptes 19 Januari 2015. Veckan efter skivsläppet gick albumet upp på topplistorna i både Sverige och Finland. Efter ytterligare en vecka puttade Raised Fist ned ACDC och övertog förstaplatsen på albumlistan (hård rock). Bandet annonserade i anslutning till skivsläppet en europaturné och flera festivalspelningar runt om i världen.

    Diskografi

    EP

    • 1994 – You are Not Like Me
    • 1996 – Stronger Than Ever

    Studioalbum

    • 1998 – Fuel
    • 2000 – Ignoring the Guidelines
    • 2002 – Dedication
    • 2006 – Sound of the Republic
    • 2009 – Veil of Ignorance
    • 2015 – From the North

    Samlingsalbum

    • 2001 – Watch Your Step

    Bandmedlemmar

    • Jimmy Tikkanen - gitarr
    • Daniel Holmgren - gitarr
    • Matte Modin - trummor
    • Andreas "Josse" Johansson - bas
    • Alexander "Alle" Hagman fd. Rajkovic - sång

    Tidigare medlemmar

    • Marco Eronen - Gitarr
    • Robin Risström - trummor
    • Peter Karlsson - trummor
    • Oskar Karlsson - trummor
    • Petri Rönnberg - gitarr
    • Andreas Pedersen - gitarr

    Referenser

    1. ^ Raised Fists Myspaceblogg 20 mars 2009 Läst 2009-04-14
    2. ^ Raised Fists Myspaceblogg 30 juni 2009 Läst 2009-07-01
    3. ^ ”Vecka 38 2009”. Sverigetopplistan. http://www.sverigetopplistan.se/netdata/ghl002.mbr/lista?liid=54&dfom=20090909&newi=0&mode=list&navi=no&platform=Win32&browser=MSIE. Läst 12 november 2009. 
    4. ^ ”IFPI”. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/albumit/2015/4. Läst 27 Januari 2015. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.