She's Like The Wind

Patrick Swayze

  • Patrick Wayne Swayze (uttal /ˈsweɪziː/), född 18 augusti 1952 i Houston, Texas, död 14 september 2009 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare, dansare och singer/songwriter.

    Biografi

    Swayzes första professionella framträdande var som dansare i Disney on Parade som följdes av Broadwayuppsättningen av Grease. Swayze medverkade även i ett avsnitt av M*A*S*H 1981. Hans första filmroller var i filmerna The Outsiders (1983), Red Dawn (1984) och Youngblood (1986). 1985 slog han igenom med tv-serien Nord och Syd.

    Sitt riktigt stora genombrott fick han 1987 med filmen Dirty Dancing och 1990 spelade han mot Demi Moore och Whoopi Goldberg i filmen Ghost.

    Swayze var gift med Lisa Niemi sedan 1975. Paret hade inga barn.

    I januari 2008 fick han diagnosen pankreascancer (bukspottkörtelcancer) och avled den 14 september 2009.

    Filmografi (urval)

    • 1979 – Skatetown, U.S.A.
    • 1983 – The Outsiders
    • 1984 – Röd gryning
    • 1985 – Nord och Syd (TV-serie)
    • 1986 – Youngblood
    • 1987 – Dirty Dancing
    • 1987 – Steel Dawn
    • 1987 – Tiger Warsaw
    • 1989 – Road House
    • 1989 – Next of Kin
    • 1990 – Ghost
    • 1991 – Point Break – dödens utmanare
    • 1992 – Glädjens stad
    • 1993 – Father Hood
    • 1995 – Three Wishes
    • 1995 – High Heels
    • 1995 – Tall Tale
    • 1998 – Black Dog (Film)
    • 1998 – Letters from a Killer
    • 2000 – Forever Lulu
    • 2001 – Donnie Darko
    • 2001 – Green Dragon
    • 2002 – Waking up in Reno
    • 2003 – One Last Dance
    • 2003 – 11:14
    • 2004 – Dirty Dancing 2
    • 2004 – King Solomon's Mines
    • 2004 – George and the Dragon
    • 2005 – Keeping Mum
    • 2006 – Micke och Molle 2 (röst)
    • 2007 – Jump
    • 2007 – En galen jul
    • 2009 – The Beast (TV-serie)
    • 2009 – Powder Blue

    Referenser

    1. ^ [a b] US films star Patrick Swayze dies. BBC News. Läst 15 september 2009. (engelska)
    2. ^ Patrick Swayze död inatt, Aftonbladet. Läst 15 september 2009.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.