Smack That

Akon

  • Akon (engelskt uttal: /ˈeɪkɒn/ Akon har Grammynominerats sex gånger. Han har producerat flera hitlåtar för andra artister som Lady Gaga, Colby O'Donis and Leona Lewis. Många av Akons sånger börjar med ljudet av skramlande celldörrar och Akon som säger "konvict" (som åsyftar engelskans "convict" för straffånge, A-kon blir "en fånge").

    Bakgrund

    Akon säger själv att hans fullständiga namn är Aliaune Damala Akon Thiam

    Barndom och uppväxt

    Akon är son till slagverkaren och jazzmusikern Mor Thiam. Han växte upp i ett musikaliskt hem och lärde sig spela flera musikinstrument, inklusive handtrumman djembe. Han föddes i staden St. Louis i Missouri, USA men bodde i Dakar, Senegal tills han var 7 år och delade därefter tiden mellan USA och Senegal tills han var 15 då familjen bosatte sig i Jersey City, New Jersey.

    Under tre år som han säger att han tillbringade i fängelse började Akon uppskatta sin musikaliska bakgrund och finna sin egen talang. Han skrev och spelade in sina första låtar i sin hemstudio. Hans unika stil med Västafrikanskt inflytande öppnade dörrarna på skivbolaget SRC-Universal som gav ut debutalbumet Trouble 2004.

    Privatliv och anklagelser

    Akon tillbakavisar rykten om att han har tre fruar och säger att han bara har en, som heter Tomeka. Han säger också att han har sex barn med tre olika kvinnor.

    Han äger en diamantgruva i Sydafrika och har sagt att konfliktdiamanter inte existerar.

    I april 2008 rapporterade "The Smoking Gun" att Akons påstådda kriminella bakgrund och fängelsehistoria var dramatiskt överdrivna.

    Karriär

    2004-2006: Debut med Trouble

    Akons debutalbum, Trouble, släpptes den 29 juni 2004. Det innehöll bland annat singlarna "Locked Up" och "Lonely" såväl som "Belly Dancer (Bananza)", "Pot Of Gold" och "Ghetto". Efter vad som uppgivits kom inspirationen till debutsingeln "Locked Up" från ett tvåårigt fängelsestraff för bilstöld. Singeln nådde topp tio på singellistan i USA och topp fem i Storbritannien. "Ghetto" spelades mycket på radion efter att ha blivit remixad av Green Lantern med verser från rapparna Tupac och The Notorious B.I.G.. År 2005 släppte Akon singeln "Lonely", som samplar Bobby Vintons "Mr. Lonely". Sången nådde topp fem på Billboard Hot 100 och toppade singellistorna i Australien, Storbritannien och Tyskland. Albumet nådde i april 2005 förstaplatsen på försäljningslistan i Storbritannien. Akons popularitet ökade när han medverkade i låten "Soul Survivor" på Young Jeezys debutalbum Let's Get It: Thug Motivation 101. Akons manager Robert Montanez sköts till döds i december 2005 efter en dispyt i New Jersey.

    2006-2008: Konvicted

    Akons andra album Konvicted gavs ut 14 november 2006 och inkluderade samarbeten med bland andra Eminem, Snoop Dogg och Styles P. Singeln "Smack That" från albumet gavs ut tillsammans med Eminem i augusti 2006. Låten höll under fem påföljande veckor andraplatsen på Billboardlistans Hot 100. Musikvideon för "Smack That" regisserades av Raymond Garced. Albumet Konvicteds andra singel, "I Wanna Love You" släpptes i september 2006. Artisten Snoop Dogg medverkade och låten nådde förstaplatsen på Billboard Hot 100, Akons första. Den toppade listorna i USA i två veckor. I januari 2007 släpptes albumets tredje singel "Don't Matter" som också nådde Billboardlistans förstaplats. "Mama Africa" kom ut i Europa i juli 2007 och månaden därpå debuterade albumets femte singel "Sorry, Blame It on Me" på sjunde plats på Billboardlistan Hot 100 sjunde plats. Ytterligare en singel gavs ut, "Never Took the Time". Konvicted sålde 286 000 exemplar den första veckan och debuterade på andra plats på Billboard 200. Efter sex veckor hade över en miljon skivor sålts i USA och ytterligare några hundra tusen exemplar världen över. Albumet certifierades platina efter sju veckor och som dubbelplatina efter sexton veckor. Billboard 200 listade Konvicted bland topp 20 under 28 veckor i rad och på fjärde plats vid fyra olika tillfällen. Den 20 november 2007 certifierades albumet trippel platina av RIAA. Fler än 3 miljoner exemplar hade då sålts i USA.

    Akon kritiserades i april 2007 för att under ett scenuppträdande ha simulerat sex med Danah (Deena) Alleyne, en predikants dotter som då var femton år. Incidenten ägde rum under en låtsastävling på en nattklubb i Trinidad och Tobago. Klubben hävdade att åldersgränsen för inträde var 21 år. Efter kritik hävde skivbolaget i maj 2007 sitt upphovsrättliga krav och videon återpublicerades då på Youtube. I låten Sorry, Blame It On Me så sjunger han I’m sorry for Club Zen getting shut down I hope they manage better next time around How was I to know she was underage? In a 21 and older club they say

    Under en konsert den 3 juni 2007 i staden Fishkill, New York slängde en åskådare ett objekt mot Akon på scenen. Sångaren bad publiken att identifiera personen. Väktare förde en 15-årig man till scenen där Akon lyfte upp denne, hissade honom över axlarna och kastade därefter honom från scenen ner till åskådarna.

    2008-2009: Freedom

    Akons tredje album Freedom kom ut 2 december 2008. Jämfört med tidigare album lutar det åt genrerna pop och danspop. Tre singlar från albumet släpptes: "Right Now (Na Na Na)", "I'm So Paid" (med Lil Wayne och Young Jeezy), samt "Beautiful" (med Kardinal Offishall och Colby O'Donis). Efter Michael Jacksons plötsliga frånfälle 25 juni 2009 gav Akon ut en hyllningssång med namnet "Cry Out of Joy". De båda artisterna hade arbetat tillsammans under några år. David Guetta samarbetade med Akon för låten Sexy Bitch, Akons första i genren house. Singeln nådde förstaplats på listor i sex länder och plats nummer fem på Billboardlistan Hot 100. Låten finns också på David Guettas album One Love, hans 19:e top 20-hit världen över.

    2010-nuet: Stadium

    Akons fjärde album som har haft arbetsnamnet Stadium skulle ges ut under år 2010 men är försenat och kommer någon gång i början av 2011. Namnet är inte bekräftat men Akonic eller Stadium är kandidaterna. Akon har bekräftat att tre gästartister medverkar på albumet, Lady GaGa och DJ Chuckie i ett spår respektive och David Guetta som producerar tre låtar. Enligt rykten kallas den första singeln "Nosy Neighbor" och en annan låt har läckt på Internet som kallas "Party Animal". Och en tredje singel som kallas för "Life Of A Superstar"

    Övrigt

    År 2006 startade Akon skivbolaget Kon Live Distribution, ett dotterbolag till Interscope Records. Den första artisten han signade blev Ray Lavender.

    Akon gästade Gwen Stefanis album The Sweet Escape. Han gjorde ett framträdande på titelspåret och den andra singeln "The Sweet Escape", vilken han även producerade. "The Sweet Escape" nådde som bäst andraplatsen på Billboardlistans "Hot 100". Från april till juli 2007 uppträdde Akon tillsammans med Gwen Stefani på The Sweet Escape Tour. Från juli till september turnerade han ensam och i september turnerade han med Rihanna på Good Girl Gone Bad Tour.

    Akon samarbetade med Chamillionaire på dennes mixtape Mixtape Messiah 2. Han gästar låten "Ridin' Overseas", vilken han även producerade. Mixtapet blev tillgängligt för nedladdning från Chamillionaires webbplats den 24 december 2006. Akon gästade även Bone Thugs-n-Harmonys album Strength and Loyalty och Three 6 Mafias åttonde studioalbum, Last 2 Walk, We The Best av DJ Khaled, Fabolous album, From Nothin' to Somethin', med 50 Cent på vissa spår på albumet Curtis,

    I november 2007 gjorde Akon en remix på låten "Wanna Be Startin' Somethin'" med Michael Jackson. Den släpptes i februari 2008. I det senaste Michael Jackson albumet Michael från 2010 har Akon gjort en duett tillsammans med Michael i låten "Hold my Hand" vilket blev den stora "hitten" på albumet.

    Akon gästade Kat DeLunas sång "Am I Dreaming". Han skrev och producerade Leona Lewis' hitsingel "Forgive Me" från hennes debutalbum Spirit.

    Akon rekryterar även artister till sitt eget skivbolag. Han signade bland annat Colby O'Donis och producerade låtarna "What You Got" och "Beautiful".

    Akon och Young Jeezy håller för närvarande på att spela in ett album tillsammans. Efter singeln "Soul Survivor" 2005 sade duon att det finns mycket mer att vänta från dem i framtiden.

    Akon har också ett eget klädesbolag och klädesmärke, Konvict Clothing.

    Diskografi

    • Trouble 2004
    • Illegal Alien Vol.1 2005
    • Konvicted 2006
    • In My Ghetto 2007
    • In My Ghetto Vol. 2 2008
    • Freedom 2008
    • Stadium 2014

    Samarbeten

    • 2009: Obetitlat album (med Pharrell Williams, Nelly och T-Pain)
    • 2009: Obetitlat album (med Young Jeezy)

    Referenser

    1. ^ Ingolo.com, Pronunciation of Akon.
    2. ^ http://www.rap-up.com/2009/01/07/video-akon-tells-ellen-his-real-name/
    3. ^ Bronson, Fred. "Chart Beat", Billboard Magazine, 2007-04-05.
    4. ^ Akon at The Ellen Degeneres Show and in other interviews. Akon is a muslim that is why he debates that he doesnt drink. (January 7, 2009).
    5. ^ Akon’s name Rolling Stone magazine, November 2, 2006.
    6. ^ ASCAP: Credited as Aliaune Thiam. Retrieved April 7, 2009.
    7. ^ The Smoking Gun
    8. ^ The Smoking Gun
    9. ^ The Smoking Gun
    10. ^ Bottomley, C. "Akon: Trouble No More", VH1.com, May 2, 2005.
    11. ^ Loftus, Johnny (2006). "Akon — Biography". Allmusic. Hämtat 2008-05-08.
    12. ^ Who Does Akon Think He Is? Blender, September 19, 2007.
    13. ^ Fraser McAlpine (February 7, 2007) Ask Akon, And Answers Arrive! BBC Radio 1 (BBC). Retrieved on April 23, 2009.
    14. ^ ”Founders”. Konfidence Foundation. http://konfidence.org/founders.php. 
    15. ^ Egere-Cooper, Matilda. Akon: So what if I own a diamond mine?.Independent, February 16, 2007.
    16. ^ ”Akon Interview with Howard Stern part 4 of 4”. http://www.youtube.com/watch?v=zpd0N4YGfJQ&feature=quicklist&playnext=4&playnext_from=QL. 
    17. ^ http://www.nytimes.com/2008/04/17/arts/17arts-AKONSRAPSHEE_BRF.html
    18. ^ ”Report: Akon Embellished Criminal History – Celebrity Gossip | Entertainment News | Arts And Entertainment”. FOXNews.com. April 17, 2008. http://www.foxnews.com/story/0,2933,351580,00.html. Läst 2 januari 2010. 
    19. ^ Akon's Con Job, The Smoking Gun, April 16, 2008.
    20. ^ Harris, Chris (May 16, 2008). ”Akon Responds To Smoking Gun Report That He Fabricated His Criminal Past: 'It Only Helps Me' – News Story | Music, Celebrity, Artist News | MTV News”. Mtv.com. http://www.mtv.com/news/articles/1587614/20080516/akon.jhtml. Läst 2 januari 2010. 
    21. ^ Relic, Peter. "The Hook Man", Rolling Stone magazine, 2006-11-02.
    22. ^ Tang, Melisa. Akon: The Good With The Bad, BallerStatus.com, 2007-08-02.
    23. ^ Telesford, Nigel. Akon 'cons' Trinidad, Trinidad Express, April 14, 2007.
    24. ^ Ramnarine, Kristy. Zen owner:for club, Trinidad Express, April 20, 2007.
    25. ^ Leeds, Jeff. Verizon Drops Pop Singer From Ads, New York Times, May 10, 2007.
    26. ^ Bozell, L. Brent III. Rapper Not a "Perfect Gentleman", ParentsTV.org, May 24, 2007.
    27. ^ Police: Akon investigation continues, Poughkeepsie Journal, August 29, 2007.
    28. ^ Akon Faces Charges, Poughkeepsie Journal, November 30, 2007.
    29. ^ Sean Michaels, The Guardian 18 december 2008, läst 26 maj 2010, US rapper Akon fined $350 for throwing fan off stage.
    30. ^ Akon Preps New Album. Vibe.
    31. ^ "My List: Akon". Rolling Stone, 2007-04-03.
    32. ^ Cohen, Jonathan. "T.I. Stretches Out With Eminem, Timbaland, Wyclef", Billboard, 2007-04-14.
    33. ^ Rodriguez, Jayson. "Mario Gets Back To Making Music With Akon, Timbaland, Neptunes", MTV.com, 2007-04-13.
    34. ^ Reid, Shaheem. Saga Of Young Jeezy, Akon Continues With Possible Duet LP, MTV News, 2006-06-15.
    35. ^ Petipas, Jolene. Young Jeezy Teams With Akon For Collabo CD, SOHH, 2006-12-07.
    36. ^ Winning, Brolin. "Akon - Got It Locked", MP3.com, 2006-10-23.

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Akon.
    • Officiell webbplats
    • Akon på Myspace
    • Akon på Internet Movie Database (engelska)

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.