Sparta

  • Sparta var ett amerikanskt rockband bildat 2001 i El Paso, Texas av Paul Hinojos och Tony Hajjar.

    Biografi

    Huvudartiklar: At the Drive-In, The Mars Volta

    Både Paul Hinojos och Tony Hajjar spelade i post-hardcorebandet At the Drive-In på 1990-talet som sedan splittrades i början av 2000-talet. De splittrades i Nederländerna av okänd orsak. Enligt Cedric Bixler-Zavala (sångare i At the Drive-In) berodde det på de kreativa skillnaderna i bandet, men även hans och Omar Rodriguez-Lopez (gitarrist) drogvanor kan ha bidragit till det. Paul Hinojos och Tony Hajjar startade då projektet Sparta och frågade Jim Ward (också från At the Drive-In) om han ville vara med. Jim Ward tackade ja som sångare samt gitarrist och bandet skrev redan första veckan nio låtar. De övriga från At the Drive-In (Rodriguez-Lopez och Bixler-Zavala) bildade det progressiva rockbandet The Mars Volta. Sparta spelade precis som At the Drive-In, post-hardcore, och en form av snabb, manisk punk. Namnet Sparta tog de från den gammelgrekiska statstaten "Sparta" då bandet precis som At the Drive-In var inspirerat av trojanska kriget.

    Medlemmar

    • Jim Ward (f. James David Ward 19 september 1976 i El Paso, Texas) - sång, gitarr (2001-idag)
    • Matt Miller - basgitarr (2001-idag)
    • Tony Hajjar (f. 17 augusti 1974 i Beirut, Libanon) - trummor (2001-idag)
    • Keeley Davis (f. 4 januari 1976 i Richmond, Virginia) - gitarr (2006-idag)
    • Paul Hinojos - gitarr (2001-2005)
    • Adam Amparan - gitarr
    • Gabriel Gonzalez - keyboard, gitarr (2003-?)
    • Erick Sanger - basgitarr (2001)

    Diskografi

    • Wiretap Scars (2002)
    • Porcelain (2004)
    • Threes (2006)
    • Live at La Zona Rosa 3.19.04 (2004)
    • Austere (2002)
    • Cut Your Ribbon (2002)
    • Air (2003)
    • Breaking the Broken (2004)
    • Taking Back Control (2006)
    • Erase It Again (2007)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.