Partners Trailer

Barbra Streisand

 • Barbra Joan Streisand, född Barbara Joan Streisand 24 april 1942 i Brooklyn, New York, är en amerikansk sångerska, skådespelare, filmregissör och filmproducent.

  Biografi

  Barbra Streisand föddes i Brooklyn i New York i en judisk familj. Streisands far dog när hon var 15 månader gammal. Modern Diana Kind träffade en ny man drygt åtta år senare och fick dottern Roslyn. I det första äktenskapet fanns redan en son, Sheldon Streisand. Streisand och Roslyn uppträdde tillsammans under Streisands turné "Back To Brooklyn" 2012. Streisand gifte sig med skådespelaren Elliott Gould den 21 mars 1963. De skildes 1971 och har sonen Jason Gould tillsammans. Streisand har dejtat en hel del kända män som Ryan O'Neal, Jon Peters, Don Johnson och Pierre Trudeau. Hon är nu gift med skådespelaren James Brolin sedan 1 juli 1998, två år efter att de först träffats på en blind date. Streisand bor i Malibu tillsammans med maken.

  Karriär

  Streisand startade sin karriär i nattklubbar såsom Bon Soir och The Lion i New York innan hon blev upptäckt och påbörjade en karriär som sångerska och skådespelerska. Efter en karriär på Broadway som inkluderade 2 pjäser, I Can Get It For You Wholesale (1962) och Funny Girl (1964), filmdebuterade Streisand i Funny Girl (1968), för vilken hon vann en Oscar. Under 1970-talet grundade Streisand sitt filmproduktionsbolag, Barwood Films, och har sedan dess producerat flera av de filmer hon medverkat i. Hennes filmdebut som regissör var Yentl. Under sin karriär har hon också vunnit en Oscar för bästa sång i En stjärna föds. Till det kan läggas flera Oscarsnomineringar. Hon har dessutom vunnit ett flertal Emmy Awards, Grammy Awards och Golden Globe awards. Hon har även vunnit en Tony Award.

  Streisand är idag en av världens mest berömda och framgångsrika kvinnor. Hon är en av världens bäst säljande soloartister och har sålt över 140 miljoner album. Över 60 album har givits ut med henne, nästan samtliga utgivna av Columbia. Streisand har haft 30 stycken album i top 10 i USA. Av hennes mer än 60 utgivna album har 50 sålt guld, 30 platina och 15 multi-platina. Hon har spelat in ett album på vilket Diana Krall agerade producent, Love is the Answer, som gavs ut den 29 september 2009 och debuterade som #1 på Billboardlistan vilket gav Streisand titeln som den enda artist att ha fått nummer 1 placeringar på Billboardlistan i fem olika decennier. 2014 förlängde Streisand detta rekord när hennes album Partners debuterade som nummer ett på Billboardlistan. Hon är nu den enda artist som fått nummer 1 placeringar på Billboardlistan i sex olika decennier. Streisand har gjort två album tillsammans med Barry Gibb. Guilty kom ut 1980 och är än idag Streisands mest sålda album med hits som "Woman In Love" och "Guilty". 2005 kom uppföljaren Guilty Pleasures som inte blev en lika stor succé men som sålde guld i USA.

  Under hennes filmkarriär som började med Funny Girl 1968 har Streisand agerat i 19 filmer. De mest kända är Funny Girl (som hon vann en Oscar för), Våra bästa år som hon blev Oscarsnominerad för, Go'dag yxskaft, Yentl, En stjärna föds och Tidvattnets furste. Hon har regisserat tre av filmerna: Yentl (vilken gjorde henne till den första kvinnan att regissera, producera, skriva manus till och agera i en film hon även sjöng i samt även första kvinna att vinna en Golden Globe Award för Bästa regissör), Tidvattnets furste och Kärlekens båda ansikten. Alla filmer Streisand har regisserat har hon själv medverkat i och alla tre har blivit nominerade till flera Oscars.

  Under många år har Streisand varit engagerad för det demokratiska partiet i USA. Under valet 2008 sjöng hon för Barack Obama för att hjälpa till att stödja hans parti och få in mer pengar. Hon har alltid varit motståndare till förre presidenten George W. Bush och hade på flera av sina konserter en Bush-imitatör.

  Streisand fick också år 2008 en utmärkelse av Kennedy Center Honors. Denna utmärkelse fick hon motta av George W. Bush, och hon medgav motvilligt efteråt att han ändå var ganska trevlig. Streisand är nära vän med Bill Clinton och Donna Karan

  Kulturella referenser

  Streisand har blivit en gay-ikon och är Kevin Klines rollfigurs favoritartist i filmen Ute eller inte.

  Hennes namn är både komplett text och låtnamn på houselåten "Barbra Streisand" av Duck Sauce från 2010. Låten blev nummer 1 i UK Dance Chart, och har även nått förstaplats i flera andra länder.

  Hon är karaktären Rachel Berry's idol i TV-serien "Glee" och de refererar ofta till Streisand och sjunger hennes låtar på Glee

  Streisandeffekten

  Streisand stämde en gång paparazzifotografen Kenneth Adelman för att han visade en bild på hennes hem i Malibu tillsammans med andra bilder från Kaliforniens kust. Hennes stämningsansökan avslogs dock enligt lagen i Kalifornien. Publiciteten som följde på detta har gett upphov till termen Streisandeffekten.

  Filmografi

  • 1968 – Funny Girl
  • 1969 – Hello, Dolly
  • 1970 – En vacker dag kan man se hur långt som helst
  • 1970 – Ugglan och kissekatten
  • 1972 – Go’dag yxskaft?
  • 1972 – Sväva i de' blå
  • 1973 – Våra bästa år
  • 1974 – Nä, dra åt skogen!
  • 1975 – Funny Lady
  • 1976 – En stjärna föds (även exekutiv producent)
  • 1979 – Stjärnsmällen (även producent)
  • 1981 – Nattöppet
  • 1983 – Yentl (även regissör, manus och producent)
  • 1987 – Berättelsen om Claudia
  • 1991 – Tidvattnets furste (även regissör och producent)
  • 1996 – Kärlekens båda ansikten (även regissör och producent)
  • 2004 – Familjen är värre
  • 2010 – Little Fockers
  • 2012 – The Guilt Trip (även exekutiv producent)

  Externa länkar

  Källor

  1. ^ http://www.barbra-archives.com
  2. ^ "Hello Gorgeous: Becoming Barbra Streisand". Mann, 2012

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.