Takida

  • Takida är en svensk rockgrupp från Ånge.

    Historik

    Bandet bildades 1999 av Robert Pettersson och Fredrik Holm (från bandet Sinatra) samt gitarristen Tomas Wallin (från bandet Blowball) först under namnet Tender. De bytte sedan namn till Takida, namnet Takida kommer från Silver Fang karaktären Gohê Takeda, vars efternamn sades fel i svenska dubben, och 2006 släpptes debutalbumet …Make You Breathe på skivbolaget Ninetone Records. Singeln Losing släpptes samma år den 30 januari.

    Den 16 april 2007 släpptes singeln Halo från det andra albumet Bury The Lies. Själva albumet släpptes 16 maj 2007. Denna skiva innehåller nio nya spår plus två äldre låtar som gjorts i ny tappning. Skivan sålde platina.

    Singeln Curly Sue nådde förstaplatsen på Sveriges Radio P3s Trackslistan i januari 2008 och låg sedan etta i tio veckor. Singeln håller sedan den 3 maj 2008 maratonrekordet på Trackslistan genom att ha lyckats ligga kvar i 50 veckor i följd. På Svensktoppen låg låten i hela 54 veckor, och hamnade på fjärde plats på årsbästa listan .Takida blev etta i både kategorin artister på Trackslistans årslista för 2008.

    Den 18 augusti 2009 annonserade Takida att de skrivit kontrakt med skivbolaget Roadrunner Records som bland annat har Nickelback och Slipknot bland sina band. Den 2 september 2009 släpptes det tredje albumet "The Darker Instinct". Skivan sålde guld fyra dagar efter att den släpptes.

    Nästa studioalbum - The Burning Heart, spelades in under hösten 2010 och våren 2011. Den 12 augusti 2011 gick albumet The Burning Heart direkt in och högst upp i topp på den svenska albumlistan. Efter bara 2 veckor så hade The Burning Heart sålt guld.

    15 januari 2012 blev singeln You Learn deras andra etta på Digilistan.

    Takida bekräftar i maj 2012 att de skriver nya låtar till uppföljaren till The Burning Heart.

    17 december 2013 bekräftas att nya albumet "All Turns Red" släpps 12 mars 2014 och att en turné med start i Örebro 28 mars 2014.

    Medlemmar

    Nuvarande medlemmar

    • Robert Pettersson, född 1 september 1978, sång
    • Kristoffer Söderström, född 18 januari 1983, trummor
    • Mattias Larsson, född 5 april 1975, gitarr
    • Tomas Wallin, född 24 juni 1973, gitarr
    • Chris Rehn, född 1978, synth/cello

    Tidigare medlemmar

    Fredrik Pålsson - Bas (2003-2015)

    • Roger Olsson – gitarr (2000–2002)
    • Niklas Källström – trummor (2000–2004)
    • Fredrik Holm – trummor (1998–2015

    Diskografi

    Demo

    • Old - 2000
    • T2 - 2000
    • Takida - 2001
    • Gohei - 2003
    • Thorns - 2004

    Album

    • Make You Breathe - 2006
    • Bury the Lies - 2007
    • The Darker Instinct - 2009
    • The Burning Heart - 2011
    • All Turns Red - 2014

    Samlingsalbum

    • Dark Lies Make The Heart Burn - 2012
    • A Lesson Learned - The Best Of - 2012

    Singlar

    • Losing - 2006
    • Jaded - 2006
    • Reason to Cry - 2006
    • Halo - 2007
    • Curly Sue - 2007
    • Handlake Village - 2008
    • As You Die - 2009
    • The Things We Owe - 2009
    • Never Alone Always Alone - 2010
    • Deadlock - 2010
    • Was It I? - 2011
    • Haven Stay - 2011
    • You Learn - 2011
    • Fire Away - 2012
    • Swallow (Until You're Gone) - 2012
    • One Lie - 2014
    • To Have and to Hold - 2014

    DVD

    • Takida Live!!! - 2010
    • Takida Love Stockholm Live - 2010

    Referenser

    1. ^ dagbladet.se - Takida har sålt platina
    2. ^ ”Tracks hits 2008 - Artister topp 100”. Sveriges Radio. 27 december 2008. http://www.sr.se/p3/tracks/a08artist.stm. Läst 27 december 2008. 
    3. ^ ”Tracks hits 2008 - Svenska artister topp 20”. Sveriges Radio. 27 december 2008. http://www.sr.se/p3/tracks/a08sv.stm. Läst 27 december 2008. 
    4. ^ ”Takida har premiär på hemmaplan”. http://st.nu/noje/1.1518271. Läst 11 september 2010. 

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Takida.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.