Katrina And The Waves

  • Katrina and the Waves är en pop- och rockgrupp som bildades 1981 i England. "Walking on Sunshine" från 1985 blev gruppens största hit, fastän den givits ut redan två år tidigare i Kanada. Gruppens frontfigur var Katrina Leskanich (sång, elgitarr) fram tills hon lämnade gruppen 1999. Övriga medlemmar var Kimberly Rew (sång, elgitarr), Alex Cooper (trummor) och Vince de la Cruz (elbas). Rew skrev de flesta låtarna.

    Den 3 maj 1997 vann gruppen Eurovision Song Contest 1997 med bidraget "Love Shine a Light" när de tävlande för Storbritannien. Kort därefter upplöstes dock gruppen.

    2005 bildade Katrina Leskanich en ny grupp för att försöka kvala in till Eurovision Song Contest, denna gång i Sverige. Vid Melodifestivalen 2005 misslyckades gruppen att kvalificera sig från den fjärde semifinalen med låten As if tomorrow will never comes, och eliminerades i andra chansen. De tänkte först kalla sig för Katrina and the New Wave, men bytte namn till Katrina and the Nameless efter protester från övriga medlemmar i den ursprungliga gruppen. Katrina Leskanich var senare under 2005 även programledare vid 50-årsgalan för Eurovision Song Contest tillsammans med Renars Kaupers.

    Katrina återförenades med The Waves juli 2013 för ett uppträdande vid San Fermin festivalen i Spanien.

    Diskografi

    • Shock Horror (1982) (som The Waves)
    • Walking on Sunshine (1983)
    • Katrina & The Waves 2 (1984)
    • Katrina & The Waves (1985)
    • Waves (1986)
    • Break Of Hearts (1989)
    • Pet The Tiger (1991)
    • Edge Of The Land (1993)
    • Turnaround (1994)
    • Walk On Water (1997)
    • Katrina and the Waves / Waves (1996)
    • Walking on Sunshine – The Greatest Hits of Katrina & the Waves (1997)
    • The Original Recordings – 1983–1984 (2003)

    Singlar (topp 40 på UK Singles Chart)

    • Walking on Sunshine (1985) (#8)
    • Sun Street (1986) (#22)
    • Love Shine a Light (1997) (#3)

    Övrigt

    Ett nyhetsprogram i den amerikanska TV-kanalen MSNBC kallade skämtsamt Orkanen Katrina för "Katrina and the Waves" (engelska för Katrina och vågorna).

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Katrina and the Waves.
    • Officiell webbplats

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.