Far Away

Wolfmother

 • Wolfmother är ett hårdrocksband från Erskineville, Sydney i Australien. Bandet består av Andrew Stockdale (sång/gitarr), Aiden Nemeth (gitarr), Ian Peres (keyboard/basgitarr) och Dave Atkins (trummor). Deras musik är inspirerad av band såsom The Jimi Hendrix Experience, AC/DC, The Who, Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple.

  Historia

  Bandet startades 2000 men kom inte till allmän kännedom förrän 2004 efter att tidigare bara "repat och varit anonyma tidigare" genom åren.

  Efter att ha släppt debut EPn "Wolfmother" i september 2004 började bandet få uppmärksamhet i hemlandet Australien. EPn nådde plats 35 på Australiens singellista.

  2005 åkte bandet till Los Angeles för att spela in debutalbumet "Wolfmother" tillsammans med producenten Dave Sardy, som tidigare arbetat med bland annat Jet och Oasis. Albumet släpptes i augusti samma år i Australien och ett drygt halvår senare i resten av världen. Första singel att släppas var "Mind's Eye" som tog sig upp till en 29e plats i Australien, samtidigt som albumet nådde en tredje plats som högst. Albumet vann en J Award för årets bästa Australiska album.

  År 2006 bestod av mycket turnerande och bandet spelade på en rad stora festivaler runt om i världen. I augusti gjorde man sin första konsert i Sverige på Debaser i Stockholm.

  I slutet av året släppte bandet "Joker & the Thief" som sin fjärde och sista singel från debutalbumet. Låten blev deras största framgång på singellistan i hemlandet, där den nådde plats nummer åtta. 14 november blev Led Zeppelin invalda i UK Music Hall of Fame, där Wolfmother spelade Zeppelins "Communication Breakdown" som en hyllning.

  På Grammygalan 2007 vann Wolfmother en grammy för "Best Hard Rock Performance" med låten "Woman". Den 7 juni framförde bandet sista spelning med debutalbumet i bagaget, på Live Earth i Australien.

  Wolfmothers låt Woman finns med på spelet "Guitar Hero 2". Detta kan ha bidragit till deras framgång.

  Den 8 augusti 2008 blev det klart att Wolfmother splittrades, men Andrew Stockdale lovade ändå att jobba klart med Wolfmothers nästa skiva med nya musiker.

  6:e och 8:e februari 2009 gjorde Wolfmother några spelningar i Brisbane och Sydney under namnet White Feather. De är nu en kvartett och har fortfarande Andrew Stockdale som frontfigur. Under båda spelningarna bytte han gitarren mot keyboarden på några av låtarna. Med honom på scenen fanns Aiden Nemeth på gitarr, Ian Peres på keyboard/basgitarr och Dave Atkins på trummor som även spelar i Resin Dogs.

  Första stora spelningen med den nya uppsättningen ägde rum på Clipsal 500 Adelaide i Australien 22 mars 2009.

  Diskografi

  EP

  Singlar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.