Melody Gardot

  • Melody Gardot, född 2 februari 1985 i New Jersey, är en amerikansk jazzsångerska och singer-songwriter.

    Gardot blev vid 19 års ålder påkörd av en bil när hon cyklade och fick bland annat skador i huvudet och svåra frakturer i höftpartiet. Under den långa sjukhusvistelsen anammade hon musikterapi och kom att skriva en lång rad låtar. Debutalbumet Worrisome Heart släpptes 2006 på ett independentbolag och återutgavs 2008 på Verve Records. Gardot går med käpp, och på scen använder hon en specialkonstruerad stol. Gardot är som ett resultat av olyckan mycket ljuskänslig, och bär därför ofta mörka glasögon.

    Gardots andra fullängdsabum, My One and Only Thrill, släpptes den 28 april 2009 och innehåller bland annat hennes egen tolkning av "Over the Rainbow" av Harold Arlen och Yip Harburg. Två singlar har hittills släppts från albumet, "Who Will Comfort Me" och "Baby I'm a Fool". En EP, Bye Bye Blackbird släpptes 2010 och i slutet av maj 2012 släppte Melody Gardot sitt tredje album, The Absence.

    Diskografi

    Album

    • 2008 – Worrisome Heart
    • 2009 – My One and Only Thrill
    • 2012 – The Absence
    • 2015 – Currency of Man

    EP

    • 2005 – Some Lessons: The Bedroom Sessions
    • 2009 – Live from SoHo
    • 2010 – Bye Bye Blackbird
    • 2011 – A Night with Melody

    Referenser

    1. ^ Biografi på billboard.com

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.