Owl City

  • Owl City är ett amerikanskt musikprojekt skapat av musikern Adam Young, från Owatonna i Minnesota USA. Han har släppt de båda skivorna Of June (2007) och Maybe I'm Dreaming (2008) på egen hand, innan han signades av Universal Music. År 2009 släpptes hans första album på Universal med titeln Ocean Eyes (2009). På skivan finns bland annat hitsingeln Fireflies, som klättrade högt upp på den amerikanska Billboard-listan.

    Owl City har även jobbat mycket med Relient K-sångaren Matthew Thiessen och sångerskan Breanne Düren.

    Musikstil och influenser

    Musikstilen är en form av melodisk synthpop men inslag av akustisk gitarr och piano.

    Biografi

    Owl City är ett elektroniskt musikprojekt skapat 2007 av Adam Young i hans föräldrars hem i Owatonna MN. Medan Young led av sömnproblem, började han tillbringa sina kvällar i föräldrarnas källare, där en dator och några instrument skapade en välkomnande omställning av hans sömnvanor. Han kombinerade så småningom dessa till en kombination av electronica och pop, med lite mer än sin dator och olika tangentbord för att spela in materialet. Låtar lades upp på MySpace, och Young började dra till sig en överraskande mängd uppmärksamhet på nätverkssajten. Att särskilt lägga märke till var "Hello Seattle", en fabricerad hyllning till Emerald City vars virala popularitet, gjorde att Young fick ett skivkontrakt med Universal Republic.

    Ocean eyes, hans debutalbum på bolaget, släpptes 2009, vilket sammanföll med lanseringen av Owl Citys första nationella turné. Medan Young var på resande fot, såg han när "Fireflies" blev en av årets mest populära singlar, och så småningom toppade den listorna i flera länder (inklusive USA) och sålde mer än tre miljoner exemplar.Han svarade genom att öka sina turneringsåtaganden, och 2010 fanns han i shower i USA, Kanada, och Australien, Tyskland, och hela Storbritannien. Han släppte också en specialversion av Ocean Eyes som innehöll 7 bonuslåtar. Samma år släppte Young också An Airplane Carried Me To Bed, ett album med låtar han skrev innan Owl City under namnet Sky Sailing.

    Den 21 augusti 2012 släpptes hans fjärde studioalbum vid namn The Midsummer Station. I maj 2012 släpptes en EP med låtar från skivan.

    Bandmedlemmar

    • Adam Young - sång, programmering, keyboard, piano, synthesizer gitarr, bas, trummor, slagverk, vibrafon, dragspel

    Medan Young skriver, komponerar, spelar in och tillverkar all Owl City musik, har han under liveframträdanden sällskap av en grupp musiker:

    • Breanne Düren - keyboard, sång, är också med på "The Saltwater Room" och flera andra låtar på Owl City album.
    • Daniel Jorgensen - gitarr, vibrafon
    • Laura Musten - violin
    • Hannah Schroeder - cello
    • Casey Brown - trummor

    Diskografi

    • 2008 - Maybe I'm Dreaming
    • 2009 - Ocean Eyes
    • 2011 - All Things Bright And Beautiful
    • 2012 - The Midsummer Station
    • 2007 - Of June
    • 2012 - Shooting Star (EP)
    • 2014 - Ultraviolet

    • 2009 - Fireflies
    • 2009 - Strawberry Avalanche
    • 2010 - Vanilla Twilight
    • 2010 - Umbrella Beach
    • 2010 - Peppermint Winter
    • 2011 - Alligator Sky
    • 2011 - Galaxies
    • 2011 - Deer In The Headlights
    • 2011 - Dreams Don't Turn to Dust
    • 2012 - Good Time
    • 2012 - Silhouette
    • 2014 - Beautiful Times

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.