Juliette Lewis

  • Juliette Lewis, född 21 juni 1973 i Los Angeles, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare och musiker.

    Hennes far är skådespelaren Geoffrey Lewis och modern är grafisk formgivare. Redan vid sex års ålder började hon drömma om att bli skådespelare och sedan hon var tolv år gammal har hon medverkat i fyrtiotalet filmer och TV-filmer. Hon har också medverkat i en reklamfilm för det amerikanska jeansmärket GAP, där hon dansade till Daft Punks "Digital Love". Under flera år var hon och Brad Pitt ett par och hon spelade mot honom i Kalifornia och Too Young to Die?.

    Flera av hennes rollgestaltningar är som sköra, godtrogna och destruktiva kvinnor. 1992 blev hon Oscarsnominerad för bästa kvinnliga biroll för sin roll som dottern Danielle Bowden i Martin Scorseses Cape Fear där hon spelade mot Robert de Niro och Nick Nolte. Juliette Lewis gör rösten till Nina, en av huvudkaraktärerna i Tarik Salehs animerade film Metropia.

    Mellan 2003 och 2009 ägnade hon sig åt sitt rockband, Juliette and the Licks. Bland andra samarbetade hon med låtskrivaren Linda Perry.

    Hon är scientolog sedan uppväxten.

    Filmografi (urval)

    • 1989 – Ett päron till farsa firar jul
    • 1991 – Cape Fear
    • 1993 – Kalifornia
    • 1993 – Romeo is Bleeding
    • 1993 – Gilbert Grape
    • 1994 – Natural Born Killers
    • 1994 – Mixed Nuts
    • 1995 – Strange Days
    • 1996 – From Dusk Till Dawn
    • 1999 – The 4th Floor
    • 1999 – Den första kärleken
    • 2000 – Way of the Gun
    • 2001 – I Gaudis Fotspår
    • 2002 – Desperata kvinnor (TV-film)
    • 2002 – En kvinnas hämnd
    • 2003 – Old School
    • 2003 – Cold Creek Manor
    • 2004 – Chasing Freedom (TV-film)
    • 2004 – Blueberry
    • 2004 – Starsky & Hutch
    • 2005 – Aurora Borealis
    • 2005 – Daltry Calhoun
    • 2006 – Lightfield's Home Videos
    • 2006 – The Darwin Awards
    • 2006 – My Name Is Earl, avsnitt The Bounty Hunter (gästroll i TV-serie)
    • 2006 – Grilled
    • 2006 – Catch and Release
    • 2009 – Metropia (röst)
    • 2009 – Whip it!
    • 2010 – Pappa på burk
    • 2011 – Hick
    • 2013 – En familj – August: Osage County

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Juliette Lewis.
    • Juliette Lewis på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.