Julian Casablancas

  • Julian Fernando Casablancas, född den 23 augusti 1978 i New York, är en amerikansk rocksångare och låtskrivare, såväl som soloartist som i bandet The Strokes.

    Biografi

    Bakgrund

    Casablancas är son till John Casablancas, grundaren av Elite Model Management, och Jeanette Christjansen, en dansk fotomodell som blev Miss Danmark 1965. Hans föräldrar skildes när han var ung och efter skilsmässan tillbringade Casablancas en tid med sin mor i Danmark.

    Julian Casablancas och Nikolai Fraiture blev vänner när de var små och Casablancas träffade senare Albert Hammond Jr på skolan Le Rosey i Schweiz. Han förflyttades senare till Manhattan's Elite Dwight School i New York, där han träffade resten av gruppen, Nick Valensi och Fabrizio Moretti.

    Karriär

    Julian Casablancas skriver nästan all musik till The Strokes. Undantagen är låtarna "Automatic Stop", "Ask Me Anything", "Killing Lies" och "Evening Sun" som han skrev tillsammans med de andra bandmedlemmarna. Han är känd för sina indirekta texter, tillsammans med sitt otydliga snack-sångframförande.

    I november 2009 släppte Julian Casablancas sin första soloplatta, Phrazes for the Young.

    Julian har även varit med och samarbetat på Daft Punk's nya album Random Access Memories då han sjöng och spelade gitarr på låten "Instant Crush".

    Övrigt

    Casablancas är sedan februari 2005 gift med Juliet Casablancas (född Joslin), The Strokes forna "assistant manager". I mars 2010 föddes deras gemensamma son Cal.

    Det är Julian Casablancas som åsyftas i Courtney Loves sång "But Julian, I'm a Little Older Than You".

    Han har också jobbat med The Lonely Island och gjort låten "Boombox" som släpptes på Youtube 13:e mars 2010.

    Diskografi

    • 2001 – Is This It
    • 2003 – Room on Fire
    • 2006 – First Impressions of Earth
    • 2011 – Angles
    • 2009 – Phrazes for the Young

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.