Nabataea

Helloween

  • Helloween är ett tyskt band som i början av sin karriär spelade speed metal, men sedan övergick till att vara pionjärer inom den nya genren power metal. Bandet bildades 1979 i Hamburg, Tyskland, av gitarristerna Kai Hansen och Michael Weikath, basisten Markus Grosskopf och trummisen Ingo Schwichtenberg. I slutet av 1980-talet var det ett av Europas mest framgångsrika metal-band.

    Biografi

    1985 släppte de sitt första riktiga album, Walls Of Jericho, med Kai Hansen som både sångare och gitarrist. Både kritiker och folk i allmänhet gillade det nya soundet som bandet hade, vilket var snabbare och hårdare än exempelvis Iron Maiden. Bandet vann snabbt popularitet och fans och idag anses albumet vara ett av de mest betydelsefulla inom speed metal. Kai Hansen kände ändå att bandet behövde en ny sångare för att nå ut till sin fulla potential.

    Man värvade den då 19-årige Michael Kiske, som med sin förmåga att sjunga riktigt högt passade bandets sound mycket bra. Man släppte nu Keeper Of The Seven Keys, Part 1 1987 och Keeper Of The Seven Keys, Part 2 1988. Kritikerna drog paralleller till både Bruce Dickinson och Rob Halford och fansen blev fler och fler. Många

    Efter de båda Keeper...-skivorna lämnade Kai Hansen och kom senare att bilda Gamma Ray. Roland Grapow blev ny gitarrist. Helloween släppte därefter Pink Bubbles Go Ape (1991) och Chameleon (1993), två album som av både Helloween och deras fans ses som en parentes i deras karriär. Efter de två albumen lämnade Michael Kiske gruppen och den tidigare trummisen Ingo Schwichtenberg begick självmord 8 april 1995, skivan "The time of the oath" skrevs för att hedra Ingo. Nya i bandet blev sångaren Andi Deris och trummisen Uli Kusch och Master Of The Rings släpptes. En ny era i Helloweens historia kan sägas ha inletts då bandet återigen fick goda recensioner och nya framgångar utomlands, bland annat i Japan. Med skivan Better Than Raw gav man sig in på nya musikaliska marker då denna hade ett betydligt progressivare sound än tidigare skivsläpp.

    2001 hoppade Grapow och Kusch av då dessa ville fortsätta den mörkare, musikaliska inriktning som påbörjats med The Dark Ride, vilket var i motsättning med vad gitarristen Michael Weikath ville. Sascha Gerstner (gitarrist) och Stefan Schwarzmann (trummis) blev deras ersättare. I februari 2005 lämnade Stefan Schwarzmann bandet på grund skilda musikaliska åsikter. Hans ersättare blev Dani Löble, tidigare trummis i Rawhead Rexx.

    Under 2007 har en live-DVD och ett livealbum släppts, inspelade under Keeper of the Seven Keys World Tour. Låtarna är hämtade från konserter i Sofia, Tokyo och São Paulo.

    Nästa studioalbum som släpptes hösten 2007 fick namnet "Gambling With The Devil". med sin nya line-up startade Helloween världsturnén "Hellish Rock". "Hellish rock" inkluderade dock inte bara Helloween utan också originalmedlemmen Kai Hansens band Gamma Ray. Helloween och Gamma Ray har fram tills "Hellish Rock" bara upprätt tillsammans under festivaler och större evenemang.

    Medlemmar

    • Markus Grosskopf - basgitarr (1983-idag)
    • Michael Weikath - gitarr (1983-idag)
    • Andi Deris - sång (1994-idag)
    • Sascha Gerstner - gitarr (2002-idag)
    • Dani Löble - trummor (2005-idag)
    • Ingo Schwichtenberg - trummor (1983-1993; död 1995)
    • Kai Hansen - gitarr (1983-1988), sång (1983-1986)
    • Michael Kiske - sång (1986-1993)
    • Roland Grapow - gitarr (1989-2001)
    • Uli Kusch - trummor (1994-2001)
    • Mark Cross - trummor (2002)
    • Stefan Schwarzmann - trummor (2003-2004)
    • Jörn Ellerbrock - keyboard (1988-2003)
    • Ritchie Abdel-Nabi - trummor (1993)
    • Eddy Wrapiprou - keyboard (2010-idag)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1985 - Walls of Jericho
    • 1987 - Keeper of the Seven Keys, Part 1
    • 1988 - Keeper of the Seven Keys, Part 2
    • 1991 - Pink Bubbles Go Ape
    • 1993 - Chameleon
    • 1994 - Master of the Rings
    • 1996 - The Time of the Oath
    • 1998 - Better Than Raw
    • 1999 - Metal Jukebox
    • 2000 - The Dark Ride
    • 2003 - Rabbit Don't Come Easy
    • 2005 - Keeper of the Seven Keys, Part 3 - The Legacy
    • 2007 - Gambling with the Devil
    • 2009 - Unarmed – Best of 25th Anniversary
    • 2010 - 7 Sinners
    • 2013 - Straight Out Of Hell
    • 2015 - My God-Given Right

    Livealbum

    • 1989 - I Want Out Live
    • 1989 - Live in the UK
    • 1989 - Keepers Live
    • 1996 - High Live
    • 2007 - Live in Sao Paulo

    EP

    • 1985 - Helloween

    Singlar

    • 1986 - Judas
    • 1987 - Halloween
    • 1987 - Future World
    • 1988 - Dr. Stein
    • 1988 - I Want Out
    • 1989 - I Want Out Live
    • 1991 - Kids of the Century
    • 1992 - Number One
    • 1993 - Windmill
    • 1993 - When the Sinner
    • 1993 - Step Out of Hell
    • 1993 - I Don't Wanna Cry No More
    • 1994 - Where the Rain Grows
    • 1994 - Mr. Ego (Take Me Down)
    • 1994 - Perfect Gentleman
    • 1995 - Sole Survivor
    • 1996 - Power
    • 1996 - The Time of the Oath
    • 1998 - Hey Lord!
    • 1999 - Lay All Your Love on Me
    • 2000 - If I Could Fly
    • 2000 - Mr. Torture
    • 2003 - Just a Little Sign
    • 2005 - Mrs. God
    • 2006 - Light the Universe
    • 2007 - As Long as I Fall
    • 2010 - Dr. Stein
    • 2010 - Are You Metal?
    • 2012 - Burning Sun
    • 2012 - Nabataea
    • 2015 - Battle's Won

    Samlingsalbum

    • 1989 - Pumpkin Tracks
    • 1991 - The Best, The Rest, The Rare
    • 1993 - Keeper of the Seven Keys Parts 1 & 2
    • 1998 - Karaoke Remix, Vol. 1
    • 1998 - Karaoke Remix, Vol. 2
    • 1998 - Pumpkin Box
    • 2003 - Treasure Chest
    • 2006 - The Singles Box (1985-1992)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.