Candlemass

  • Candlemass är ett svenskt doom metal-band som bildades 1984 i Stockholmsförorten Upplands Väsby. Debutalbumet Epicus Doomicus Metallicus, som gavs ut 1986, var ett av de första albumen inom doom metal-genren och influerade många andra efterföljande band. Candlemass fick priset Årets hårdrock vid Grammisgalan 2005 för sitt självbetitlade album, Candlemass. De har sålt över 15 miljoner album över världen.

    Historia

    Efter att bandet Nemesis splittrats bildades Candlemass av basisten och låtskrivaren Leif Edling, tillsammans med Klas Bergwall och Mats "Mappe" Björkman på gitarr samt Matz Ekström på trummor. På de första inspelningarna, demoutgåvorna Witchcraft och Second 1984 Demo, sjöng Edling själv, medan det första fullängdsalbumet Epicus Doomicus Metallicus som kom 1986 har Johan Längqvist som gästsångare. Trots envisa övertalningsförsök valde Längqvist att avstå från framtida samarbete. På nästa album, Nightfall, som gavs ut 1987, är det Eddie "Messiah" Marcolin (tidigare i Mercy) som sjunger medan Lars Johansson nu är sologitarrist i stället för Klas Bergwall. Jan Lindh tog över trummorna.

    Denna bandsättning, ofta ansedd som Candlemass klassiska sättning, spelade sedan in ytterligare två studioalbum, Ancient Dreams 1988 och Tales of Creation 1989 samt en live-skiva 1990. Därefter ersattes Messiah av Tomas Wikström, med vilken Candlemass spelar in Chapter VI 1992. Året efter släpptes Candlemass sjunger Sigge Fürst, som innehåller tolkningar av svenska visor. Efter detta lades Candlemass ned.

    Då framgången uteblev för nya projektet Abstrakt Algebra valde Edling att återuppta Candlemass igen några år senare, dock utan någon av de andra tidigare medlemmarna. På 1998 års album Dactylis Glomerata och på From the 13th Sun som kom året efter, var sångaren Björn Flodkvist (numera gitarrist i Enter the Hunt).

    De tidigare medlemmarna Messiah Marcolin, Mats Björkman, Lars Johansson och Jan Lindh återkom 2002 tillsammans med Leif Edling, och bandet gjorde en del spelningar samt släppte nyutgåvor av albumen Epicus Doomicus Metallicus, Nightfall, Ancient Dreams och Tales of Creation. En DVD, Documents of Doom, gavs också ut innan bandet splittrades för att återigen förenas 2004. Denna ursprungssättning gav ut det självbetitlade albumet Candlemass år 2005, vilket renderade dem det årets Grammis för Årets hårdrock.

    Den 31 mars 2007 firade Candlemass ett två år försenat 20-årsjubileum. Mest noterbart var att originalsångaren Johan Längqvist här gjorde sitt första framträdande med Candlemass. Evenemanget filmades och släpptes senare som en DVD. Inför det nya albumet 2007 rekryterades sångaren Robert Lowe, från (Solitude Aeturnus) och detta album King of the Grey Islands, gavs ut 22 juni 2007. Utöver fyra låtar som är producerade av Andy Sneap är albumet producerat av bandet självt.

    Candlemass tillkännagav i januari 2009 att ett nytt album, Death Magic Doom var under produktion, och detta gavs ut i april 2009.

    Den 2 juni 2012 tillgännagavs att sångaren Robert Lowe lämnat Candlemass på grund av kvalitén på bandets livespelningar, och ersätts av Mats Levén, som tidigare jobbat med bland annat Yngwie Malmsteen, Swedish Erotica, Therion och Treat samt Leif Edlings sidoprojekt Abstrakt Algebra och Krux, för bandets framtida spelningar. Även keyboardisten Per Wiberg (Före detta Opeth, Spiritual Beggars) kommer att uppträda med Candlemass på dessa spelningar.

    I januari 2013 röstades Candlemass fram som Sveriges främsta hårdrocks-/metalband genom tiderna av skribenterna på Sweden Rock Magazine, Sveriges största musiktidning såväl som nordens största hårdrockstidning sett till antal upplagor. Resultatet presenterades i en lista över Sveriges 100 bästa hårdrocks- och metalband för att fira tidningens hundrade nummer. I samband med detta avslöjades också att Candlemass, tillsammans med death metal-bandet Entombed (#2 på listan), skulle uppträda på en jubileumskonsert arrangerad av tidningen den 26 januari 2013 på Debaser i Stockholm.

    Medlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Mats Björkman (1985-1992, 2001-) - gitarr
    • Leif Edling (1985-) - bas
    • Lars Johansson (1987-1992, 2001-) - gitarr
    • Jan Lindh (1986-1992, 2001-) - trummor
    • Mats Levén (2012-) - sång

    Tidigare medlemmar

    • Matz Ekström (1985-1986) - trummor
    • Robert Lowe (2007-2012) - sång
    • Messiah Marcolin (1987-1991, 2001-2006) - sång
    • Johan Längqvist (1986) - sång
    • Thomas Vikström (1991-1992) - sång
    • Björn Flodquist (1997-1999) - sång
    • Patrik Instedt (1997-1999) - gitarr
    • Mike Wead (1987) - gitarr
    • Mats Ståhl (1998-1999) - gitarr
    • Christian Weberyd (1985-1986) - gitarr
    • Carl Westholm (1998) - keyboard
    • Jejo Perkovic (1998-1999) - trummor

    Diskografi

    • Epicus Doomicus Metallicus (1986)
    • Nightfall (1987)
    • Ancient Dreams (1988)
    • Tales of Creation (1989)
    • Live (1990)
    • Chapter VI (1992)
    • Candlemass sjunger Sigge Fürst (EP) (1993)
    • As It Is, As It Was (1994)
    • Dactylis Glomerata (1998)
    • From the 13th Sun (1999)
    • Doomed for live (2003)
    • Candlemass (2005)
    • King of the Grey Islands (2007)
    • Lucifer Rising (EP) (2008)
    • Death Magic Doom (2009)
    • Psalms for the Dead (2012)

    Referenser

    1. ^ Roadrunner Records om Candlemass URL läst 28 juli 2007
    2. ^ Roadrunner Records om Solitude Aeturnus URL läst 28 juli 2007
    3. ^ Nyheter på Candlemass webbsida URL läst 30 mars 2009
    4. ^ ”CANDLEMASS SINGER CHANGE!”. 2 juni 2012. http://www.candlemass.se/candlemass/2012/06/02/candlemass-singer-change/. Läst 7 augusti 2012. 
    5. ^ http://www.swedenrock.com/index.cfm?pg=85
    6. ^ http://www.swedenrock.com/index.cfm?pg=55&cobView=99

    Källor

    Delar av artikeln har följande källor:

    • Ekeroth, Daniel (2006). Swedish deathmetal. Sid. 332. ISBN 91-974334-2-X 
    • Sneum, Jan (2002). Bonniers rocklexikon : rock'n'roll till rap : mer än 1400 biografier. ISBN 91-971894-9-9 
    • Stark, Janne (2002). The encyclopedia of Swedish hard rock and heavy metal. Vol 2. Sid. 66-67. ISBN 91-971894-9-9 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.