Big Star

  • Big Star var en amerikansk rock/powerpop-grupp bildad i Memphis, Tennessee 1971. Medlemmar i gruppen var Alex Chilton (gitarr/sång), Chris Bell (gitarr/sång), Andy Hummel (bas/piano) och Jody Stephens (trummor). Alex Chilton hade varit i rampljuset tidigare då han som 16-åring sjöng i The Box Tops som hade en hit 1967 med låten "The Letter".

    Big Star sålde inte många skivor, vilket bland annat tillskrivs dålig distribution av skivbolaget Stax/Volt, som i början av 1970-talet var i ekonomiska svårigheter. Däremot anses bandet, likt Velvet Underground, ha haft mycket stort inflytande inom rockmusiken, bland annat som en av grundarna till powerpop-genren. Bland annat på grund av tilltagande frustration över de uteblivna kommersiella framgångarna upplöstes gruppen 1974. Under 1980-talet ökade Big Stars anseende när många musiker, bland annat R.E.M. och The Replacements, började hylla gruppen som en viktig influens. 2005 släppte ett ombildat Big Star med Alex Chilton i spetsen ett nytt album, det första med nytt material sedan 1978 års Third/Sister Lovers.

    Den svenska popmusikern Håkan Hellström har gjort en fri översättning av Big Stars låt "Thirteen" i sin låt 13.

    Medlemmar

    • Alex Chilton – gitarr, piano, sång (1971–1974, 1993–2010)
    • Jody Stephens – trummor, sång (1971–1974, 1993–2010)
    • Chris Bell – gitarr, sång (1971–1972)
    • Andy Hummel – basgitarr, sång (1971–1973)
    • John Lightman – basgitarr, sång (1974)
    • Jon Auer – gitarr, sång (1993–2010)
    • Ken Stringfellow – basgitarr, sång (1993–2010)

    Diskografi

    • 1972 - #1 Record
    • 1974 - Radio City
    • 1978 - Third/Sister Lovers
    • 2005 - In Space
    • 1992 - Big Star Live
    • 1993 - Columbia: Live at Missouri University
    • 1999 - Nobody Can Dance
    • 2011 - Live Tribute at the Levitt Shell (Big Star med John Davis)
    • 1994 - Biggest
    • 1999 - The Best Of
    • 2003 - Big Star Story
    • 2009 - Keep an Eye on the Sky
    • 2013 - Nothing Can Hurt Me
    • 2013 - Playlist (1972-2005)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.