Greg Adams

  • Tower of Power är ett amerikanskt soul/funk-band, bildat i Oakland, Kalifornien 1968, av saxofonisterna och låtskrivarna Emilio Castillo och Stephen "Doc" Kupka (The Funky Doctor).

    Biografi

    Tower of Power slog igenom 1973 med albumet Tower of Power, där låtar som "Soul Vaccination" och "What Is Hip?" förekom. Skivan följdes året efter upp med albumen "Back To Oakland" och "Urban Renewal". Tower of Power var aktiva och turnerade under hela 1970-talet, men på 1980-talet drabbades bandet av en del motgångar, till exempel drogproblem. I början av 1990-talet var Castillo & C:o dock tillbaka igen, och började åter att turnera runt om i världen, vilket de fortfarande gör.

    Medlemmar

    Många musiker har varit med i Tower of Power, bland annat funk-trummisen David Garibaldi, basisten Francis 'Rocco' Prestia och sångaren Lenny Williams. David och Rocco var båda borta från bandet ett par år, men har på senare tid återvänt. Det typiska för Tower of Power är deras stora blåssektion, två tenorsaxar, två trumpeter och en barytonsax.

    Medlemmar genom åren

    Nuvarande medlemmar i fet stil

    Tidsperiod i bandet nedsänkt

    || Göran Persson(1970-1973, 1980-1986) || ||

    Diskografi

    Album

    • East Bay Grease (1970)
    • Bump City (1972)
    • Tower of Power (1973)
    • Back to Oakland (1974)
    • Urban Renewal (1974)
    • In the Slot (1975)
    • Ain't Nothin' Stoppin Us Now (1976)
    • We Came to Play (1978)
    • Back on the Streets (1979)
    • Dinosaur Tracks (1982)
    • Power (1987)
    • Monster on a Leash (1991)
    • T.O.P. (1993)
    • Souled Out (1995)
    • Rhythm & Business (1997)
    • Oakland Zone (2003)
    • Great American Soulbook (2009)

    Livealbum

    • Live and in Living Color (1976)
    • Direct (1981)
    • Soul Vaccination: Tower of Power - Live (1999)
    • 40th Anniversary (2011)

    Samlingsalbum

    • Funkland (1974)
    • What is hip? (1986)
    • What Is Hip? The Tower of Power Anthology (1999)
    • The Very Best Of Tower of Power: The Warner Years (2001)
    • Soul With A Capital "S" (2002)
    • Havin' Fun (2003)
    • What Is Hip? & Other Hits (2003)

    DVD

    • Tower of Power in Concert (2003) (inspelad 1998)
    • Live at Iowa State University (2004) (inspelad 1985)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.